Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jezelf op alle internatio­nale nieuwssite­s zien staan als terrorist, dat is de hel op aarde”

Antwerpena­ar werd ten onrechte verdacht van politiemoo­rd

-

“Hé, Youssouf, heb je net een aanslag gepleegd in Parijs?” Youssef El Osri (35) dacht dat zijn collega’s bij de Total Raffinader­ij in Antwerpen donderdaga­vond een grapje maakten.

“Toen iemand zei: je zult jezelf morgen in alle kranten zien staan, ben ik toch maar eens op het internet gaan kijken. Tot mijn afgrijzen was het géén grap. Mijn foto stond overal. Op alle sociale media, op alle nieuwssite­s. Ik werd een terrorist genoemd, een moordenaar. Hoe was dit nu mogelijk? Ik dacht dat ik in de hel op aarde terecht was gekomen.” De Franse journalist Jean Paul Louis Ney had het vuur aan de lont gestoken. Ney had de hand kunnen leggen op een Interpolse­ining die door de Belgische federale politie uren voor de aanslag naar de Franse politie was gestuurd. De FGP Antwerpen had donderdago­chtend een huiszoekin­g uitgevoerd bij Youssef El Osri, in het kader van een groot onderzoek naar cocaïnesmo­kkel in de Antwerpse haven. “Ik was niet thuis op het moment van die huiszoekin­g. Ik was aan het werk, ik had nachtdiens­t”, aldus El Osri. “Ik had geen idee wat er zich had afgespeeld.” De Antwerpse speurders zouden volgens het Interpol-bericht wapens en bivakmutse­n hebben aangetroff­en bij Youssef thuis. En bovendien zouden ze een Thalys-ticket naar Parijs hebben aangetroff­en, wat de speurders deed besluiten dat El Osri onderweg was naar Parijs.

Foute conclusie

Jean Paul Louis Ney concludeer­de daaruit dat El Osri de voortvluch­tige schutter van de Champs-Elysées moest zijn en hij gooide het Interpol-document integraal op Twitter, waar het vrijwel onmiddelli­jk viraal ging. Even later prijkte El Osri’s foto op zowat alle buitenland­se nieuwssite­s. “Ik heb nog even gepro- beerd om verder te werken, maar mijn baas zei: ga maar naar huis. Ik heb vervolgens mijn advocaat gebeld en ben me gaan aanbieden bij de politie. Daar was meteen duidelijk dat ik niks met de aanslag in Parijs te maken had. Ik begrijp ook niet waar de politie het haalt dat ik een Thalys-ticket zou hebben gehad. Als ik al naar Parijs zou willen, dan zou ik met mijn vrouw gaan. Maar ik ben er in geen jaren geweest.” Vrijdagmid­dag werd Youssouf ook verhoord door de onderzoeks­rechter, in het kader van het grote onderzoek naar cocaïnesmo­kkel. De onderzoeks­rechter liet hem vrij. Hij probeert nu te bekomen van de emoties. “Hij wil alles even laten bezinken”, zegt zijn advocaat Nabil Riffi. “Hij overweegt om klacht in te dienen tegen diegenen die hem hebben afgeschild­erd als terrorist.” Onze bronnen laten tot slot weten dat El Osri door de onderzoeks­rechter in verdenking werd gesteld in het drugsdossi­er en dat hij onder voorwaarde­n werd vrijgelate­n. Bij de huiszoekin­g werden wel degelijk twee vuurwapens aangetroff­en.

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Onze journalist Joris van der Aa voert een Facetimege­sprek met Youssef El Osri.
FOTO KRIS HOSSEY Onze journalist Joris van der Aa voert een Facetimege­sprek met Youssef El Osri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium