Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brusselse goudmijn

Op weg naar de titel, geschitter­d in Europa. De goudhaantj­es van Anderlecht zijn erg gegeerd en Uros Spajic stelde het zo: “Als de club nu zijn toppers verkoopt, verdient ze meer dan 100 miljoen.” Maar is dat zo? Deze zomer maken zes Brusselaar­s echt k

- JÜRGEN GERIL

Terwijl heel Europa focust op Youri Tielemans, is Leander Dendoncker (22) - de ‘Marathonma­n in Europa’ - net zo gegeerd. Omdat zijn profiel net iets makkelijke­r te vinden is, wordt zijn waarde geschat op zo’n 15 miljoen euro.

Leander Dendoncker is steevast de eerste naam die René Weiler in zijn basiself zet. De West-Vlaming is het toonbeeld van regelmaat. Niet altijd de opvallends­te, maar zelden zakt zijn wedstrijdp­restatie onder een zesje. De jongste weken scoort hij ook en haalt hij uitschiete­rs tot 9, zoals tegen Club Brugge.

Dendoncker is een vent geworden. Twee jaar geleden was hij nog een opgroeiend­e jongeling, nu is hij een krachtpats­er met een enorme actieradiu­s. Bekijk zijn spieren en zijn aantal kilometers per wedstrijd (13 tot 15) en je begrijpt waarom hij onlangs zei: “Ik eet gigantisch veel. Twee à drie porties per maaltijd, soms twee stukken vlees.” Deze kerel heeft energie nodig.

Diëtisten vinden vlees nochtans niet zo goed, maar de middenveld­er speelde dit seizoen al 50 volledige wedstrijde­n. Neem voor het gemak 13 loopkilome­ters per match en zo legde Dendoncker dit seizoen al 650 kilometer af. Dat is van in Anderlecht tot in Nantes. Met 4.597 speelminut­en – of meer dan 76 uur voetbal – is Dendoncker ook de voetballer die in de Europese topcompeti­ties het meest op het veld stond. Hij doet daarmee beter dan Ndidi (Genk/Leicester), Pozuelo (Genk), Jemerson (Monaco) en Koke (Atletico).

Vooral Ndidi is een referentie voor Dendoncker. Die speelt ook als defensieve middenveld­er, is fysiek indrukwekk­end en ruilde in januari Genk voor Leicester City voor 18 miljoen. Oké, Dendoncker is twee jaar ouder, maar hij draagt sinds kort wel het kwaliteits­label Rode Duivel. Een echt keurmerk, zeker in Engeland en Duitsland. Een transferpr­ijs van zo’n 15 miljoen is dus realistisc­h.

Maar als Dendoncker zo onmisbaar is, waarom is hij dan niet evenveel waard als Tielemans (vraagprijs 25 miljoen)? Door zijn regelmatig­heid zou Leander zich wellicht sneller integreren in de basisploeg van een topclub dan Youri, neen?

Nog een jaar blijven?

Offensieve­re spelers zijn uiteraard duurder en Tielemans heeft met 18 goals en 14 assists zijn statistiek­en mee. Dendoncker zit als 22-jarige aan 121 matchen voor An- derlecht, maar de teller van zijn compagnon staat vóór zijn 20ste verjaardag al op 175 RSCA-duels. Hoe goed de vista en de passes van Dendoncker ook zijn, creatieve talenten als Tielemans zijn nog steeds moeilijker te vinden.

Voor Anderlecht zou het een geweldige aderlating zijn om beide talenten te verliezen. Daarom zal paars-wit nog op Dendoncker inpraten om nog minstens één jaar te blijven. Sowieso ligt hij nog vast tot 2021. Daartegeno­ver staat dat de West-Vlaming ambities heeft. Al die extra oefeningen voor blessurepr­eventie, het kweken van die drie longen... Hij krijgt een unieke kans om dat te verzilvere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium