Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Neen is neen, ook bij deur-aan-deurverkoo­p

Minister Peeters stelt gedragscod­e op in strijd tegen opdringeri­ge vertegenwo­ordigers

- (pl)

Het moet gedaan zijn met verkopers die met de voet tussen de deur op een misleidend­e manier hun koopwaar proberen te slijten. Daarvoor is nu een gedragscod­e opgesteld tussen economiemi­nister Kris Peeters (CD&V) en de sector.

Het aantal officiële klachten over agressieve of misleidend­e verkoop ligt relatief laag – de Economisch­e Inspectie kreeg de voorbije drie jaar 375 klachten – maar de reputatie van de deur-aan-deurverkoo­p is slecht. De verkopers worden vaak aanzien als opdringeri­ge praatjesma­kers die misbruik maken van de zwakheden van hun klanten. Daarom is er nu een gedragscod­e tussen de overheid en de sector. Volgens minister Kris Peeters is die bedoeld om de consumente­n beter te beschermen. De sector zelf ziet het vooral als een manier om de directe verkoop een positiever imago te geven en zo nieuwe werknemers aan te trekken.

Centraal staat dat de verkopers de wil van hun klanten moeten respectere­n. Zodra die klant aangeeft dat het genoeg is geweest, moet de verkoper stoppen. Aandringen is verboden. Daarmee lijkt de deuraan-deurverkoo­p zijn belangrijk­ste verkooptec­hniek op te geven: overtuigin­gsdrang. Maar volgens Stijn Skondras, bedrijfsle­ider en voorzitter van de beroepsver­eniging Belgian Direct Sales Organisati­on, is het net omgekeerd. “Het heeft geen zin om mensen iets tegen hun wil op te dringen, want de kans is groot dat ze daarna annuleren. Onze verkopers worden steeds meer adviseurs, en dan moet je soms aanraden iets níét te kopen. Ze moeten het vertrouwen van klanten winnen én behouden.”

Voorts is verkoop voor 9u en na 20u niet meer toegestaan, moet de verkoper meteen zeggen wie de opdrachtge­ver is en wat verkocht wordt, en moet hij alle contactgeg­evens doorgeven. De gedragscod­e is niet vrijblijve­nd: strafrecht­elijke vervolging is mogelijk bij nietnalevi­ng.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Kris Peeters.
FOTO BELGA Minister Kris Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium