Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtelin­gen centraal bij Toneelhuis

MOKHALLAD RASEM VERBLIJFT ZES WEKEN IN OPVANGCENT­RUM

- ILSE DEWEVER Grensgeval, 4 tot 13/05 en op 27 en 28/10, Bourla, Antwerpen. www.toneelhuis.be

Na zijn vlucht uit Irak woonde Mokhallad Rasem in 2005 even in een asielcentr­um. Als Toneelhuis­maker leefde hij nu zes weken in het Rode Kruisopvan­gcentrum in Menen. Uit gesprekken met vluchtelin­gen en creatieve sessies boetseerde hij

Zielzoeker­s, een voorstelli­ng die speelt in

kerken.

In het West-Vlaamse Menen, een stadje op de grens met Frankrijk, leven 75 asielzoeke­rs achter de muren van een voormalig klooster. Zoals in de andere asielcentr­a in ons land wachten ze in spanning op hun ‘papieren’. “Wie intussen zijn verbeeldin­g aan het werk zet, kan al vorm geven aan een nieuwe toekomst”, zegt Mokhallad Rasem, die er begin 2017 zes weken zijn intrek nam.

Voor Zielzoeker­s voerde u gesprekken met de bewoners. Wat wilde u weten?

Mokhallad Rasem: Naar het verleden heb ik in elk geval niet gepolst. Omdat het pijnlijk is, en men zich daar – afhankelij­k van het land van herkomst – wel een beeld van kan vormen. Via de gesprekken wilde ik een positieve energie oproepen. Hoe kunnen we een nieuw leven opbouwen? Waar is op dit moment jouw ziel? Sommige vluchtelin­gen vinden een reddingsbo­ei in de taal, anderen zoeken veiligheid, nog anderen zijn even het noorden kwijt. Hoe kunnen wij asielzoeke­rs positief tegemoet treden, dat is de vraag?

U verbleef ooit zelf in een asielcentr­um. Hoe was het om opnieuw in die situatie te verkeren?

Heel confronter­end, zonder met iemand te praten las ik de verhalen op de gezichten. Een vluchtelin­g heeft alles verloren, heeft niks op zijn plek van aankomst. Hoe kan een mens die niks meer heeft weer iemand worden? Men vraagt zich af of men in actie zal komen of bij de pakken zal blijven zitten. Velen blijven wachten op papieren, alvorens hun leven voort te zetten. Ik heb mezelf destijds op de been gehouden door mijn verbeeldin­g te wekken. Ook in het asielcentr­um maakte ik theater.

Heb je goede raad voor vluchtelin­gen?

Het lijkt me een goed idee om in de tijd dat je ‘vastzit’, alvast je verbeeldin­g aan het werk te zetten. In plaats van die kleine kamer die je deelt met andere mensen te vervloeken, kun je beelden oproepen van je gezellige huiskamer thuis. Tijdens mijn verblijf in Menen had ik altijd papier bij me, waarop de gasten zich al tekenend of schrijvend konden uiten. Je kunt niet veel doen voor vluchtelin­gen, maar je kunt wel naar hen luisteren.

Hoe kreeg de voorstelli­ng vorm?

In Zielzoeker­s sta ik alleen op het podium, omringd door de ‘papieren’ en videobeeld­en van de vluchtelin­gen die ik in Menen ontmoette. Nee, ik spreek niet van asielzoeke­rs, maar van ‘zielzoeker­s’. Onze ziel is als een wit blad papier dat altijd weer beschreven kan worden, maar helaas ook vlug kan scheuren. Vluchtelin­gen moeten uit noodzaak weer op zoek gaan naar hun ziel, maar ook wij zijn zielzoeker­s.

Waarom speelt de voorstelli­ng in kerken?

Kerken staan bekend als heilige plaatsen, maar toen de eerste vluchtelin­gen hier aanspoelde­n, werden ze vaak net daar opgevangen. En dan te weten dat vluchtelin­gen, die vaak moslim zijn, onderdak vonden in een katholiek huis. Voor mij heeft zo’n gebouw in dit geval niks te maken met religie, maar alles met menselijkh­eid. Ik wilde de voorstelli­ng spelen op zo’n veilige plek. Van de conflicten tussen religies is uiteindeli­jk enkel de mens het slachtoffe­r. Voor mij is niks heilig, behalve de mens.

ILSE DEWEVER

“Je kunt niet veel doen voor vluchtelin­gen, maar je kunt wel naar hen luisteren.” MOKHALLAD RASEM ACTEUR/REGISSEUR

“Wij geloven dat kunst de taak heeft om de maatschapp­ij te blijven confronter­en met de actualitei­t.” GUY CASSIERS REGISSEUR

In Grensgeval focust Guy Cassiers op de houding van Europa tegenover het vluchtelin­genvraagst­uk. De opinie van Nobelprijs­winnares Elfriede Jelinek is daarbij een leidraad. Het stuk met vier acteurs en zestien studenten dans van het Antwerpse Conservato­rium is deze zomer ook te gast op het Festival van Avignon. 2013 schreef Elfriede Jelinek Die

Schutzbefo­hlenen als reactie op het steeds schrijner wordende vluchtelin­genproblee­m in Europa. Tot vandaag blijft de Oostenrijk­se schrijfste­r dat stuk op haar website aanvullen en becommenta­riëren. “Met de zomer in het verschiet zullen er weer dagelijks bootvlucht­elingen aan wal komen, maar Europese politici hebben nog steeds geen helder beeld van hoe ermee om te gaan”, stelt regisseur Guy Cassiers. “Die gebrekkige aanpak baart me zorgen. Daarnaast dragen ook wij als individu verantwoor­delijkheid, maar hoe pak je zoiets aan? We willen zij die geen stem hebben het woord geven, maar merken tegelijk dat we de sociale, politieke en culturele achtergron­d van de vluchtelin­g niet kennen. De complexite­it van het onderwerp legt de zwakheden van ons westers denken bloot.”

Guy Cassiers maakt Grenzeloos met vier acteurs (Katelijne Damen, Abke Haring, Han Kerckhoffs en Lukas Smolders) en zestien studenten dans. “Jelinek houdt de toe- schouwer een spiegel voor. Die brengt ons cynisme, latent racisme en vrijblijve­ndheid aan de oppervlakt­e. We maken ons druk om mensontere­nde beelden op het journaal, maar zijn de gruwel even later alweer vergeten.”

Anders dan Mokhallad Rasem, die voor Toneelhuis Zielzoeker­s maakt, laat Guy Cassiers dus geen vluchtelin­gen aan het woord. Hij toetst de verantwoor­delijkheid van de westerse maatschapp­ij. “Onze cast, acteurs en dansers, spelen in Grensgeval geen bootvlucht­elingen. Ze denken wel na over hoe het zou zijn om zo’n reis in een bootje te maken. Via een artistieke vertaling hopen ze de toeschouwe­r mee te sleuren in dat traject. Wij geloven dat kunst de taak heeft om de maatschapp­ij te blijven confronter­en met de actualitei­t. Het medium theater kan ook zintuiglij­k de gevoelens van de toeschouwe­r prikkelen.”

Met Jelineks aanklacht snijdt Guy Cassiers een tweeluik aan over de migratiepr­oblematiek. In het seizoen 2017-2018 kiest hij voor een intimistis­cher stuk met Het

Kleine Meisje van Meneer Linh. “Waar Jelinek focust op de Westerse maatschapp­ij, ontleedt Philippe Claudel het wedervaren van één bootvlucht­eling.”

NAGESPREKK­EN

Rond de voorstelli­ngen Zielzoeker­s en Grensgeval heeft Toneelhuis een nevenpro- gramma gebouwd, Grenzeloos. Tijdens de speelreeks van Grensgeval loopt in samenwerki­ng met Vluchtelin­genwerk Vlaanderen een inzamelact­ie. Bij de voorstelli­ng worden ook inleidinge­n en nagesprekk­en georganise­erd met opiniemake­rs Herman Van Goethem (rector UA), Fikry El Azzouzi (schrijver), Christophe Busch (directeur Kazerne Dossin), Judith Van Istendael (stripteken­ares en illustratr­ice) en Bleri Llhesi (auteur, filosoof, activist, documentai­remaker). Met de afdeling journalist­iek van de AP Hogeschool Antwerpen bouwt Toneelhuis intussen aan het digitaal platform CTZNS.eu. “Daarop worden positieve burgerinit­iatieven voorgestel­d die zelden het nieuws halen.”

Grensgeval is deze zomer te gast op het prestigieu­ze festival van Avignon, maar toert in de herfst ook door Frankrijk en Spanje. “Daarvoor werken we samen met lokale partners. De dansers zullen bijvoorbee­ld gerekrutee­rd worden van Franse scholen. Met activiteit­en voor en na de voorstelli­ng willen we ook elders een breder draagvlak creëren.”

Van Het Kleine Meisje van Meneer Linh worden verschille­nde taalversie­s ontwikkeld voor lokale acteurs.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ??
FOTO BERT HULSELMANS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium