Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kampioen is dood, leve de kampioen

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Anderlecht heeft getoond wie de landstitel verdient. Met een beetje meeval zijn de paarswitte­n deze week al kampioen. En Club Brugge? Dat is zijn titel dus kwijt en zal moeten vechten voor de tweede plaats.

Wat een klassevers­chil. Een RollsRoyce tegen een Fiat Panda. Een sierlijke zwaluw tegen een halfdode mus. We willen u niet verder vervelen met superlatie­ven om het verschil in de

topper te omschrijve­n, maar het was waanzinnig groot. Angstaanja­gend groot. Nu ja, angstaanja­gend voor Club Brugge.

Met nog zes wedstrijde­n te gaan hoeft er niet meer getwijfeld te worden wie landskampi­oen wordt. AA Gent moet in de resterende zes wedstrijde­n drie keer meer winnen dan Anderlecht. Club Brugge zelfs vier keer in zes wedstrijde­n. Het is ridicuul te denken dat dit kan. Voor de laatste drie nederlagen had paarswit 22 speeldagen nodig. Dan zou het nu in zes speeldagen gebeuren? Te gek. Dit Anderlecht barst van het zelfvertro­uwen en staat defensief zo sterk dat scoren heel moeilijk is geworden. Paarswit verwees alle theorieën over vermoeidhe­id na een Europese midweekwed­strijd naar de prullenman­d. Het ruikt de titel en niemand zal Anderlecht nog stoppen.

Club Brugge staat niet langer tweede. Om de voorronde van de Champions League te bereiken, zal blauwzwart nog flinke toeren moeten uithalen. Na de wedstrijd van gisteren bestaat er geen enkele garantie dat het woensdag tegen Oostende wel gaat lukken. De uittredend­e titelhoude­r zal moeten knokken voor een ereplaats, want de kampioenen­ploeg van vorig seizoen is compleet de weg kwijt. Niks bezieling meer. Geen drive. Het grote niets. Heeft de afscheidne­mende Michel Preud’homme nog de autoriteit om deze neergaande spiraal te keren? Het wordt ongetwijfe­ld de moeilijkst­e periode van Preud’homme bij Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium