Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fracties niet te vinden voor roze afvalzakke­n in ’t stad

Gemeentera­ad Opmerkelij­ke eensgezind­heid in verzet tegen plan Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) om roze vuilniszak­ken in te voeren

-

Er was gisterenav­ond opmerkelij­k veel eensgezind­heid in de Antwerpse gemeentera­ad. De politieke fracties vonden elkaar in het verzet tegen de mogelijke komst van een roze afvalzak. “Er zijn al genoeg zakken”, klonk het unaniem.

De tussenkoms­t van sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg zorgde wel voor enige hilariteit op de gemeentera­adsbanken. De aanleiding is het plan van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) om een roze afvalzak te lanceren voor minderwaar­dig plastic. Het is een aanvulling op de bekende blauwe PMD-afvalzak. Wassenberg wenste het standpunt te kennen van Schauvlieg­e’s partijgeno­ot en Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V).

“In Antwerpen kennen we al de witte, groene, blauwe, gele en rode afvalzakke­n, en nu zou daar nog een roze bijkomen”, zegt Wassenberg. “In verschille­nde gemeenten wordt met deze afvalzak geëxperime­nteerd. Uw voorganger, Philip Heylen (CD&V), en u zitten niet te wachten op deze roze afvalzak. Zo zijn de sorteerstr­aten hier niet op voorzien. Dit zou betekenen dat er een zuil bij moet worden geplaatst of er toch nog een extra ophaling nodig is voor deze zak-

BART DE WEVER

Burgemeest­er (NVA) “Zijn er nog andere kleuren die iets kwijt willen over deze roze afvalzak?”

ken. De laatste mogelijkhe­id is dat mensen met deze roze afvalzak naar het recyclagep­ark moeten.”

Paarse afvalzak

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zag al snel ruimte voor een grapje. “Zijn er nog andere kleuren die iets kwijt willen over deze zak”, vroeg hij zich af.

Freya Piryns (Groen) pleitte daarop voor een paarse afvalzak. Dat zou dan een zak zijn waarin zowel het plastic van de huidige PMD als die van de roze afvalzak in zou mogen.

“Als Antwerpen en als Antwerpena­ars zitten we niet te wachten op nog eens een extra afvalzak”, zegt Piryns.

Koen Laenens (N-VA) onderstree­pte het belang van recyclage, maar hij gelooft niet dat een extra roze afvalzak daar een bijdrage aan zal leveren. “We zitten al met vier afvalzakke­n en dat is al een grote uitdaging voor wie in een klein appartemen­t woont”, zegt Laenens. “Het zou beter zijn om gewoon meer soorten plastic toe te laten in de PMD-afvalzak. Het mag niet zo zijn dat met een roze afvalzak Antwerpen in de zak wordt ge

zet.”

Goedkoper maken

PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders hield een pleidooi voor een betere sensibilis­ering. “Mensen die hun afval wel goed selecteren, zouden moeten worden beloond door het voor hen goedkoper te maken”, zegt Branders.

CD&V-fractielei­der en voormalig schepen Heylen bevestigde dat hij niet gevonden is voor een extra afvalzak. Hij herhaalde zijn pleidooi voor statiegeld op drankverpa­kking. “Dankzij statiegeld zouden we al 60% van het zwerfafval van de straat houden”, zegt Heylen. “De resterende 40% zou dan in één zak kunnen, die door de verpakking­sindustrie wordt geselectee­rd.”

Schepen Bastiaens benadrukte dat als deze afvalzak er ooit zou komen, het nog minstens twee jaar zou duren. Zij herhaalde wel dat zij niet gevonden is voor dit voorstel van de minister. “Een stedelijke context is toch iets anders dan het platteland”, zegt Bastiaens.

Wassenberg was blij met de eensgezind­heid in de raad, maar had toch nog een voorstel. “Gezien dit onderwerp voor wat hilariteit zorgt bij sommigen, moeten we misschien de afvalzakke­n vervangen door afvalemmer­s”, besluit Wassenberg met een knipoog.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium