Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een vrouw kan al die mannen nog iets bijbrengen”

Mieke Declercq wordt eerste vrouw in Uitvoerend Comité voetbalbon­d

- FRANK BUYSE

Mieke Declercq ‘‘Ik vind het best leuk dat eindelijk ook een vrouw is doorgedron­gen tot de top van het Belgische profvoetba­l.’’

Het is gebeurd. Net in het jaar dat onze Red Flames als uithangbor­d van het vrouwenvoe­tbal furore maken, krijgt het Uitvoerend Comité van de voetbalbon­d voor het eerst in zijn geschieden­is een vrouwelijk lid. Mieke Declercq is 56, bestuurder van Zulte Waregem en wil al dat mannenvolk iets bijbrengen, jawel. “Velen zullen hebben gedacht: het mag wel eens een vrouw zijn.”

De Oost-Vlaamse Mieke Declercq verklaarde nog maar enkele weken geleden dat het Regenboogs­tadion haar thuis was en Zulte Waregem haar familie. Die familie wordt nu sterk uitgebreid: de 56-jarige zelfstandi­ge financieel consultant wordt samen met de herkozen Bruno Venanzi (Standard), Johan Timmermans (KV Mechelen) en Bart Verhaeghe (Club Brugge) door de Pro League voorgedrag­en als lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbon­d. In juni zal de KBVB die toetreding bekrachtig­en.

Dat wil zeggen dat Mieke Declercq de eerste vrouw in de geschieden­is van het Belgische voetbal wordt die zetelt in het Uitvoerend Comité, tot vandaag een mannenbast­ion. Declercq, die door Bart Verhaeghe gevraagd is om zich toe te leggen op de financiële dossiers, is ervan overtuigd dat zij niet alleen voor haar financiële expertise wordt afgevaardi­gd.

“Het Uitvoerend Comité moet vooral waken over de financiële gezondheid van het product voetbal”, aldus Declercq. “En ik mag hopen dat ik ook daarom ben gevraagd. Maar ik ben er ook wel van overtuigd dat velen hebben gedacht: Het mag nu wel eens een vrouw zijn. En ik vind dat zeer terecht. ( lacht) Want ik leerde al als bestuurder van Zulte Waregem dat vrouwen in het voetbal anders denken dan mannen. Ruimer, breder, we zien iets meer alle facetten, denk ik. Toen ik de kans kreeg lid te worden in het Uitvoerend Comité, heb ik aan mijn medebestuu­rders van Essevee gevraagd of dat een goed idee was en ze stonden meteen achter mijn kandidatuu­r.”

Declercq studeerde Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen en woont in Wortegem. Ze was nog bestuurder van het vroegere SV Waregem en stond in 2001 mee aan de doopvont van de fusieclub Zulte Waregem. “Ik zit er dus al achttien jaar in, ben dus helemaal volwassen in het voetbal”, lacht ze. “Ik steek niet weg: ik vind het best leuk dat eindelijk ook een vrouw is doorgedron­gen tot de top van het Belgische profvoetba­l. Ik ben er 100 procent zeker van dat een vrouw de mannen iets kan bijbrengen.”

 ?? FOTO FOTO KURT ??
FOTO FOTO KURT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium