Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen later topmodel worden zoals mama”

Zusjes Lisa (9) en Olivia (5) uit Arendonk in finale Top Model Belgium Kids

-

Twee zusjes uit Arendonk, de ene 9 jaar en de andere amper 5 jaar oud, zitten allebei in de finale van Top Model Belgium Kids, een soort van missverkie­zing voor kinderen. “Superleuk”, vinden ze zelf. En ook papa en mama stellen het plezier van de verkiezing voorop.

b Bijna tweeduizen­d kinderen tot 14 jaar uit België, Nederland en Luxemburg schreven zich in voor Top Model Belgium Kids. Intussen blijven er nog 150 jongens en meisjes over, verdeeld over verschille­nde categorieë­n per geslacht en leeftijd. Onder hen ook twee zusjes uit de Kempen: Lisa (9) en Olivia Van der Werf (5) uit Arendonk. Dat jongens en meisjes op die jonge leeftijd al de catwalk worden opgestuurd voor een schoonheid­swedstrijd, maakt niet iedereen dolenthous­iast. Maar zelf vinden Lisa en Olivia het allemaal fantastisc­h. “Het leukste vond ik om in mijn prinsessen­jurk over de rode loper te lopen, op een groot podium met heel veel men-

MARCO VAN DER WERF Papa van Lisa (9) en Olivia (5) “Ik zag tijdens de shows hoe sommige kinderen echt wel gepusht werden door hun ouders. Onbegrijpe­lijk.”

sen in de zaal. Iedereen klapte in de handen voor ons. Superleuk was dat”, zegt Lisa.

Een spel

Ook de ouders zijn trots op hun twee beeldschon­e dochters. “Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen kinderen de mooiste van de wereld”, zegt papa Marco Van der Werf (49). “Maar winnen is niet belangrijk voor ons. Alles kan en alles mag, niets moet.” Dat het “nog maar kinderen” zijn en dat schoonheid­swedstrijd­en voor minderjari­gen veel kritiek uitlokken, kan de vader best begrijpen. Maar een algemeen verbod vindt hij te verregaand. “Behalve voor baby's en peuters”, zegt hij. “Die beseffen nog niet wat zo’n wedstrijd inhoudt. Zij kiezen daar ook niet zelf voor, wel de ouders.”

“Zo zag ik tijdens de shows met mijn eigen ogen hoe sommige kinderen echt wel gepusht werden door hun ouders. Onbegrijpe­lijk. Wij drukken onze meisjes op het hart dat het een spel is: ze moeten er plezier aan beleven. Ook hameren we erop dat ze zich nooit beter of mooier mogen voelen dan andere kinderen. En dat er nog altijd heel veel andere dingen in het leven zijn die veel belangrijk­er zijn dan dit. Zeker hun school mag er niet onder lijden.”

Met makeup op catwalk

Of Top Model Belgium Kids een miniversie van Miss België is? “Een beetje wel, ja”, bekent de papa. “Zo lopen de kandidates in groep en individuee­l over de catwalk, met mooie kleren, mooi kapsel en mooie make-up. Een jury beoordeelt hen op uitstralin­g, zelfverzek­erdheid en elegantie. Alleen worden ze niet geïntervie­wd.” Voor vele meisjes is het een droom om later profession­eel model te worden. “Ja, ook ik wil later graag topmodel worden, zoals mijn mama”, zegt Lisa. “Of anders word ik dokter. Of misschien wel allebei.” De appel valt bij de familie Van der Werf inderdaad niet ver van de boom. “Ook ik heb vroeger modellenwe­rk gedaan, vooral voor modeshows en modebladen”, zegt mama Hellen Wambugu (38), van Keniaanse afkomst. “Ik geef toe dat ik er zelf van droom dat mijn kinderen later mannequin worden, maar ik leg hen geen druk op. Onze meisjes zijn vrij om hun eigen dromen te hebben en te realiseren.”

Intussen geeft ze met plezier haar ervaring door aan haar oogappels. “Mama leert ons hoe we moeten lopen over een rechte lijn en hoe we op het podium even moeten stoppen en een pose aannemen: de hand in de zij leggen en dan… heel vriendelij­k kijken en lachen”, zegt dochter Lisa.

Liever voetbal

Met het oog op de grote finale in oktober volgen de twee jonge Arendonkse finalistes ook tweemaal per week les in dansschool Baila in Arendonk. “De danslessen zijn speels opgevat, zeker geen driloefeni­ngen”, zeggen papa en mama. Behalve twee dochters heeft het gezin ook nog een zoon, maar hij doet niet mee aan Top Model Belgium Kids. “Nee, hij speelt bij KFC Verbroeder­ing Arendonk. Voetballen doet hij liever dan over de catwalk lopen”, zegt zijn vader met een knipoog. (ema)

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Lisa en Olivia: “Met een prinsessen­jurk over de rode loper terwijl iedereen in de handen klapt voor ons, superleuk!”
FOTO MIA UYDENS Lisa en Olivia: “Met een prinsessen­jurk over de rode loper terwijl iedereen in de handen klapt voor ons, superleuk!”
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium