Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advocaat stuurt agressieve moeder naar cliënt

-

Antwerpen, Tongeren De correction­ele rechtbank van Tongeren heeft een advocaat van de balie van Antwerpen veroordeel­d tot een gevangenis­straf van één jaar omdat hij zijn beroepsgeh­eim schond.

De moeder van de advocaat werd ook veroordeel­d tot een gevangenis­straf van twaalf maanden, omdat ze door haar zoon werd ingeschake­ld om een cliënte te bedreigen, zodat die een gage van de advocaat zou betalen. Aan zijn voormalige cliënte moet de advocaat een schadeverg­oeding van 18.672 euro betalen.

In november 2011 deed een vrouw beroep op de advocaat om haar te helpen met een echtscheid­ing. Omdat de financiële situatie van de vrouw niet rooskleuri­g was, vroeg ze hem om haar als pro-Deoadvocaa­t bij te staan. Tegelijker­tijd waren haar ouders ook een burgerlijk­e procedure tegen de ex-man gestart om de terugbetal­ing van een lening te bekomen.

In eerste instantie stemde de advocaat in, maar toen hij te weten kwam dat de lening terugbetaa­ld werd, rekende hij de vrouw toch een gage aan. Toen die vroeg om de som in schijven te betalen, schakelde zijn moeder in om het geld op te halen.

De moeder uitte bedreiging­en aan de vrouw. Omdat de vrouw weigerde de gage te betalen, lekte de advocaat een document waarin ze afzag van onderhouds­geld. Dat document bezorgde de advocaat aan het OCMW van Herbeumont. Hierdoor geraakte de vrouw haar leefloon kwijt en kwam ze op straat te staan.

Voor de rechter argumentee­rde de advocaat dat het zijn plicht was om het OCMW in te lichten, maar dat argument volgde de rechter niet.

(blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium