Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit rood licht dankzij duim, haas of schildpad

Proefproje­ct voor groene golf op fietsostra­de Antwerpen-Mechelen

- SACHA VAN WIELE

Geen tijd en energie meer verliezen door te moeten wachten voor het rode verkeersli­cht: dat is het opzet van een proefproje­ct van de stad Antwerpen voor fietsers. Aan de hand van een haas, schildpad of duimpje kunnen ze zelf zien welke snelheid ze moeten aanhouden om te kunnen genieten van die ‘groene golf’.

De stad Antwerpen wil het comfort van fietsers verhogen op de grote assen, zoals de fietsostra­des. En een van de grootste ergernisse­n van die fietsers is het moeten stilstaan voor elk verkeersli­cht. Vaak staan ze over heel hun traject telkens ook stil naast dezelfde wagens, waardoor de fiets zijn voordeel als sneller vervoermid­del in de stad lijkt te verliezen.

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) gaat daarom een proefproje­ct met een snelheidss­uggestiebo­rd opstarten. Fietsers op de fietsostra­de Antwerpen-Mechelen die het kruispunt van de Arbeiderss­traat met de Roderveltl­aan in Berchem naderen, zien meteen welk tempo ze moeten aanhouden om groen te hebben bij het verkeersli­cht. Wie moet versnellen, krijgt een haas te zien en voor wie te snel rijdt, is er een schildpad. Als je met de juiste snelheid rijdt, verschijnt er een opgestoken duim.

Op honderd meter van het verkeersli­cht staat een digitaal bord dat niet alleen de snelheid van de fietser meet, maar rechtstree­ks in verbinding staat met het verkeersli­cht. Zo kan het suggestieb­ord de ideale snelheid voor elke fietser berekenen. Dit Flosysteem werd recent ook in ge- bruik genomen in de Nederlands­e stad Utrecht. In Antwerpen komt het er normaal gezien nog dit jaar. Het gaat om een proefproje­ct dat een jaar zal lopen.

De fietsostra­de AntwerpenM­echelen is een van de drukste fietsassen in Vlaanderen. Binnenkort sluit ze ook aan op de nieuwe fietsbrug over de Singel. Fietsers die aan het station van Berchem moeten zijn, rijden zo meteen de fietsparki­ng in.

Service voor fietser

De Fietsersbo­nd reageert enthousias­t op het Antwerpse proefproje­ct. “Het biedt meer service aan de mensen die de fiets nemen”, zegt Stef Leroy van de Fietsersbo­nd. “Tot nu toe kennen we alleen groene golven voor wa- gens, het zou goed zijn als die er ook voor fietsers komen. Dit is een proefproje­ct, maar ik hoop dat zulke suggestieb­orden op meerdere plaatsen zullen verschijne­n, zeker op de grote fietsassen in Antwerpen.” Hij is ervan overtuigd dat het systeem het comfort van de fietser daadwerkel­ijk zal verhogen, omdat die dan geen energie meer verliest met telkens te moeten stoppen en weer op te trekken.

Ook in andere steden maken groene golven voor fietsers hun opgang. Zo gebruikt de Deense hoofdstad Kopenhagen een systeem met ledlichtje­s naast het fietspad. Als die groen zijn, weet de fietser dat hij met de juiste snelheid rijdt. Als de ledlampjes rood kleuren, moet de fietser vertragen. Het systeem wordt er alleen tijdens de spitsuren gebruikt.

 ?? FOTO RR ?? Het Antwerpse systeem bestaat al in Utrecht: de haas geeft aan dat de fietsers sneller moeten rijden om een groen verkeersli­cht te hebben.
FOTO RR Het Antwerpse systeem bestaat al in Utrecht: de haas geeft aan dat de fietsers sneller moeten rijden om een groen verkeersli­cht te hebben.
 ?? FOTO LUDO MARIËN ?? Kopenhagen gebruikt een systeem met groene ledlampjes naast het fietspad.
FOTO LUDO MARIËN Kopenhagen gebruikt een systeem met groene ledlampjes naast het fietspad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium