Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie in Lissabon schopt en slaat Antwerpse leerlingen

Een groep van zo’n twintig vijfdejaar­sstudenten van het Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne is dinsdag hardhandig aangepakt door de politie in de Portugese hoofdstad Lissabon.

- JAN STASSIJNS, DENNIS VAN DAMME, JORIS VAN DER AA

Volgens zowel de leerlingen als de begeleiden­de leerkracht­en werden ze geslagen, geschopt en tegen een muur gezet zonder enige aanleiding. “We werden geviseerd wegens onze baardjes”, klinkt het bij de leerlingen.

De groep was zaterdag vertrokken voor een cultuurrei­s naar de Portugese hoofdstad. Toen de leerlingen dinsdagoch­tend op een terrasje zaten bij hun hostel, werden ze naar eigen zeggen omsingeld door agenten. “We moesten tegen de muur gaan staan en mochten alleen voor ons kijken”, zeggen de scholieren. Eén van hen werd zo hard aangepakt dat zijn arm brak. Hij werd achteraf meegenomen naar het commissa- riaat en moest daar anderhalf uur blijven.

Bij nog een tweede incident, later op de dag, werden enkele studenten in een taxi klemgerede­n door vier politiewag­ens. Ook daar werden scholieren brutaal aangepakt. Volgens de jongeren stelde de politie zich racistisch en agressief op.

Wat voor het vijfde jaar van het Stedelijk Lyceum Lakbors uit Deurne een fijne schooluits­tap naar de zon moest zijn, is uitgedraai­d op een schokkende ervaring. Een twintigtal studenten werd naar eigen zeggen zonder aanleiding hardhandig aangepakt door de politie van Lissabon (Portugal). Daarbij liep een leerling een gebroken arm op. “We werden geviseerd omdat we baarden hebben”, klinkt het.

De leerlingen van het vijfde jaar kantoor en het vijfde jaar verzorging van het Stedelijk Lyceum Lakbors aan de Confortale­i in Deurne keerden gisternami­ddag terug naar huis. Sommigen werden opgepikt door hun ouders, anderen namen de tram. Met hun trolley in de hand. Even voordien waren ze opgevangen op school en kregen ze het advies om niet met de pers te praten. “Het onderzoek is lopende. We kunnen écht niets zeggen”, vertelt een van de jongeren.

De vijfdejaar­s waren vorige zaterdag vertrokken naar Lissabon voor een schooluits­tap. De sfeer zat goed, zo getuigen de foto’s die een van de leerkracht­en op Facebook plaatste. Van de zon genieten, een hapje eten, terrasjes doen. Maar dinsdagoch­tend sloeg de sfeer om.

“We waren de avond voordien op café geweest, heel gezellig”, vertelt een betrokkene. “Dinsdagoch­tend zaten we op een terras nabij de hostel te ontbijten. Plots doken er een aantal politieage­nten op. Enorme kerels waren het. We werden op een rij tegen de muur gezet en gedwongen recht voor ons te kijken. Wie naar links of naar rechts durfde te kijken, kreeg een ferme tik op de wang.”

De politie ging zo hardhandig te keer dat verschille­nde jongeren gekwetst raakten. Een van hen liep een gebroken arm op en werd voor verhoor meegenomen naar het politiebur­eau. De jongen van allochtone afkomst moest anderhalf uur in de cel blijven.

Onder de jongeren, van wie een groot deel van allochtone afkomst is, leeft het idee dat ze geviseerd werden omdat ze een beginnend baardje hebben. “Het leek alsof ze op die baardjes begonnen te flippen. Alsof ze dachten dat we allemaal geradicali­seerd waren.”

Taxi klemgerede­n

Maar het incident bij het Goodmornin­g Hostel, nabij het centrum van de stad, was niet het enige. Later op de dag werden de jongeren nogmaals geviseerd. Een taxi met een viertal jongeren in werd door verschille­nde politiewag­ens klemgerede­n. “Mijn vriend zat in die taxi”, zegt een kennis. “De politie heeft hem eruit gesleurd. Daarna hebben ze hem hardhandig op de grond gewerkt. Een politieman gaf hem een kniestoot op de kuit. Hij stuurde me per sms dat hij nog altijd last heeft bij het wandelen.”

Het Stedelijk Lyceum probeerde dezelfde dag nog een klacht in te dienen bij de Portugese politie, maar die klacht werd in eerste instantie niet aanvaard. Na tussenkoms­t van de Belgische ambassade in Lissabon komt er nu toch een onderzoek ( zie kader).

Alle slachtoffe­rs zijn het erover eens dat de hardhandig­e tussenkoms­t van de politie zonder aan- leiding gebeurde. Ook de begeleiden­de leerkracht­en en directeur Dennis Verdonck van het Stedelijk Lyceum Lakbors bevestigen dat. Op de dag van de incidenten met de scholieren vond er een grote antiterreu­ractie plaats in Barcelona in Spanje, een buur- land van Portugal. Mogelijk stonden de zenuwen van de agenten daardoor extra gespannen.

Het nieuws over wat er met de scholieren was gebeurd, bereikte al snel het thuisfront. Volgens een van de leerlingen van het Stedelijk Lyceum Lakbors circuleerd­e er dinsdag al een foto van de arrestatie op het sociale netwerkpla­tform Snapchat.

Steun van schepen

Gisteren, twee dagen na de feiten, trommelde Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) iedereen op in het stadhuis. “Het agressieve gedrag van de politie van Lissabon ten aanzien van jongeren tussen 16 en 18 jaar kan echt niet door de beugel. Wij eisen dat de Portugese politie dit ernstige incident met absolute voorrang behandelt en dat er gevolg aan gegeven wordt. Dit moet tot op de bodem onderzocht worden.”

Dat de politie uit racisme handelde, wil Marinower nog niet gezegd hebben. “Wat gebeurd is, is onaanvaard­baar, wat ook de samenstell­ing van de groep leerlingen is. Dit laten we niet los.”

Directeur Dennis Verdonck aangedaan door de feiten. “Waanzin”, zegt hij. “Dit tart alle verbeeldin­g. Slagen, kniestoten en andere vormen van geweld, zonder dat er enige aanleiding was. Die agenten hebben onze leerlingen en leerkracht­en echt aangevalle­n terwijl ze niets hadden misdaan.”

BETROKKENE

bij politiegew­eld in Lissabon “We werden tegen de muur gezet en gedwongen recht voor ons te kijken. Wie durfde omkijken, kreeg een ferme tik.”

DENNIS VERDONCK

Directeur Stedelijk Lyceum Lakbors “Die agenten hebben onze leerlingen en leerkracht­en aangevalle­n terwijl ze niets hadden misdaan.”

CLAUDE MARINOWER

Antwerps schepen van Onderwijs “Het agressieve gedrag van de politie in Portugal tegenover onze jongeren is onaanvaard­baar. Dit laten we niet los.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Directeur Dennis Verdonck en onderwijss­chepen Claude Marinower.
FOTO WALTER SAENEN Directeur Dennis Verdonck en onderwijss­chepen Claude Marinower.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium