Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, ik kan hier winnen... als de koers perfect verloopt”

Greg Van Avermaet sluit grandioos voorjaar af met elfde plaats

- MAARTEN DELVAUX

Greg Van Avermaet heeft zijn grandioze voorjaar afgesloten met een verdienste­lijke elfde plaats in Luik. “De koers verliep ideaal voor mij, maar op het einde kom ik door een gebrek aan frisheid toch die punch tekort. Dat is geen schande.”

Vier jaar was het geleden dat Van Avermaet nog eens was gestart in Luik - Bastenaken - Luik. Gisteren wilde hij testen of het mogelijk was om na een loodzwaar voorjaar – waarin hij als enige topper álle klassieker­s reed – mee te strijden voor de zege. De conclusie van de test: meestrijde­n ja, winnen neen.

De olympische kampioen draaide met de groep van de favorieten mee de slotklim in Ans op, maar had niet meer voldoende panache in de benen om Valverde en co te volgen.

“Eigenlijk was dit een ideale Luik - Bastenaken - Luik voor mij om iets te halen. Het scenario verliep perfect”, analyseerd­e Van Avermaet. “Alles bleef lang bij elkaar, onze ploeg maakte goed tempo. Ik raakte mee over de Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas. Ik wist op voorhand dat, als ik die twee hellingen kon overleven, een goeie uitslag er zou inzitten.

Aan de voet van de slotklim zat ik goed geplaatst. Maar die laatste strook richting finish is superlasti­g. Het tempo lag zo hoog, ik zat tegen mijn limiet. En toen de grote kanonnen dan nog eens versnelden, wist ik dat het gedaan was.

Dan moet je kunnen toegeven dat je op het einde niet goed genoeg was om te winnen. Dat is geen schande. Ik had gehoopt dat ik mijn sprintersb­enen zou terugvinde­n. Helaas. Misschien had ik nog een paar plaatsen hoger kunnen eindigen, maar zo speciaal zou dat ook niet geweest zijn. Ik ben toch blij dat ik hier gestart ben. Ik heb er van genoten.”

Vlaanderen primeert altijd

Dus kwam Van Avermaet ook tot de logische conclusie dat het allicht niet mogelijk is om vanaf de Omloop Het Nieuwsblad tot Luik - Bastenaken - Luik in elke voorjaarsk­lassieker voluit mee te doen voor de zege.

“Als ik hier ook nog eens zou gewonnen hebben, zou dat toch een beetje abnormaal zou geweest, niet? Ik had op voorhand ook niet verwacht dat ik hier zou winnen. Het is een lang en zwaar voorjaar geweest. En ik moest hier strijden tegen echte klimmers die een pak frisser waren dan ik.

Dit was een goeie test. Ik concludeer dat er hier in Luik wel mogelijkhe­den voor mij liggen. Maar dat de koers zoals vandaag perfect voor mij zal moeten verlopen. Als ik dan een absolute superdag zou hebben, dan moet ik deze wedstrijd ooit kunnen winnen.”

Van Avermaet is alvast niet meteen van plan om in functie van Luik - Bastenaken - Luik te gaan schrappen in zijn Vlaamse voorjaar.

“De Vlaamse klassieker­s zullen altijd mijn prioriteit zijn. Ik heb nu de combinatie met Luik geprobeerd, maar als je hier wil schitteren, moet je een andere voorbereid­ing rijden. Ik ga de komende jaren toch vooral proberen om een eerste keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat zal makkelijke­r zijn.”

Beste voorjaar ooit

Ook volgens BMC-ploegleide­r Valerio Piva is een focus op de Ardennenkl­assiekers voorlopig niet aan de orde.

“Het enige echte doel in de nabije toekomst is het winnen van de Ronde van Vlaanderen. En dan kom je in Luik - Bastenaken - Luik frisheid tekort om echt mee te doen voor de overwinnin­g. Dat is ook de reden waarom ik Philippe Gilbert de voorbije jaren niet liet starten in de Ronde. Wie in Luik wil winnen, moet van deze koers het hoofddoel van zijn seizoen maken.

Of Greg het ooit zou overwegen niet te starten in de Ronde? We zullen zien. De Omloop Het Nieuwsblad skippen kan misschien ook al helpen, maar wie de Ronde van Vlaanderen wil winnen, heeft zulke koersen vroeg op het seizoen nodig om in vorm te geraken. We kunnen er wel over nadenken, maar uiteindeli­jk zal het Greg zijn die de beslissing zal nemen. Greg heeft ons een schitteren­d voorjaar bezorgd, het beste ooit sinds het bestaan van BMC. Hier zou ik vooraf meteen voor getekend hebben.”

Iets wat Van Avermaet uiteraard met plezier beaamde.

“Ik ben héél content. Het zal moeilijk worden om dit voorjaar ooit te evenaren. Ik heb vier mooie overwinnin­gen geboekt en ik ben leider in de WorldTour. Dat zegt genoeg. Ik durf nog niet te zeggen dat ik die WorldTour ook ga winnen. Het is nog maar eind april. Ik sta er goed voor, maar maak pas echt de balans op na de Tour. In het najaar zijn er nog een paar klassieker­s waar ik veel WorldTourp­unten kan pakken. Ik ga gewoon goede koersen proberen te rijden en dan volgt de rest vanzelf. Maar eerst vakantie, want het vat is nu echt wel af.”

Greg Van Avermaet “In die laatste strook zat ik tegen mijn limiet. Toen de grote kanonnen dan nog eens versnelden, wist ik dat het gedaan was.” Greg Van Avermaet “Ik ga de komende jaren toch vooral proberen om een eerste keer de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat zal makkelijke­r zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Greg Van Avermaet: “De Vlaamse klassieker­s zullen altijd mijn prioriteit zijn.”
FOTO PHOTO NEWS Greg Van Avermaet: “De Vlaamse klassieker­s zullen altijd mijn prioriteit zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium