Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stunt in Rusland: België weer bij best acht

- HANS JACOBS

Zonder hun twee ervaren rotten, op verplaatsi­ng tegen grootmacht Rusland: na een stunt staat België weer bij de beste acht landen ter wereld. FedCupkapi­tein en voormalig toptienspe­elster Dominique Monami: “De Davis Cup en de Fed Cupploeg motiveren elkaar: die Belgische mentalitei­t, willen spelen voor je land. En dan kunnen we toveren.”

Dat ze het de Russische meiden moeilijk zouden maken, zo twitterden ze tijdens de loting van het duel. Dat leek misschien obligate peptalk – op papier was Rusland dé topfavorie­t, met enkele speelsters in de top twintig van de wereld en in topvorm, want de voorbije weken toptornooi­en als Indian Wells of Charleston gewonnen. Maar hoe luidde weer de leuze die de Davis Cup-kapitein Johan Van Herck heeft ingevoerd toen de Belgische mannen de finale speelden? “Impossible is

nothing, niets is onmogelijk.” En zie, na een thriller in het dubbelspel kon Fed Cup-kapitein Dominique Monami haar tranen niet meer bedwingen. “Vandaag hebben we bewezen dat we kansen hebben tegen elke ploeg in de wereld”, zei ze voor de microfoon van Sporza.

Dit is nog straffer dan toen België tegen Roemenië won enkele maanden geleden. België klaarde de klus afgelopen weekend immers tegen een veel sterkere tegenstand­er en zonder Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer, die wegens blessurele­ed forfait gaven.

Elise Mertens nam de rol van Miss Fed Cup over. Ze won haar twee enkelspele­n, tegen nummer vijftien en zestien van de wereld. In het beslissend­e dubbelspel vormde ze een stevig duo met dubbelspel­specialist­e An-Sophie Mestach, tegen nota bene onder meer Elena Vesnina. Monami: “We hebben er misschien wel een leading lady van de Fed Cup bij. Na Mijnheer Davis Cup met Steve Darcis hebben we Mevrouw Fed Cup met Elise. Zij is megafier om haar land te vertegenwo­ordigen.”

Mertens: “Je land vertegenwo­ordigen geeft een extra boost. Ik heb wel een dutje gedaan voor het dubbelspel. (lacht) We zijn ons ding blijven doen, en het team heeft elkaar zó opgepept.”

Typerend was het beeld na de zege, toen iedereen elkaar in de armen viel. Niet lang daarna feliciteer­den de afwezige Wickmayer en Flipkens de meiden via Twitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium