Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Traag, maar met beloning: het schoonste zicht van de stad

Vakantiege­voel op de boot

- STEVEN VANKERCKHO­VEN

Dat ik met een boottocht via kanalen, sluizen en ophaalbrug­gen deze race niet zal winnen, staat al bij voorbaat vast. Maar een wandelaar kloppen, dat moet lukken. Toch?

8u: Terwijl ik mijn collega’s bij de start in Lier alle kanten zie opstuiven, stap ik rustig op mijn plooifiets, iets waar bootreizig­ers zich wel vaker van bedienen als ze aan wal zijn. Ik moet het doen met een A-bike, een onfietsbaa­r minivehike­l met de wieltjes van een step. Al na vijftig meter klapt mijn zadel naar achteren, waardoor ik bijna een achterwaar­tse salto mortale maak. Over de rest van de rit kan ik kort zijn: uitputtend en een aanslag op mijn mannelijkh­eid in al zijn aspecten. Nooit. Meer. Om 8.25u arriveer ik aan de aanlegstei­ger op het Netekanaal, dik tien minuten later dan ik had verwacht op een traject van amper 3,6 kilometer. Als je met een boot een wandelaar wil kloppen, begin dan met een goede fiets.

8.30u: Aan boord van The Exception duwt kapitein Bert Struyf (64) uit Boechout me onmiddelli­jk een zwemvest in de handen, terwijl stuurman Guido Steijaert (45) de boot met een duizelingw­ekkende 6 km per uur – onze maximaal toegestane snelheid hier – richting Viersel-sluis stuurt. Kapitein lange omvaart Bert Struyf heeft maar liefst 25 scheepvaar­tdiploma’s, noordelijk­e Nederlande­r Guido Steijaert uit Amersfoort is profession­eel waterkaart­enmaker en specialist opsporing verdrinkin­gsslachtof­fers. Als zondagsvaa­rder voel ik me als een amateurvoe­tballer die plots mag meespelen met Vincent Kompany en Arjen Robben.

9u: Langs weerszijde­n groene bomenrijen, enkele eenden die rakelings langs de boot opstijgen, een rimpelloze waterspieg­el die we doorklieve­n… Simpelweg ge- nieten. Intussen vertelt kapitein Bert honderduit over zijn op maat gemaakte vaartuig. The Exception heeft zijn naam niet gestolen: het aluminium bootje van goed zes meter mag er op het eerste gezicht niet zo spectacula­ir uitzien, het is het wel. Onder meer door alle mogelijke scheepvaar­thightech – geïnstalle­erd door Guido – aan boord. “Ik ben er al mee naar Engeland, Schotland, Gibraltar gevaren, noem maar op”, vertelt Bert. Dan mag Lier-Antwerpen geen probleem vormen. Zelfs niet met een wandelaar als concurrent.

Geen haast in de sluis

9.45u: Na welgeteld één schip, één visser en twee kanodames (op de kant) te zijn gepasseerd, komen we aan in de sluis van Viersel. De sluiswacht­er wil haast maken, want aan de andere kant wachten twee binnensche­pen. Een beetje haast is prima voor mij, maar Guido en Bert remmen de sluiswacht­er af. “Als hij vier in plaats van twee schotten openzet, vliegen we hier met onze boot alle kanten op.”

10u: Snelvaart mag op het Albertkana­al, maar de trimvlakke­n die onze boot stabilitei­t moeten geven, werken niet naar behoren. In plaats van de 45 knopen (zo’n 60 km per uur) die we zouden kunnen halen, doen we er net geen 10 (13 km per uur). Hopelijk heeft wandelaar Sam ook mechanisch­e pech. Een veter die los- komt, of zo.

10.45u: Sluis nummer twee, in Wijnegem. Beroepsvaa­rt heeft voorrang en daardoor lopen we alweer vertraging op. Als we eindelijk in het sas liggen en het water langzaam wegvloeit, bel ik De Wandelaar.

“Ha Sam, nog niet te moe? Al verzuurd in de benen?”

“Nee joeng, da gaat hier keigoe ( Sam, zanger van Fixkes, spreekt écht zo, red.). Ik zen just den Bourla voorbij.”

“Ha, de Bourla… (slik).” Nooit gedacht dat onze voetganger een snelwandel­aar zou zijn. Wat heeft die gepakt?

11.20u: Het water ligt vol grote binnensche­pen, op de kade tekent industrie zich af tegen een stedelijk decor. Tussen twee grote grind- en zandbergen duikt het blauwe dak van het Sportpalei­s op. Kapitein Bert meldt zich aan bij de haven en vraagt om de ophaling van de Siberiabru­g.

12u: Antwerpen-stad binnenvare­n is puur kippenvel. Het imposante Havenhuis kijkt op ons neer als we naar de Londenbrug glijden, in het Willemdok worden we begroet door het MAS en een jachthaven­meester die er qua postuur niet voor moet onderdoen. De mooiste jachthaven van het land is dit.

Met de A-bike – in de hand deze keer – trek ik richting Grote Markt. Ik zie Brabo en een Aziatische toeriste modellenpo­ses aannemen voor het stadhuis. Maar geen aankomstbo­og, geen spoor van de andere vervoermid­delen, en geen wandelaar Sam. Niet eens het fatsoen gehad om mij op te wachten.

Volg De Race online

Volg de avonturen van de deelnemers ook online, met dagelijks nieuwe filmpjes op www.gva.be/derace

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Aankomst in het Willemdok, de mooiste jachthaven van het land.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Aankomst in het Willemdok, de mooiste jachthaven van het land.
 ??  ?? Stuurman Guido en kapitein Bert: Champions Leaguenive­au.
Stuurman Guido en kapitein Bert: Champions Leaguenive­au.
 ??  ?? Een eenzame aankomst op de Grote Markt: ben ik nu echt zó veel later?
Een eenzame aankomst op de Grote Markt: ben ik nu echt zó veel later?
 ??  ?? In de sluis van Wijnegem heeft beroepsvaa­rt voorrang.
In de sluis van Wijnegem heeft beroepsvaa­rt voorrang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium