Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb Bob Dylan al 225 keer gezien”

-

Nobelprijs­winnaar Bob Dylan (75) speelt vanavond een concert in de Lotto Arena in Antwerpen. Cathérine Desmet (ook 75) uit Beveren is sinds 1962 een van zijn allergroot­ste fans.

Cathérine Desmet is een van de vijfduizen­d mensen die vanavond het eerste Belgische concert van Bob Dylan zullen bijwonen sinds hij vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur won. De Beverse volgt Dylan al van in het prille begin van zijn carrière.

Angst voor Rusland

“Op een zondagnami­ddag in 1962 maakte ik voor het eerst kennis met Bob Dylan”, vertelt ze. “Ik was alleen thuis en de radio stond aan. Een stem die ik nooit eerder had gehoord zong Blowin’ in the

Wind. Dat raakte meteen een gevoelige snaar bij mij. In zijn eerlijke eenvoud vroeg Dylan zich in dat liedje af hoelang het nog zou duren tot mensen iets aan de penibele situatie in de wereld zouden doen. Toen ik hem hoorde, wist ik meteen dat ik voortaan niet meer alleen zou zijn. Er was iemand die mijn gevoelens op een schitteren­de wijze kon verwoorden.”

Cathérines bewonderin­g voor Dylan werd met de jaren alleen maar groter. “Ook in zijn latere liedjes heeft hij mij verscheide­ne keren diep geraakt. In With God

on Our Side beschrijft hij bijvoorbee­ld de angst die westerling­en voelen voor een mogelijke oorlog met Rusland. En in Master of War gaat het over de angst voor een atoomoorlo­g. Ik heb die angst ook gevoeld. Dylan en ik zijn even oud, en hebben dus dezelfde wereldgebe­urtenissen meegemaakt. Hij heeft ook een enorme kracht in zijn stem. Luister maar naar zijn oerklassie­ker Like a Rollin’

Stone. De kracht van zijn expressie geeft mij levensmoed.”

59 steden

En toch duurde het tot de jaren negentig vooraleer Cathérine haar idool live aan het werk zou zien. “Ik was bijna 50 jaar. Ik had zijn platen wel, maar een optreden bijwonen was er nooit van gekomen. Mijn man en kinderen drongen erop aan dat ik toch eens naar zijn concert in Vorst zou gaan, zodat ik mijn idool één keertje kon zien. Ze konden natuurlijk niet vermoeden dat ik van dan af de microbe pas echt goed te pakken zou krijgen.”

Toen Cathérine in Vorst buiten stapte, zweerde ze dat ze nog naar veel meer Dylan-concerten zou gaan. “Het zijn er nu al zo’n 225”, zegt ze. “Ik heb Dylan in 25 jaar tijd in 59 steden gezien, van Europa tot de Verenigde Staten. Mijn man is geen Dylan-fan. Maar hij gaat vaak mee naar het buitenland. Hij zet me dan af aan de concertzaa­l, en maakt dan een wandeling. Op het einde van het concert komt hij me ophalen, zodat we samen naar ons hotel kunnen gaan.”

Logeren bij gelijkgezi­nden

De toewijding van Cathérine voor haar idool is onstuitbaa­r. “Ik ga soms naar een tiental Dylanconce­rten in twee weken tijd, telkens van de ene stad naar de andere. Daardoor leer ik natuurlijk heel wat andere fans kennen, die dezelfde reizen ondernemen om hun idool te zien. Soms blijven we bij elkaar slapen. En ik heb een Ierse vrouw leren kennen die Dylan evenzeer op handen droeg als ik. Ze is intussen helaas overleden. In de twee laatste dagen van haar leven heb ik aan haar sterfbed gezeten.”

Zelfs op de laatste momenten van iemands leven biedt Dylan troost. “Vlak voor ze stierf, heb ik haar uitgenodig­d om bij het volgende concert van Dylan naar Brussel te komen. ‘Sure!’, riep ze, ook al wisten we allebei dat ze dat concert niet zou halen. Het is het laatste woord dat ze tegen mij heeft gezegd”, zegt Cathérine. “Haar toewijding voor Dylan gaf haar kracht. Na haar dood heb ik aan haar graf nog een couplet van de Dylan-song Every Grain of

Sand gezongen. Want Dylans liedjes brengen ook veel troost.”

“Dylan is geen amusement”

Cathérine Desmet benadrukt dat ze nooit verliefd is geweest op Bob Dylan. “Zijn teksten en muziek zijn een schat die ik altijd in mij draag. Maar ik adoreer hem niet. Zijn laatste album Triplicate, waarin Dylan crooners van andere artiesten brengt, zal ik bijvoor- beeld niet kopen. Ik heb liever dat Dylan zijn eigen songs zingt.”

Bob Dylan kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. Volgens Cathérine is dat uiteraard volkomen terecht. “Ik heb de teksten van Bob Dylan thuis in twee loodzware dichtbunde­ls”, zegt de Beverse. “De toekenning van de prijs aan Dylan kreeg veel kritiek, maar dat is volledig ten onrechte. Het is toch niet omdat je poëzie op muziek zet, dat het geen poëzie meer is?”

“Dylan is zeker geen entertaine­r. Wie naar een van zijn concerten gaat, doet niet aan een ‘avondje uit’, maar aan een ‘avondje in’. Je gaat mee in de teksten die Dylan brengt. Met amusement heeft dat weinig te maken.”

Familie snapt er niets van

De passie van Cathérine valt niet in goede aarde bij haar familie. “Mijn man en kinderen hebben me altijd gesteund in mijn passie voor Dylan. Mijn moeder ook, maar de rest van de familie niet. Ze beweerden dat ik mijn gezin in de financiële afgrond zou storten, omdat ik al die reizen ondernam om Dylan te kunnen zien. Die kritiek heeft mij geraakt, maar mijn dochter had altijd een passend antwoord klaar. ‘Mijn moeder heeft een leven. Jij zou er beter ook eentje beginnen’, zei ze dan.”

“En Dylan weet natuurlijk ook raad. ‘Je kan die andere mensen enkel plezieren als je jouw gezichtspu­nt vernauwd tot dat van hen’, zingt hij. Dat ben ik niet van plan. 75 jaar of niet, maandag ga ik mooi naar de Lotto Arena!”

CATHÉRINE DESMET

Superfan van Bob Dylan “Mijn man is geen Dylanfan. Maar hij gaat vaak mee naar het buitenland. Hij zet me dan af aan de concertzaa­l en maakt dan een wandeling. Op het einde van het concert komt hij me ophalen, zodat we samen naar ons hotel kunnen gaan.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bob Dylan in 1966.
FOTO BELGA Bob Dylan in 1966.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Enkele van de concerttic­kets die Cathérine heeft verzameld door de jaren heen.
FOTO'S JORIS HERREGODS Enkele van de concerttic­kets die Cathérine heeft verzameld door de jaren heen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium