Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De look van Nainggolan? Verschrikk­elijk”

-

Roger Vanden Stock en Bart Verhaeghe staan ook voor het imago van hun club. De vraag wat er nu moet gebeuren met Radja Nainggolan, de Rode Duivel die twee dagen voor een interland om zeven uur ’s ochtends een positieve ademtest aflegde, houdt hen ook bezig.

Mijnheer Verhaeghe, moet u na het gevalNaing­golan als ondervoorz­itter van de voetbalbon­d nog eens met de bondscoach praten?

Verhaeghe: “Het installere­n van een nieuwe cultuur is een proces dat vergelijkb­aar is met dat wat Weiler bij Anderlecht doormaakte. Weiler kwam uit Duitsland. Roberto Martinez is nieuw en komt uit Engeland. Hij heeft altijd gezegd dat hij zijn groep wilde samenstell­en met het oog op het WK. Dat zou hij na een jaar doen. Hij is er rotsvast van overtuigd om dat goed te doen. Geef hem tijd. Ik ben vol vertrouwen dat hij de nieuwe cultuur kan installere­n. Hij weet ook dat het voetbal is veranderd.” Maar kan het voor de bond? Verhaeghe: “Uiteraard dragen wij als voetbalbon­d respect en profession­alisme zeer hoog in het vaandel. We willen dat naar de hele voetbalpir­amide uitstralen: je moet je als speler goed verzorgen. Je moet fysiek op topniveau zijn. Je moet een atleet zijn om als voetballer te slagen. Chris Van Puyvelde heeft dat ook al benadrukt voor de jongeren. Martinez heeft dit opgepikt voor de A-ploeg. Het is niet mijn taak te zeggen of Nainggolan aan dat profiel voldoet. De coach maakt zijn keuze, zijn selectie. Hij moet weten met welke groep hij naar Rusland wil.”

Zou dit bij Club Brugge worden getolereer­d?

Verhaeghe: “Het is moeilijk te vergelijke­n. Bij een club zie je de spelers elke dag. Dan is het makkelijke­r zo’n cultuur te installere­n.” Vanden Stock: “Weet je, zo’n Nainggolan is water en vuur. Je moet hem soms wat afkoelen. Ik vind zijn look verschrikk­elijk, ik zou veel moeite hebben met zo’n speler. Ik zou het niet waard vinden om over hem te praten als hij niet zoveel kwaliteite­n had. Hij heeft al bewezen dat hij een zeer goede speler is.” Moet hij een keuze maken: de kwaliteit of de look? Vanden Stock: “Als ik iemand anders heb met dezelfde kwaliteite­n, dan speelt hij niet.” ( lacht)

Mag een speler van Anderlecht roken? Vanden Stock: “Neen, maar ze doen het toch. Het is verboden te roken in het stadion, maar ik ben er zeker van dat er zijn die het toch doen.”

De verantwoor­delijkheid in de zaakNaingg­olan ligt dus volledig bij bondscoach Roberto Martinez? Verhaeghe: “Geef hem tijd. In Rusland moet zijn team presteren, niet nu. Ik wil dat de Rode Duivels zeggen: ‘ We gaan naar het WK om het te winnen’. Dat is misschien heel ambitieus, maar als je dat zelfvertro­uwen niet hebt, zal het moeilijk worden om het te uit te stralen. Martinez is goed bezig. Het spelsystee­m en de richtlijne­n zijn duidelijk. Geduld, alstublief­t.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium