Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al in Portugal wisten we: niemand gaat ons geloven”

Antwerpse leerling getuigt over brutale aanpak agenten in Lissabon

-

De politie in Lissabon viseerde de Antwerpse leerlingen wel degelijk zonder enige aanleiding. Dat zegt een van de jongeren die erbij was toen de politieman­nen hen hardhandig aanpakten. “Plots riepen twee agenten achter ons: Stop!. Daarna zetten ze ons een voor een tegen de muur. Ieder van ons kreeg klappen”, vertelt de scholier.

Een twintigtal leerlingen van het Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne was afgelopen dinsdag hardhandig aangepakt door de politie in de Portugese hoofdstad Lissabon, feiten die onder aanvoering van Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) donderdag publiek werden aangeklaag­d. De leerlingen waren tot tweemaal toe geschopt en geslagen, bij twee aparte incidenten. Maar een concrete aanleiding was er niet, getuigt nu ook een van de betrokken scholieren. “Dinsdagavo­nd hadden we er onze daguitstap opzitten. We hadden van de leerkracht­en wat vrije tijd gekregen om iets te eten”, zegt de jongen, die anoniem wil blijven. “We waren te voet onderweg terug naar ons hostel, op een groot plein nabij het centrum van de stad. Toen we stopten voor een rood licht, zagen we twee agenten staan die ons indringend aankeken. Het viel ons op, maar we gingen er niet op in en wandelden door richting hostel.” “Toen we daar aankwamen, hoorden we iemand in het Portugees iets naar ons roepen. Het eni- ge wat we begrepen, was Stop!. Toen we ons omdraaiden, zagen we een agent staan met zijn wapenstok in de lucht. Hij en zijn collega zetten ons meteen tegen de muur. Ze waren bijzonder agressief, zowel verbaal als fysiek. Ze spraken Engels, maar alleen wanneer het hen uitkwam. Als we in het Engels antwoordde­n, deden ze alsof ze ons niet begrepen. We moesten onze benen spreiden en daarna weer sluiten. Ik deed wat ze vroegen, maar toch kreeg ik een stamp. Bij een van mijn vrienden wrongen ze zo hard aan zijn arm dat hij een breuk opliep.”

Wraakactie

Volgens de scholier zagen zijn medeleerli­ngen alles gebeuren vanuit het hostel. Zij alarmeerde­n de leerkracht­en, die de gemoederen probeerden te bedaren. Uiteindeli­jk werd iedereen losgelaten en beslisten de leerkracht­en een klacht in te dienen bij het politiekan­toor aan de andere kant van de straat. “Maar we werden gewoon weggelache­n”, vertelt hij. Pas nadat de Belgische ambassade was ingeschake­ld, werd de klacht genoteerd. Het is die klacht die volgens de scholier mogelijk tot het tweede incident heeft geleid. “Ik was er zelf niet bij betrokken”, zegt hij. “Maar het klopt dat er rond 23u een taxi met vier van mijn vrienden werd klemgerede­n en dat er ook daar klappen zijn gevallen. We zijn natuurlijk niet zeker,

 ?? FOTO RR ?? De Antwerpse scholieren werden op een rij tegen de muur gezet en geslagen.
FOTO RR De Antwerpse scholieren werden op een rij tegen de muur gezet en geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium