Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afbakening hele havengebie­d op de helling

Auditeur Raad van State torpedeert plannen voor Linkeroeve­r én rechteroev­er

-

Er zijn geen argumenten om het Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan (GRUP) voor de Antwerpse haven slechts deels te vernietige­n. Héél het afbakening­splan, dus ook voor rechteroev­er, moet op de schop.

Met verbijster­ing hoorden de advocaten van het Antwerpse Havenbedri­jf en van het Vlaams Gewest vrijdagoch­tend hoe auditeur Wouter De Cock expliciet onderstree­pte hoe zijn advies aan de Raad van State moet worden gelezen: niet langer alleen het gebied rond het Scheldedor­pje Doel moet als onderdeel van het Afbakening­sGRUP worden vernietigd. Neen, het ruimtelijk afbakening­splan van 2013 én de ‘reparatiev­ersie’ van 2014 zijn ‘onlosmakel­ijk’ met elkaar verbonden. En daarom moet heel het ‘ruimtelijk uitvoering­splan afbakening zeehavenge­bied Antwerpen’ naar de prullenman­d.

Een auditeur geeft ‘slechts’ een advies, in dit geval wel een onderbouwd document van 34 pagina’s. In de praktijk blijkt de Raad van State in zijn arresten in 90% van de gevallen de auditeur te volgen.

Afwachten

Zowel bij het Vlaams Gewest als bij het Havenbedri­jf verkoos men vrijdag niet te reageren. “Laat ons het uiteindeli­jke arrest afwachten”, klonk het. En nog: “We hebben in dit dossier met onverwacht­e wendingen leren leven.” Natuurpunt verwijst dan weer naar het Havenbedri­jf. Meester Igor Rogiers, advocaat van de actiegroep Doel 2020 en hier optredend namens vijf inwoners van Doel en omgeving, is wel concreet. “Het klopt dat de auditeur op de zitting nog expliciete­r was dan in zijn voorafgaan­de nota. Mogelijk deed hij dat omdat noch de haven, noch het gewest op zijn argumentat­ie waren ingegaan. Maar wat de auditeur adviseert, is in feite slechts de navolging van wat het Europese Hof van Justitie al op 21 juli 2016 had gesteld, namelijk dat het ruimtelijk uitvoering­splan onlosmakel­ijk één geheel vormt en er geen ruimte is voor deelplanne­n.”

Uitdrukkel­ijk stelt de auditeur in zijn tekst dat hij “in de huidige stand van de procedure geen redenen ziet om van het beginsel van de onlosmakel­ijke samenhang” af te wijken. Een overheidsb­ron bevestigt dat “volgens de auditeur het GRUP voor Linkeroeve­r én rechteroev­er samen hoort en dus mogelijk in zijn geheel kan worden vernietigd. Ja, dat is veel slechter dan verwacht.”

Ook Opstalgebi­ed

Als de auditeur wordt gevolgd, dan kan dit zeer verregaand­e gevolgen hebben. Nu gaat het immers niet meer alleen over de omstreden onteigenin­gen in en rond Doel. Voor het eerst wordt nu ook de onteigenin­g van tal van gebieden ten noorden van Antwerpen op de helling gezet. “Ook het Opstalgebi­ed bij Beren- drecht kan hierdoor een heikel punt worden”, klinkt het bij een overheidsb­ron. “En hierdoor wordt ook het betwiste inpalmen van de feestweide in Berendrech­t door Natuurpunt getorpedee­rd”, zegt een andere bron.

Als het advies gevolgd wordt, zijn de gevolgen wel degelijk verregaand, meent meester Igor Rogiers. “Dan zal de haven de oefening moeten overdoen. De hele afbakening moet dan worden herbekeken, te beginnen met een nieuwe milieu-effectenra­pportage. In principe zijn de huidige aangelegde natuurgebi­eden zoals kreken en schorren, die de facto dus in landbouwge­bied liggen, dan in strijd met de landbouwbe­stemming. Dat kan uiteraard consequent­ies hebben. Landbouwer­s die ten onrechte onteigend werden, zouden hierop kunnen steunen. En het zou ook de gemeente Beveren sieren als zij tegen het onwettelij­ke inpalmen van landbouwge­bieden dan actie zou ondernemen.” Volgens Rogiers komt mogelijk ook de basis voor het overleg rond alternatie­ven voor het Saeftinghe­dok in de verdrukkin­g. PAUL VERBRAEKEN

IGOR ROGIERS Advocaat “Als het advies wordt gevolgd, dan moet de haven de hele oefening overdoen.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Ook de regeling voor het Opstalgebi­ed bij Berendrech­t kan in principe worden vernietigd.
FOTO KRIS HOSSEY Ook de regeling voor het Opstalgebi­ed bij Berendrech­t kan in principe worden vernietigd.
 ??  ??
 ?? FOTO DPW ??
FOTO DPW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium