Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lowcostbus legt druk op de stad

Honderden internatio­nale bussen per week halen reizigers op in buurt van Antwerpen-Centraal

- SYLVIA MARIËN

De stad Antwerpen zoekt een oplossing voor de enorm snel groeiende markt van internatio­nale busreizen. Buitenland­se maatschapp­ijen zoals Flixbus en Eurolines houden in groten getale halt in de buurt van het Centraal Station, tot ergernis van chauffeurs van De Lijn én van reizigers. “Idealiter krijgen internatio­nale bussen één verzamelpl­ek in de stad.”

Honderden bussen per week naar honderden bestemming­en in Europa halen in de buurt van Antwerpen-Centraal (en daarnaast ook bij het station van Berchem en aan de kaaien) honderden reizigers op. De markt van de reizen met lowcostbus­sen groeit enorm. Maatschapp­ijen als Eurolines, het Duitse Flixbus, het Franse Ouibus en vele kleinere eisen hun plaats op. En dat legt de jongste tijd druk op de stad. “Aan het Astridplei­n gebeurt het dat er een tram even moet stilstaan omdat er reizigers op of van zo’n bus moeten stappen”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn Antwerpen. “De internatio­nale bussen maken ook gebruik van de bus- en trambanen waar dat niet de bedoeling is. En ze zorgen voor oponthoud van buschauffe­urs én reizigers. We zijn daarom al naar de stad gestapt met de vraag een oplossing te zoeken.” “En dat doen we”, bevestigt Maarten Vanderhens­t, kabinetsch­ef van Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We zijn op zoek naar een goede locatie –idealiter is dat één plek in de stad voor al die bussen samen. Natuurlijk hebben die maatschapp­ijen het liefst een locatie vlak bij het Centraal Station, een hub voor openbaar vervoer, omdat ook veel reizigers van buiten de stad komen. Maar evident is dat niet. De ruimte in de stad is al erg schaars. Bovendien zijn we gewend om in gesprek te gaan met één partner voor openbaar vervoer, De Lijn, en nu zullen we dat met verscheide­ne maatschapp­ijen moeten doen. En zo’n station zal ook investerin­gen vragen.”

Geen schuilplaa­ts of toilet

Flixbus heeft volgens de stad al te kennen gegeven een duit in het zakje te willen doen voor een comfortabe­le halte. “Uit eigen onderzoek blijkt dat de locatie van de halte in Antwerpen – het Astridplei­n – wel goed is”, zegt Rosa Donat van Flixbus. “De reizigers geven ons daarvoor een 4 op 5. Maar op de herkenbaar­heid als bushalte scoren we minder: 2,8 op 5. En op de voorzienin­gen van de bushalte 2,5 op 5. Er zijn geen zitplaatse­n, geen wc’s en er is geen beschuttin­g.” Flixbus alleen laat ruim 240 bussen per week vertrekken vanuit Antwerpen, rechtstree­ks naar ruim zestig Europese bestemming­en. De populairst­e zijn Amsterdam, Rotterdam en Parijs. Deze week kwamen er nog twaalf nieuwe bij, naar een aantal Duitse steden zoals Stuttgart, Trier, Heidelberg, Mannheim en München, en ook naar Wenen en Bratislava. “Alle steden zijn minstens één keer per dag bereikbaar”, zegt Donat, “maar tussen Antwerpen en Parijs rijden we wel acht keer per dag, naar Den Haag en Rotterdam tot zeven keer, naar Eindhoven en Amsterdam zes keer. Als je in Antwerpen opstapt en één keer overstapt, zijn er liefst 450 bestemming­en mogelijk.” “Misschien nog leuk om te weten: ruim twee derde van onze reizigers vanuit Antwerpen is jonger dan 35 jaar.”

ROSA DONAT Flixbus “De populairst­e bestemming­en vanuit Antwerpen zijn Amsterdam, Rotterdam en Parijs. Twee derde van de reizigers is jonger dan 35 jaar.”

Vooren nadelen

Flixbus heeft nog uitbreidin­gsplannen in Antwerpen. In Brussel heeft het inmiddels het grote Eurolines al voorbijges­token: daar vertrekken ruim 360 Flixbussen per week. Afgelopen week raakte bekend dat de Brusselse regering heeft beslist dat de stad een nieuw station voor internatio­nale bussen krijgt. “We moeten reizigers en autocarbed­rijven beter opvangen”, zei minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). De haltes nu zijn aan Brussel-Noord en Brussel-Zuid, maar duidelijk en comfortabe­l zijn ze niet, en dat is niet goed voor het imago van de hoofdstad, vinden ze daar. “Ook in Antwerpen zien we dat het erg hard gaat”, zegt Maarten

Vanderhens­t. “Maar hoe hard precies, kunnen we niet zeggen. Het is de federale overheid die vergunning­en voor de busmaatsch­appijen verleent, en als stad heb je daar geen vat op. Maar we willen de situatie hier wel in kaart brengen om tot de beste oplossing te komen.”

Milieuvrie­ndelijker

De markt van langeafsta­ndsbussen doet het in heel Europa erg goed. In Duitsland is de busmarkt in 2013 geliberali­seerd, in Frankrijk in 2015, waardoor heel veel nieuwe spelers zijn gaan meedingen. Dat drukt de prijzen, en dat maakt het voor reizigers interessan­t. Reizen met de bus duurt dan wel langer dan met het vliegtuig, maar het is stukken goedkoper dan met de trein en rustiger dan zelf met de auto rijden. Voor wie het relevant is: volgens Eurolines is reizen met de bus ook de meest milieuvrie­ndelijke vorm van openbaar vervoer: de trein stoot meer CO2 uit dan de bus. “En wie kiest voor de bus in plaats van het vliegtuig of de auto stoot 80% minder CO2 uit.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De Flixbus naar het Nederlands­e Den Haag haalt reizigers op aan het Astridplei­n in Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO De Flixbus naar het Nederlands­e Den Haag haalt reizigers op aan het Astridplei­n in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium