Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen leggen verkeersto­ets af

33.000 LEERLINGEN EN 1.500 SCHOLEN DOEN MEE

- JAN STASSIJNS

Meer dan 1.500 lagere scholen nemen deze week deel aan De Grote Verkeersto­ets, een online test over verkeer en mobiliteit voor leerlingen uit het vijfde leerjaar. De toets is opgesteld door de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde, die scholen wil ondersteun­en bij de lessen verkeersed­ucatie.

In totaal zullen deze week meer dan 33.000 leerlingen uit Vlaanderen De Grote Verkeersto­ets afleggen. Op de computer krijgen ze 25 meerkeuzev­ragen, onderverde­eld in vijf thema’s: verkeerste­kens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersre­gels. Bij elke vraag hoort ook foto- of videomater­iaal.

Met de toets peilt de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV) onder meer of leerlingen in staat zijn om belangrijk­e situaties en risico’s voor voetganger­s en fietsers in te schatten en of ze de voornaamst­e verkeersre­gels kennen.

1.539 scholen

Het is al het achtste jaar op rij dat de VSV de toets ter beschikkin­g stelt. 1.539 scholen hebben zich ingeschrev­en. Dat is ongeveer de helft van alle lagere scholen in Vlaanderen.

Basisschoo­l De Vesten in Herentals doet al van bij het begin mee. “Lagerescho­olkinderen begeven zich steeds vaker zelfstandi­g in het verkeer”, zegt directeur Carine Geyselings. “Het is dus van belang dat ze de regels kennen én weten hoe ze zich moeten opstellen in het verkeer.”

Meteen na de toets krijgen leerlingen de resultaten en kunnen leerkracht­en online de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. “De resultaten verschille­n sterk van leerling tot leerling”, zegt leerkracht Patricia Ver- eecke. “Maar dankzij die test krijgen we dus een goed beeld en kunnen we achteraf heel gericht aan de slag met de leerlingen.”

Van theorie naar praktijk

In de Stedelijke basisschoo­l De Horizon in Borgerhout nemen ze voor het eerst deel aan De Grote Verkeersto­ets.

“Het is belangrijk dat kinderen zelfredzaa­m zijn in het verkeer en met de toets kunnen we op een leuke manier aan de slag met verkeersed­ucatie”, vertelt Sarah Van Esbroeck, leerkracht in het vijfde leerjaar van De Horizon. “Boven- dien biedt de VSV ook veel materiaal aan voor leerkracht­en, een kant-en-klaar pakket om mee aan de slag te gaan. Binnenkort gaan we die theorie ook omzetten in de praktijk en gaan we zelf het verkeer in. Onze school ligt vlak bij de drukke Plantin en Moretuslei. De leerlingen moeten die straat dagelijks over om naar school te komen. In onze buurt is weten hoe je je moet opstellen in het verkeer extra belangrijk, want hier in Borgerhout is het allesbehal­ve evident om je veilig door het verkeer te begeven.”

PATRICIA VEREECKE

Leerkracht vijfde leerjaar De Vesten “Dankzij de test kunnen we achteraf heel gericht aan de slag met de leerlingen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een leerling van basisschoo­l De Vesten in Herentals bekijkt De Grote Verkeersto­ets.
FOTO JOREN DE WEERDT Een leerling van basisschoo­l De Vesten in Herentals bekijkt De Grote Verkeersto­ets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium