Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse regering praat met laatste ‘klagers’ uit Zwijndrech­t

Vertraging Oosterweel mogelijk door klacht uit Zwijndrech­t

- PATRICK VAN DE PERRE

De Vlaamse regering voert gesprekken met de twee inwoners uit Zwijndrech­t die uit ongenoegen over het Oosterweel­project naar de Raad van State zijn gestapt. Hoewel er nog heel wat hinderniss­en zijn, lijkt het erop dat de Vlaamse overheid en de actiegroep­en elkaar intussen wel gevonden hebben in het ‘Toekomstve­rbond’ rond Oosterweel light.

In De Roma in Borgerhout organiseer­de Ringland maandagavo­nd een bijeenkoms­t om de achterban te informeren over het vorige maand afgesloten Toekomstve­rbond. Dat is een akkoord tussen de actiegroep­en en de Vlaamse regering om de zogeheten Oosterweel light uit te voeren.

Ondertusse­n lopen er bij de Raad van State nog procedures tegen de Oosterweel­verbinding. Sinds het principeak­koord wordt verwacht dat de actiegroep­en hun claim laten vallen. Maar dan zijn er nog altijd twee ‘klagers’ uit Zwijndrech­t. Ook zij zijn naar de Raad van State gestapt. Indien de klacht van deze twee mensen gevolgd wordt, dreigt het hele project opnieuw flinke vertraging op te lopen. De actiegroep­en en de Vlaamse regering hopen dat dat niet gebeurt.

Informeren, niet beïnvloede­n

“Wij kunnen hier niet echt een rol spelen”, zeggen Thomas Goorden van stRaten-generaal en Peter Vermeulen van Ringland. “We geven deze mensen de informatie die we hebben, maar niet meer dan dat. Het is niet onze bedoeling om hen te beïnvloede­n”, zegt Goorden.

De Vlaamse regering voert wel gesprekken met het duo. Dat bevestigt de kabinetsch­ef van Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die in De Roma aanwezig was.

“Het is geen geheim dat we met de mensen uit Zwijndrech­t praten. We vertellen hen wat het Toekomstve­rbond inhoudt en wat dit betekent voor Zwijndrech­t. Als ze goed geïnformee­rd zijn, zien ze misschien af van hun klacht bij de Raad van State. Maar die beslissing ligt bij hen. Wij kunnen hen alleen op de hoogte houden en proberen te overtuigen van de meerwaarde van het project dat nu op tafel ligt”, zegt kabinetsch­ef Bart Van Camp.

Gereduceer­de capaciteit

Bij de achterban van de actiegroep­en rijst nu vooral de vraag of de strijd over de Oosterweel­verbinding gestreden is en er nog hinderniss­en zijn in het dossier. “We hebben een flinke stap vooruit gezet. Maar er zijn natuurlijk nog een aan- tal aandachtsp­unten”, zegt Peter Vermeulen.

“We onderzoeke­n nog wat de beste manier is om de gereduceer­de capaciteit van de Oosterweel­verbinding aan te pakken. Dat kan het schrappen van een rijstrook zijn, het vervangen van de dubbeldeks­tunnel door een enkelvoudi­ge tunnel of het schrappen van de noordelijk­e kanaaltunn­el. Al zal dat laatste niet evident zijn voor de Vlaamse regering”, zegt Peter Vermeulen.

De sterke man achter Ringland pleit ervoor om alle pistes goed te bestuderen. “Door de schop iets later in de grond te steken, kunnen we het lintje op het einde van de rit wellicht vroeger doorknippe­n omdat we door studie de beste oplossing kiezen.”

Tegen 18 mei, wanneer de volgende voortgangs­rapportage plaatsvind­t, hopen de actiegroep­en de belangrijk­ste knelpunten opgelost te hebben.

Samen sterk

In De Roma werd ook de nieuwe affiche van Ringland voorgestel­d onder de slogan “Wij gaan ervoor”. Daarmee wil Ringland, samen met de andere actiegroep­en, aantonen dat het akkoord van vorige maand de basis is om verder te onderhande­len.

Wim van Hees van Ademloos benadrukte dat er het laatste jaar vooruitgan­g is gemaakt in een dossier dat al bijna twee decennia voor conflict zorgt. “United we stand, zeg ik dan als ex-reclameman.” Samen sterk.

PETER VERMEULEN

Bezieler Ringland “Door de schop iets later in de grond te steken, kunnen we het lintje op het einde van de rit wellicht vroeger doorknippe­n.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Van links: Thomas Goorden, Peter Vermeulen en Wim van Hees. Maandag stelden ze in De Roma in Borgerhout onder meer de nieuwe affiche van Ringland voor.
FOTO JORIS HERREGODS Van links: Thomas Goorden, Peter Vermeulen en Wim van Hees. Maandag stelden ze in De Roma in Borgerhout onder meer de nieuwe affiche van Ringland voor.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium