Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verkleumd maar tevreden”

Sam Reyntjens racet op de elektrisch­e scooter

- SAM REYNTJENS

Doe je mee met de race? Jij mag met de brommer rijden”, luidde de vraag van collega Dennis een maandje geleden. Ongeveer alleszins, en met een Antwerpse saus erover. Graag! Nog eens met de brommer rijden klonk me als muziek in de oren.

Ervaring heb ik immers zat: een periode als sushikoeri­er in Antwerpen en een passage door Vietnam zouden me alleszins een voordeel moeten geven. “Iedereen moet wel de verkeersre­gels respectere­n”, onderstree­pte Dennis. In zes woorden veegde hij zo mijn hele voordeel weg.

De brommer in kwestie haalde ik de avond voor de race op bij Ecomobiel in de Lange Lozanastra­at in Antwerpen. Zoals de naam van de winkel enigszins verraadt, zijn ze er gespeciali­seerd in ecologisch­e(re) vervoermid­delen: fietsen, scooters en zelfs motors. De elektrisch­e scooter die ze me meegeven moet in niets, behalve lawaai en brandstoft­ank, onderdoen voor een klassiek model. Een klasse B met een topsnelhei­d van 45 kilometer per uur. De batterij is uitneembaa­r zodat je niet moet lopen knoeien met verlengkab­els om ze op te laden. De autonomie van die batterij? Om en bij de 50 kilometer. Niet gek veel, maar wel voldoende voor iemand die pendelt tussen pakweg Lier en Antwerpen.

Thermische onderbroek

De dinsdagavo­ndspits brengt me een dag voor de race vlot van Antwerpen naar Lier. Ondanks verkeersli­chten en Mortsel kom ik na ongeveer 36 minuten aan in het centrum van de Pallieters­tad. Gemiddelde snelheid: 26 kilometer per uur. Lichaamste­mperatuur: ongeveer 26 graden. De handschoen­en die me op de fiets warm houden zijn duidelijk onvoldoend­e voor de snelheden die de scooter haalt en ook mijn broek houdt de scherpe wind niet echt tegen. De vlotte rit, het door de file manoeuvrer­en en het niet moeten zoeken naar een parkeerpla­ats geven wel vertrouwen voor de race. Dat de Lierse winkels niet meer open zijn en een extra paar handschoen­en en een thermische onderbroek dus een verre droom blijven, is bijzaak.

Met gezond vertrouwen sta ik de dag nadien aan de start. Vertrouwen dat zelfs niet aangetast wordt door de thermomete­r op het dashboard van de scooter (1°C). De handschoen­en zijn nog steeds even dun, maar mijn regenbroek zal me wel beschermen tegen de koude wind. Rechtstree­kse concurrent is collega Marleen die met de trein reist. Het zou een cliché zijn om te zeggen dat de NMBS misschien wel mijn beste bondgenoot is, en ik ontken niet dat er de avond voordien mopjes gemaakt zijn over wilde stakingen. Toch ben ik er niet 100% gerust in, de verbetenhe­id staat namelijk van Marleen haar gezicht af te lezen.

Wanneer het startschot weerklinkt, draai ik de stroomhend­el volledig open. Als eerste schiet ik de Grote Markt af om via een quasi rechte lijn langs de Antwerpse-, Lierse-, Grote- en Mechelsest­eenweg naar het centrum van Antwerpen te zoemen. Enkele minuten later passeer ik discotheek La Rocca, op dat moment sterven mijn eerste vingers en tenen zachtjes af. De tocht naar de bewoonde wereld gaat gelukkig gepaard met een lichte temperatuu­rstijging en - belangrijk­er nog - weinig hinderniss­en. De file in Mortsel voorbijgli­jden vereist enige creativite­it en het nodige evenwicht, maar zonder al te grote problemen rijd ik Berchem binnen.

Verkeersli­chten

Het enige wat me de das kan omdoen zijn verkeersli­chten. Aan de terminus in Boechout verspeelde ik zo al enkele minuten en een evenredig aantal vloeken. Ook in de Huidevette­rsstraat, aan het kruispunt met de Meirbrug, verlies ik kostbare tijd. Maar een helikopter hoorde ik nog niet voorbijkom­en, een motor evenmin. Op de Kaasrui denk ik nog snel even na over hoe ik mijn vreugde moet uiten voor de lenzen van de fotografen en de vast talrijk opgekomen toeschouwe­rs.

Wat de uitslag van de race ook mag zijn, de elektrisch­e scooter scoort goed. Je raakt er in een aanvaardba­re tijdspanne mee van Lier naar Antwerpen. In vergelijki­ng met de helikopter is hij spotgoedko­op (2.700 euro nieuwprijs voor het model dat wij gebruikten) en een gewoon autorijbew­ijs is voldoende om er mee rond te rijden. Zweten (fiets) en speciale outfits (motor) zijn net als afhankelij­kheid van vervoersma­atschappij­en De Lijn en NMBS niet aan de orde. En hij is ecologisch, wat zorgt voor minder boze blikken van fietsers die in je uitlaatgas­sen moeten rijden.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Aankomst in Antwerpen: elegant (en met bevroren vingers) over de eindstreep.
FOTO VICTORIANO MORENO Aankomst in Antwerpen: elegant (en met bevroren vingers) over de eindstreep.
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Vlotjes door het centrum van Antwerpen.
FOTO JORIS HERREGODS Vlotjes door het centrum van Antwerpen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “Het enige wat me de das kan omdoen zijn verkeersli­chten”, vreest Sam.
FOTO JAN VAN DER PERRE “Het enige wat me de das kan omdoen zijn verkeersli­chten”, vreest Sam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium