Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen zes op een rij v oor Van Peborgh

-

Favoriet Nick Van Peborgh heeft geen zes op een rij kunnen laten noteren in de Antwerp 10 Miles. De Italiaan Yassine Rachik gaf hem in de eindfase het nakijken en won met een parcoursre­cord van 47’14”. In de marathon gingen de zegebloeme­n naar de Oegandees David Cherop.

Van Peborgh nam in de 10 Miles zowat heel de wedstrijd het kopwerk voor zijn rekening. Maar in de laatste kilometer had hij geen antwoord op de versnellin­g van de Italiaan. “Het was geen leuke wedstrijd. Vooral omdat de Italiaan geen kopwerk wilde doen”, baalde Van Peborgh, die in 47’22” finishte. “Vorig jaar had ik een heel ander gevoel (Mohammed Berok die vorig jaar als eerste over de finish liep, werd later op doping

betrapt, red.) omdat ik toen tijdens de wedstrijd voelde dat het niet klopte. Maar Rachik is wel een loper van een andere kaliber. Op de halve marathon heeft hij een record onder 1u03’ staan en twee weken terug liep hij nog een sterke marathon in Milaan. Ik presteerde op de top van mijn kunnen en kon echt niet sneller.”

Desselnaar Yannick Michiels maakte na 48’25” het podium compleet.

Eerste vrouw was de Oost-Vlaamse Nina Lauwaert in 56’02”. Veerle Van Linden werd tweede, triatlete Katrien Verstuyft uit Mortsel derde, en nog een triatlete, Sofie Goos, finishte als vierde.

Broer van olympisch kampioen

De Oegandees David Cherop schreef na een spannende wedstrijd de marathon op zijn naam. In de slotfase schudde hij zijn landgenoot Vitalis Kwemoi af. De klok op de Grote Markt stopte na 2u17’12”. Leuk weetje: Cherop is de broer van Stephen Kiprotich, de olympische marathonka­mpioen van Londen en wereldkamp­ioen van 2013. Op amper 15 seconden kwam David Cherop als tweede over de finish. De Belgische favoriet Willem Van Schuerbeec­k kon dankzij een sterk slot nog John Karori voorbijsne­llen en zo de derde podiumplek opeisen. Zijn tijd: 2u17’55”. In augustus vorig jaar finishte de leraar uit Merchtem nog 56ste op de marathon op de Spelen in Rio. Tot halfweg ging hij samen met Régis Thonon mee met de hazen en het Oost-Afrikaanse geweld.

Mieke Dupont, altijd sterk in de marathon van Antwerpen, kwam als eerste vrouw over de finish in 2u54’16”. De 49-jarige Els Van Hooydonck (2u55’23”), een nicht van ex-wielrenner Edwig Van Hooydonck, en Soetkin Demey (2u55’37”) flankeerde­n haar op het podium.