Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PARC wil ouders helpen bij opvang

-

Ellen Schoenaert­s, nicht van acteur Matthias, maakt niet alleen muziek. Samen met haar jeugdvrien­din Sabine Minutillo bedacht ze in het Antwerpse Hof Van Leysen de applicatie PARC, die op 1 juni wordt gelanceerd. De applicatie moet ouders helpen bij het organisere­n van opvang en vervoer van hun kroost.

Het duo is nog op zoek naar een testpublie­k dat vanaf 1 mei met PARC aan de slag wil. Ouders van jonge kinderen hebben niet echt een uitleg nodig. Bij wie mag kind A woensdag gaan spelen? Met wie kan kind B zaterdag naar de voetbalwed­strijd? Het is altijd kunst- en vliegwerk. Dat zou PARC moeten oplossen.

“Al onze vriendinne­n met kinderen hebben hetzelfde probleem. Je komt plots in een groep van ouders terecht. Die mensen moet je constant lastigvall­en om allerlei dingen te regelen”, vertelt Ellen Schoenaert­s. “Er moest toch iets bestaan dat veel handiger was? En toen kwamen we bij het idee van de applicatie uit”, zegt Sabine Minutillo.

Ethisch bedrijf

Het idee werd na een jaar concreet. Zeker toen de juiste ontwikkela­ars en investeerd­ers werden gevonden. Misschien omdat de vriendinne­n een deel van de eventuele opbrengst aan hulporgani­saties voor kinderen willen schenken.

“We willen een ethisch bedrijf worden. En als ik die beelden van vluchtende kinderen zie, dan voel ik me altijd zo machteloos”, zegt Ellen. “Ik heb er altijd van gedroomd om die kinderen te kunnen helpen. Misschien is dit wel een mogelijkhe­id.” PARC staat voor Parent Community en kreeg als slogan A walk in

the parc! mee. Die wandeling in het park betekent in de Engelse taal evenveel als een fluitje van een cent of kinderspel. Voor iets wat in het echte leven lijkt op het oplossen van een wiskundig vraagstuk, zeker in de grote vakantie. “Ja, ik ben moeder van een kleuter. Plots zijn er dan die twee maanden zonder opvang”, vertelt Sabine. Haar vriendin gaat verder. “Dan heb je die andere ouders nodig. En liefst zonder opdringeri­g te zijn. Daar is de applicatie op gericht. Er is veel aandacht voor de privacy. Het gaat om gesloten groepen. Natuurlijk hoeven buitenstaa­nders niet te weten waar jouw kind uithangt. Dat kun je ook niet opzoeken. Het is allemaal erg beschermd.”

Honderd telefoontj­es

Toch zijn er nog altijd mensen die niet mee zijn met die applicatie­s. En hoe zit het met de jeugdveren­igingen en scholen? Moeten die niet mee op de kar springen? “Waarom geen app gebruiken als je er honderd telefoontj­es mee kan uitsparen? Ik meld bijvoorbee­ld dat mijn zoon op zeilkamp gaat. Dan kan mijn vriendengr­oep dat meteen zien. Ik hoef dan geen tientallen e-mails te versturen. Zo kun je meteen de planning van een vakantie op gang trekken.”

 ??  ?? Ellen Schoenaert­s, hier op archiefbee­ld. “Door deze applicatie hoef je geen tientallen mails meer te versturen.”
FOTO HANS VANGEEL
Ellen Schoenaert­s, hier op archiefbee­ld. “Door deze applicatie hoef je geen tientallen mails meer te versturen.” FOTO HANS VANGEEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium