Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alcohol op terras? Dan moet zaak dicht”

- CHRISTOF WILLOCX

Een week nadat de Turkse bevolking ‘ja’ heeft gestemd voor de uitbreidin­g van de macht van de president, willen in Turkije wonende Antwerpena­ren terugkeren naar België. Anderen blijven, omdat ze daar hun carrière hebben opgebouwd, maar leven voortduren­d in angst.

Niet alle Antwerpena­ren die uw krant te woord stonden, wilden openlijk kritiek leveren. Een man uit Brasschaat die sinds enkele jaren een restaurant in Istanboel heeft, is als de dood voor kritiek op het politieke regime. “Ik moet er nog mee samenwerke­n”, zegt de Brasschate­naar. “Maar ik kan u wel vertellen dat de angst die er was voor het referendum, vandaag nog groter is geworden.”

Foto’s op Facebook verwijderd

“Ik heb van het ministerie van Toerisme bijvoorbee­ld een vergunning om alcohol te serveren in mijn zaak. Dat vindt het bestuur van de stad Istanboel, die door de partij van president Erdogan wordt geleid, niet leuk. Hij stuurde daarom twee dagen voor het referendum controleur­s, die vaststelde­n dat mijn klanten hun alcohol opdronken op mijn terras. Ze dreigden ermee om me een boete te geven, omdat ik enkel binnen alcohol mag serveren, en dus niet op het terras. Na het referendum kwamen ze met het verdict: ik moest bovenop een boete in de afgelopen drie dagen ook mijn zaak sluiten.”

Dinsdag gaat het restaurant van de Brasschate­naar weer open. “Ik mag dan enkel nog binnen alcohol serveren. Dat klinkt niet bepaald aantrekkel­ijk als je weet dat het warme weer in Istanboel eraan komt.”

De Brasschate­naar heeft ook verwijzing­en naar kritiek op het Turkse po- litieke regime

van zijn Facebookpa­gina gehaald. “Tijdens de protesten op het Taksimplei­n hebben tegenstand­ers van Erdogan enkele jaren geleden met potten en pannen gerammeld op mijn terras, om hun ongenoegen te uiten. Ik heb die foto’s verwijderd. Anders krijg ik problemen.”

Weer gerust wakker worden

Ook Pieter Verstraete (37) uit Merksem krijgt het hard te verduren. “Mijn Turkse verloofde en ik werkten aan een staatsuniv­ersiteit van Ankara”, zegt Pieter Verstraete. “Een tijdje geleden hebben we een petitie onderteken­d waarin we het te forse optreden van de Turkse overheid tegen de Koerden scherp veroordele­n. Sindsdien worden we beschouwd als sympathisa­nten van de Koerdische terreurgro­ep PKK.” “Mijn verloofde inmiddels door de universite­it ontsla

gen, en werkt nu in Boedapest in Hongarije. Ik ben ook ontslagen. Zogezegd

omdat

is er geen werk meer was, maar de echte reden is dat de machtsverh­oudingen binnen de universite­it het onmogelijk maken om academici te houden die kritisch zijn voor de politiek.”

“Ik werk nu voor een privéunive­rsiteit in Ankara. Mijn huidige werkgever bemoeit zich niet met politiek. Maar als puntje bij paaltje komt, zal de universite­it toch geen problemen willen creëren door mij in dienst te houden. Mijn contract loopt in juni af. Daarna keer ik terug naar België. Mijn vrouw en ik willen wakker worden zonder aan Erdogan te moeten denken.”

PIETER VERSTRAETE

Docent in Ankara “Ik ben ontslagen. Zogezegd omdat er geen werk meer was, maar de echte reden is dat de universite­it geen academici kan houden die kritisch zijn voor de politiek.” LUK SIPS

Danser en kunstenaar in Istanboel “Er is een steeds grotere vijandighe­id ten opzichte van buitenland­ers Als ik iemand aanspreek, krijg ik al snel de woorden ‘ga weg, vreemdelin­g’ terug. Vroeger was dat ondenkbaar.”

Schijnhuwe­lijk om te ontsnappen

De Antwerpse danser en kunstenaar Luk Sips woont al elf jaar voor het grootste deel van zijn tijd in Istanboel. “Er is een steeds grotere vijandighe­id ten opzichte van buitenland­ers”, zegt Luk Sips. “De voorbije jaren ben ik amper aangesprok­en op het feit dat ik een westerling ben. Maar als ik tegenwoord­ig iemand aanspreek, krijg ik al snel de woorden ‘ga weg, vreemdelin­g’ terug. Zoiets was vroeger ondenkbaar.”

“Toch ben ik niet van plan om Turkije de rug toe te keren. Zolang mijn vrienden hier zijn, blijf ik komen. Twee Turkse vrienden hebben me al gevraagd of ik met hen in België in een homohuweli­jk wil stappen, zodat ze weg kunnen uit hun land. Niet dat ze homo zijn, ik trouwens ook niet. En ik ga ook niet op dat voorstel voor een homohuweli­jk in. Maar voor sommigen zijn blijkbaar alle middelen goed om aan het regime van Erdogan te ontsnappen.”

 ?? FOTO AFP ?? Turks president Recep Tayyip Erdogan krijgt na het referendum over de grondwet meer macht. “De angst is sindsdien nog groter geworden”, zegt een Brasschate­naar die een restaurant in Istanboel uitbaat.
FOTO AFP Turks president Recep Tayyip Erdogan krijgt na het referendum over de grondwet meer macht. “De angst is sindsdien nog groter geworden”, zegt een Brasschate­naar die een restaurant in Istanboel uitbaat.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium