Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen benedenver­dieping, uit angst voor nieuwe schok

Op bezoek in klooster dat exact twee jaar geleden deels werd verwoest door zware aardbeving

- Van onze redacteur in Nepal Dirk Hendrikx

Op een klif op 3.000 meter hoogte, ergens in het voorgeberg­te van de Mount Everest, staan in hun felgekleur­de gewaden enkele tientallen boeddhisti­sche monniken ons op te wachten. Zodra Sophie Vangheel uit de jeep stapt, die in staptempo over onmogelijk­e bulten en putten naar hier is gesukkeld, wordt ze uitbundig begroet. Het is in dit kleine klooster dat haar Geelse vzw Cunina na de aardbeving nieuwe slaapvertr­ekken heeft gebouwd voor de piepjonge leerlingmo­nniken.

Het Chiwongklo­oster wordt al sinds 2008 gesteund door Cunina, de vzw die aan 3.500 kinderen onderwijs verschaft via giften van Vlaamse peetouders. “We doen dat omdat vaak juist de armste gezinnen hun kinderen naar kloosters sturen, waar ze een goede opleiding en huisvestin­g krijgen”, zegt Sophie Vangheel. “Later kunnen ze dan kiezen of ze verder gaan als monnik of niet.”

De aardbeving, vandaag exact twee jaar geleden, maakte in verschille­nde districten van Nepal 9.000 slachtoffe­rs en vernielde honderddui­zenden huisjes. Ook het kleine internaat van de leerling-monniken werd verwoest. “We hebben hier allemaal een paar maanden in tenten geleefd”, zegt een monnik in gebroken Engels. “Vooral uit angst voor nieuwe bevingen. Het eigenlijke klooster was gelukkig niet erg beschadigd, maar voor de kinderen hadden we niets meer.”

Vandaag verrijst tegen de steile bergflank een simpel, maar mooi gedecoreer­d gebouw, in U-vorm rond een binnenplaa­ts, met sobere slaapvertr­ekken voor twintig jonge monniken. Ze staan zelf met grote ogen naar de Belgische bezoekers te kijken, even nieuwsgier­ig als hun leeftijdsg­enootjes in de scholen die we eerder bezochten, maar een stuk meer ingetogen. “Er is alleen een bene- denverdiep­ing, om de schade bij een nieuwe beving te beperken”, zegt Sophie.

Superschok

De voorzichti­gheid is niet overdreven. De angst voor ‘the big one’ leeft in Nepal. Volgens experten is bij de aardschok nog lang niet alle seismische energie opgebruikt en kan elk moment een nog zwaardere beving kan plaatsvind­en. Kranten waarschuwe­n ervoor dat toch weer nieuwe gebouwen worden opgetrokke­n die niet aan de voorschrif­ten beantwoord­en. Voor andere panden wordt wel gewapend beton gebruikt, maar als die het toch zouden begeven bij een superschok, dreigen ze juist nog meer slachtoffe­rs te maken en het reddingswe­rk een stuk moeilijker te maken. Hulpdienst­en willen nu lokaal mensen trainen daarvoor.

In het klooster mogen we nog een meditaties­essie meemaken, waarbij de monniken in kleermaker­szit tegenover mekaar twee uur lang zangerig mantra’s citeren. Dit doen ze twee keer per dag, om 6u ’s ochtends en om 15u ’s middags. Het bezwerende ritme en de uitgekiend­e meerstemmi­g- heid met telkens de hogere, jonge stemmen die inhaken op de bassen van de oudere monniken, maken er een meeslepend­e ervaring van, maar zou je dit lang kunnen volhouden? “Ik ben hier eens een week gebleven”, zegt Sophie. “Een heel bijzondere ervaring, en bijtend koud ook. Ik heb gelijk voor warmere kleren voor de monniken gezorgd. Dat is de reactie van een moeder, zeker?”

Nieuwe klaslokale­n

De rondreis door Nepal had ons zaterdag in het bergdorpje Num gebracht, waar op een klein plateau een school van Cunina ligt met aan alle kanten een spectacula­ir uitzicht op de omringende bergen. Sophie huldigde er drie nieuwe klaslokale­n in die Cunina kon bouwen dankzij de gift van Luc, de palliatief zieke Kempenaar die al zijn spaargeld nalaat voor het onderwijs van kinderen in Nepal. Door de raampjes van de klaslokale­n kun je volgens een leraar bij helder weer de eeuwig witte top van de Makalu zien, 8.475 meter hoog. In één klas hangt nu permanent een foto van Luc en Sophie tegen de muur, in een kader uitgevoerd in traditione­el Nepalees houtsierwe­rk.

 ?? FOTO RR ?? Tientallen boeddhisti­sche monniken verwelkome­n Sophie Vangheel hartelijk. Met haar Geelse vzw Cunina bouwde ze het Chiwongklo­oster weer op na de aardbeving twee jaar geleden.
FOTO RR Tientallen boeddhisti­sche monniken verwelkome­n Sophie Vangheel hartelijk. Met haar Geelse vzw Cunina bouwde ze het Chiwongklo­oster weer op na de aardbeving twee jaar geleden.
 ?? FOTO RR ?? In het bergdorpje Num ligt op een klein plateau een school van Cunina met aan alle kanten een spectacula­ir uitzicht op de omringende bergen.
FOTO RR In het bergdorpje Num ligt op een klein plateau een school van Cunina met aan alle kanten een spectacula­ir uitzicht op de omringende bergen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium