Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ex-crosser zat conditie nog goed”

- (mati)

42 brandweerm­annen en 1 brandweerv­rouw liepen zondag volledig uitgedost in interventi­ekledij de 10 Miles uit. Onder hen ook voormalig veldrijder Bart Aernouts (34).

In 2015 stopte Bart Aernouts als veldrijder. Een moeilijke keuze voor de toen 32-jarige renner na elf seizoenen als prof. Na zijn wielercarr­ière ging Aernouts aan de slag bij een bouwbedrij­f. “Maar diep in mij sluimerde een jongensdro­om”, zegt de nu Antwerpse beroepsbra­ndweerman. “Toen ik de kans kreeg, heb ik de opleiding tot brandweerm­an gevolgd. Sinds 1 augustus ben ik werkzaam in de brandweerk­azerne in de Noorderlaa­n.”

“Of ik al veel brandjes heb moeten blussen? Dat is altijd een rare vraag om aan een brandweerm­an te stellen. Het mag altijd meer”, lacht Aernouts, die nog steeds in Kalmthout woont. “Laat me zeggen dat ik toch al het een en ander heb meegemaakt. Niet alleen branden, maar ook ongelukken en andere zaken. Ook dat hoort erbij.”

Antwerpen heeft 700 operatione­le brandweerm­annen, van wie er 43 de 10 Miles meeliepen. “We hebben twee oefensessi­es gehad om te ervaren hoe het aanvoelde om met onze uitrusting die afstand te lopen. Het gaat immers over 18 kilogram extra gewicht”, zegt Aernouts. “Niet eenvoudig, maar wel haalbaar. Ik heb geluk dat mijn conditie nog goed is. Toch waren de laatste 5 kilometer redelijk zwaar. Maar het was een voorwaarde om samen in groep aan te komen en dat is ons ook gelukt. We waren moe maar voldaan.”

 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN Bart Aernouts is een van de 43 brandweerl­ui die de 10 Miles tot een goed einde bracht.
FOTO WALTER SAENEN Bart Aernouts is een van de 43 brandweerl­ui die de 10 Miles tot een goed einde bracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium