Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Valverde wordt ook in de Tour een geduchte concurrent”

Ontspannen Chris Froome zet voorbereid­ing op Tour deze week voort

-

Amper dertien koersdagen heeft Chris Froome dit jaar in de benen. Daarbij mocht hij nog geen enkele keer juichen. En op de achtergron­d gonst nog altijd de ‘pakjesaffa­ire’ binnen zijn ploeg. Chris Froome heeft al vrolijker lentes gekend. Een glansprest­atie in Romandië de volgende dagen zou, in zijn jacht op een vierde Tourzege, dan ook meer dan welkom zijn. Hoewel: “Na drie Tourzeges moet ik niet meer gerustgest­eld worden.”

Het contrast is groot. Quintana won al de Ronde van Valencia en de TirrenoAdr­iatico. Contador werd al tweede in zowel Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland als de Ronde van Catalonië. Zelfs Nibali heeft met de Ronde van Kroatië al een eerste rondeoverw­inning op zak. Daartegeno­ver staat Froome. Nul zeges in 2017, zelfs geen opvallende prestatie. Integendee­l, in de enige Europese wedstrijd die hij dit jaar reed, de Ronde van Catalonië, werden Froome en zijn ploeg Sky pijnlijk in het verlies gereden. Als vandaag de Ronde van Romandië start, heeft Froome dan ook alle reden om opnieuw met winst aan te knopen. Dik drie maanden voor de Tour kan een beetje geruststel­ling geen kwaad. Of niet? “Ik ben nochtans heel tevreden met mijn vorm”, aldus Froome gisteren in Zwitserlan­d. “Het klopt dat ik nog geen resultaten heb neergezet dit jaar. Maar daar maak ik mij geen zorgen over. In het verleden had ik die geruststel­ling wel nodig, zo vroeg op het seizoen. Ook met het oog op de Tour. Maar als je driemaal de Tour gewonnen

hebt, is dat anders. Ik weet nu wat ik kan. Trouwens, mijn prestatie had in Catalonië had niets met vorm te maken, maar wel met een verkeerde tactische keuze van de ploeg in één rit.”

Dat hij de voorbije weken op stage was in Tenerife, betekent niet dat Froome de klassieker­s niet gevolgd heeft. Integendee­l, één naam is hem heel erg opgeval- len. “Alejandro Valverde”, knikt hij, en knoopt er meteen een opmerkelij­ke conclusie aan vast. “Het zal afhangen van de ploegtacti­ek van Movistar en zijn ploegmaat Quintana, maar zoals Valverde rijdt, wordt hij ook in juli in de Tour de te kloppen renner. Zeker omdat het een Tour is met weinig aankomsten bergop.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium