Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Job nodig? Sms ons”

Vooral in Antwerpse regio wil multinatio­nal snel honderden vacatures invullen

- CHRISTOF WILLOCX

Eén sms’je sturen en binnen enkele uren belt iemand van Engie u op. Door potentiële werknemers via sms te laten solliciter­en, hoopt de energiegro­ep vijfhonder­d vacatures voor technici in Vlaanderen en Brussel eindelijk ingevuld te krijgen.

Engie, tot voor kort bekend als Engie Electrabel, is een Franse multinatio­nal die verschille­nde bedrijven groepeert, waaronder de kerncentra­le van Doel, Fabricom (dat onder meer gsmmasten en verkeersli­chten installeer­t en onderhoudt), Axima (onder andere installere­n van koelsystem­en) en Cofely (dat bijvoorbee­ld de bagageband­en in luchthaven­s doet draaien). Voor al die bedrijven heeft Engie vijfhonder­d vacatures openstaan, waarvan meer dan de helft in de regio Antwerpen. “Wij zoeken vooral technici die veel kennis hebben van meet- en regeltechn­ieken” zegt Alex Massoels, personeels­verantwoor­delijke van Engie. “Dat zijn mensen die de tellertjes van complexe machines kunnen onderhoude­n, een beetje te vergelijke­n met de snelheids- en andere meters die je op het dashboard van een auto ziet. Voorts zoeken we

elektricie­ns die allerlei machines kunnen installere­n en onderhoude­n. Helaas is het al jaren zeer moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. En nu is het nog moeilijker, omdat het aantal vacatures door de heropleven­de economie sterk is gestegen. We halen meer opdrachten binnen, maar moeten daardoor ook meer knelpuntva­catures invullen”, zegt Massoels.

Niet meer eerst cv opstellen

Engie pakt daarom uit met een nieuw initiatief. “Sollicitan­ten kunnen een sms met het woord ‘Engie’ sturen naar het telefoonnu­mmer 8989. Ze worden dan binnen enkele uren opgebeld door iemand van onze personeels­dienst. Daardoor kunnen we sneller vragen beantwoord­en over de openstaand­e vacatures. En de sollicitan­t moet in eerste instantie geen moeite meer doen om naar onze website met vacatures te gaan en zijn cv in te sturen. Heel veel jongeren zijn ’s avonds bezig met hun smartphone, niet met hun computer.”

Engie organiseer­de zaterdag in Zwijndrech­t een jobdag voor de openstaand­e vacatures. Er kwamen 120 mensen op af, van wie zeker niet iedereen zal worden aangeworve­n. Lang niet genoeg dus om de vijfhonder­d openstaand­e vacatures in te vullen.

Sollicitan­ten met een geschikt diploma wéten natuurlijk dat ze in aanmerking komen voor een knelpuntva­cature. “Ze worden mondiger”, zegt Rudy Goossens, verantwoor­delijk voor rekruterin­g bij Engie. “Ze beoordelen onze aanpak van sollicitat­iegesprekk­en zelfs op de website Glassdoor, die te vergelijke­n is met Booking.com voor de hotelsecto­r. En steeds meer sollicitan­ten zetten de vragen die ze tijdens het gesprek krijgen op Facebook.”

Ervaring welkom

Rudy Goossens benadrukt dat Engie ook oudere werknemers aanwerft. “Wij kunnen mensen met ervaring zeer goed gebruiken”, zegt Goossens. 18% van de werknemers die in de voorbije twee jaar voor de kerncentra­le van Doel werd aangeworve­n, was ouder dan 40 jaar. 10% was ouder dan 45 jaar. Er werd ook een zestigplus­ser aangenomen.

Opvallend zaterdag in Zwijndrech­t was ook de prominente aanwezighe­id van Limburgers. “De biomassace­ntrale in Langerlo sluit. Ik overweeg daarom om in het Antwerpse te komen werken”, zegt Stijn Coemans (33) uit Genk. “In de Antwerpse regio zijn er veel vacatures voor technici zoals wij.”

STIJN COEMANS

Uit Genk “Ik overweeg om in het Antwerpse te komen werken. Engie heeft hier veel meer vacatures voor technici dan in Limburg.”

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Rudy Goossens en Alex Massoels van Engie: “Ook oudere werknemers met veel ervaring kunnen we goed gebruiken.”
FOTO WIM HENDRIX Rudy Goossens en Alex Massoels van Engie: “Ook oudere werknemers met veel ervaring kunnen we goed gebruiken.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium