Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scoutsleid­ing mag voortaan liften

Beslist op driejaarli­jks congres

- (asry)

Scouts mogen voortaan liften. De leiding en de bijnaleidi­ng althans. Dat is zaterdag beslist op het Groepsleid­ingscongre­s. 450 leiders van 209 scoutsen tekenden er het beleid van de komende jaren uit.

Om de drie jaar organiseer­t Scouts en Gidsen Vlaanderen een congres. Van over heel Vlaanderen kwamen de groepsleid­ers samen in zaal Elckerlyc en het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege op de Frankrijkl­ei. Eerst waren er workshops, daarna volgde een soort parlementa­ire stemming over belangrijk­e thema’s die zich de jongste jaren opdrongen.

Voor de stemming speechte Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD). Hij was vroeger zelf scout en groepsleid­er. “Ik voel me nog steeds een van u, maar tegelijk is het voor mij moeilijk, want ik ben nu deel van het establishm­ent.” Hij beloofde de regelgevin­g voor jeugdbeweg­ingen te vereenvoud­igen. De complete lijst bedraagt nu 900 pagina’s. “Ik wil jullie als vrijwillig­ers het leven makkelijke­r maken. Daarvoor mogen jullie gerust druk op mij uitoefenen.”

Over sociale media vielen de eerste beslissing­en. ‘Mag een kind bevriend zijn met een leider op Facebook’ is bijvoorbee­ld een vraag die in veel groepen voor discussie zorgt. 80% besliste dat er interne richtlijne­n moeten komen voor sociale media. Waarom nu pas? “Wij spelen in op wat de groepen ons vragen en die vraag kwam nu pas”, verduideli­jkt verbondsvo­orzitter van de Vlaamse scouts Simon Smagghe.

Een andere vaste problemati­ek is liften. Omdat het niet altijd veilig is, gold tot nu een algemeen verbod in de scouts. Dat is niet meer van tel. 91% besliste dat leiding mag liften en 74% dat de oudste scoutslede­n van 17-18 jaar dat ook mogen. Scouts en Gidsen Vlaanderen zal een richtingge­vend kader uitwerken. Voor alle leeftijdsg­roepen jonger dan 17 blijft het verbod gelden.

Schaar, steen, papier

Een luchtigere vraag behandelde de kwestie of het bekende spelletje nu ‘schaar, steen, papier’ heet of ‘blad, steen, schaar’. Onder veel rumoer haalde ‘blad, steen, schaar’ het met 63%. Maar daar zullen de Antwerpse scoutsgroe­pen niet aan toegeven.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De scoutsleid­ers stippelen het beleid voor de komende jaren uit.
FOTO WIM HENDRIX De scoutsleid­ers stippelen het beleid voor de komende jaren uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium