Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door ongezond leven neemt aantal hartaanval­len bij jonge mensen toe

- (wer)

“Ook twintigers en dertigers moeten de symptomen van een hartaanval leren herkennen”, waarschuwt de Leuvense cardioloog Peter Sinnaeve. “Want het aantal hartaanval­len in deze leeftijdsc­ategorie neemt toe.”

In ons land krijgen jaarlijks zo’n 15.000 mensen een hartaanval. “Mensen denken nog te veel dat een hartinfarc­t iets is voor oudere mensen of verstokte rokers”, zegt professor cardiologi­e Peter Sinnaeve (KU Leuven). Maar dat is niet altijd waar: het aandeel hartinfarc­ten bij jonge mensen neemt toe. Dat wordt door andere cardiologe­n en gezondheid­srapporten van de internatio­nale denktank OESO bevestigd. “Boosdoener­s zijn onder meer een ongezonde levensstij­l bij veel twintigers en dertigers: weinig bewegen, ongezond eten, overgewich­t en ook roken”, aldus hartspecia­list Pedro Brugada (VUB).

En toch negeren net deze leeftijdsg­roepen nog te vaak de alarmsigna­len: zweten, vermoeidhe­id, pijn op de borst, bleek wegtrekken en misselijkh­eid. “Terwijl snelheid essentieel is om een hartinfarc­t te overleven”, aldus Sinnaeve.

Ook Brugada beklemtoon­t dat iedereen die bijvoorbee­ld pijn op de borst voelt zich beter meteen naar het ziekenhuis spoedt. “In de ons omringende landen is dat al veel beter ingeburger­d.” Sinnaeve: “Eens in het ziekenhuis heb je negen op de tien kans om het er levend af te brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium