Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harde confrontat­ie rond G4S Care

- (svw)

Het kwam gisterenav­ond tot een harde confrontat­ie tussen oppositie en meerderhei­d in de OCMWraad. De reden was de toewijzing van het Zorghostel en De Vaart aan G4S CareWoonco­mpagnie.

Vanuit sp.a, Groen en PVDA kwamen heel wat vragen over het partnersch­ap tussen G4S Care en het onderzoeks­centrum Impuls in Nijmegen.

“Nergens, zelfs niet uit het mails, kan worden opgemaakt dat er een daadwerkel­ijk partnersch­ap is tussen beide partijen”, zegt Lise Vandecaste­ele (PVDA). “Die samenwerki­ng was voor de jury doorslagge­vend om deze groep te kiezen voor de uitbating van het Zorghostel en het daklozence­ntrum De Vaart. Alles wijst op achterkame­rpolitiek.”

Johan Peeters (sp.a) wees op het merkwaardi­ge verloop van de projectopr­oepen. “De oproepen werden op maat geschreven van G4S Care”, aldus Peeters.

Axel Polis van meerderhei­dspartij Open Vld verweet de oppositie hun eigen “infiltrati­etechnieke­n” te projectere­n op het OCMW. Marco Laenens (N-VA) beschuldig­de oppositiel­eden van het lekken van vertrouwel­ijke documenten en zo het beroepsgeh­eim te schenden.

“U ondergraaf­t het OCMW door de lobbyist te zijn voor één orga- nisatie”, zegt Laenens, daarmee verwijzend naar Peeters die het opneemt voor het CAW, dat het niet haalde.

Er werd door OCMW-secretaris Falke Meyers benadrukt dat er contacten waren tussen G4S Care en Impuls, maar voor een con- creet partnersch­ap wachten ze op de goedkeurin­g door het OCMW.

“Ik sta recht in mijn schoenen, maar als u zeker van uw zaak bent, dan stapt u maar naar de rechter”, daagde OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) Peeters uit. “Misschien doe ik dat wel”, repliceerd­e Peeters.

“Betreur toon van debat”

De oppositie drong aan op uitstel. Die kwam er niet, waarop de oppositie de zitting verliet. De meerderhei­d keurde daarop de toewijzing van het Zorghostel en De Vaart toe aan G4S Care-Wooncompag­nie.

Na de stemming betreurde Paul De Vroey (CD&V) de toon van het debat. “Dit is niet eervol tegenover onze klanten. Ik heb vertrouwen in de administra­tie en de voorzitter, zoals ik dat de afgelopen veertien jaar steeds heb gehad”, besloot De Vroey.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ook op de publieksba­nken werd er geproteste­erd.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ook op de publieksba­nken werd er geproteste­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium