Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen enkele ploeg uit de Premier League die hem nu komt halen”

-

Aad de Mos trekt aan alarmbel voor zwalpende Björn Engels

Sinds zijn terugkeer na zijn schouderbl­essure haalde Björn Engels (22) zelden zijn niveau van vorig seizoen. Met als dieptepunt de match van zondag op Anderlecht, waarin de jonge verdediger bij beide doelpunten schuld trof. Engels zit al een tijdje met een toptransfe­r in zijn hoofd, maar dat wordt niet vanzelfspr­ekend, zegt voormalig toptrainer Aad de Mos. “Playoff 1matchen vormen de maatstaf voor buitenland­se scouts.”

Intrinsiek geldt hij dan wel als een van de beste verdediger­s van ons land, maar het wordt (opnieuw) niet het seizoen van Björn Engels. Op Anderlecht zag de jonge Belg er bij de twee tegendoelp­unten niet goed uit – en dat is nog zacht uitgedrukt. Sinds zijn zware schouderbl­essure en maandenlan­ge revalidati­e na een lelijke duw van Slimani (Leicester City) in de Champions League in september vond Engels nooit meer zijn kampioenen­niveau terug – net als heel Club Brugge eigenlijk. Nochtans is hij sinds januari opnieuw volledig fit.

Onlangs sprak hij publiekeli­jk nogmaals zijn transferdr­oom uit – hij wil naar de Premier League – maar Preud’homme zette Engels na de match tegen paars-wit stevig met de voeten op de grond. “Eerst presteren in de eigen competitie”, was de Clubcoach streng. Tijdens de openingswe­dstrijd van Play-off 1 moest Engels al plaats ruimen voor Poulain, die op dezelfde positie een prima seizoen afwerkt. Dat was al een stevig teken aan de wand, want Engels geldt in Brugge als een van de publieksli­evelingen. Maar reputaties staan niet altijd garant voor prestaties. Dat vindt ook analist en gewezen topcoach Aad de Mos, die aan de alarmbel trekt.

EK gemist

“Met je naam kan je niet spelen. Die dient alleen om op je paspoort te staan. Ik ben altijd een grote fan geweest van Engels, maar nu laat hij mij toch in de steek”, is De Mos hard. “Hij heeft natuurlijk al veel pech gehad, maar hij moet opnieuw wat meer vent worden. Tegen Anderlecht trekt hij zijn voet weg tegen Dendoncker en laat hij zich aftroeven door Kara. Jammer, want nu, voor Play-off 1, zakken alle belangrijk­e scouts af naar België. Zulke wedstrijde­n zijn voor buitenland­se scouts een echte maatstaf.”

Engels was eerder out van oktober 2014 tot december 2015 na een lange lijdensweg met de knie. In mei vorig jaar zorgde een scheur in de hamstring er ook nog voor dat hij het EK in Frankrijk aan zich moest laten voorbijgaa­n. Momenteel zit hij dit seizoen in totaal aan twintig wedstrijde­n, vorig jaar werkte hij er 21 af. De Mos vreest dat de combinatie van blessures met de wisselvall­igheid in zijn prestaties Engels een droomtrans­fer kan kosten.

“Het missen van het EK zal een enorme tik geweest zijn. Geïnteress­eerde clubs volgen Engels natuurlijk al veel langer, maar momenteel worden wel de knopen doorgehakt. Ik denk niet dat er een club uit de Premier League hem nu komt halen. Daarvoor moet zijn niveau dringend weer omhoog en moet hij zich ook opnieuw bij de Rode Duivels knokken.”

Start met nul punten

De Mos kan niet inschatten of Engels zich dit seizoen nog zal herpakken. “Het is nu afwachten hoe hij zich manifestee­rt op training. Qua potentieel is hij de beste verdediger bij Club, maar hij moet het dan wel laten zien. In Brugge beseffen sommigen niet dat men in het begin van het seizoen gewoon met nul punten begint, net zoals de andere ploegen. In de voetballer­ij telt alleen het heden, niet het verleden.”

JUNIOR VERBEEKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium