Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Creatief omgesprong­en met waarheid”

Kabinet-Reynders besliste wél over steun aan Saudi-Arabië en had hele dag voor oordeel

-

Niet enkele uren, maar een hele dag had Buitenland­se Zaken om te beslissen over de mogelijke steun aan SaudiArabi­ë voor toetreding in de VNcommissi­e vrouwenrec­hten. Niet het ministerie, maar het kabinet van minister Didier Reynders (MR) nam de beslissing.

Dat blijkt uit mailverkee­r waar Groen de hand op kon leggen. Dat Michel donderdag de Kamer inlichtte met info van Reynders die niet helemaal correct is, is meer dan vervelend, valt ook in regeringsk­ringen te horen. “Er zaten maar enkele uren tussen het moment dat het ministerie van Buitenland­se Zaken op de hoogte werd gebracht en het moment dat er moest worden geantwoord.” Premier Charles Michel betreurde donderdag in de Kamer niet alleen de fel geconteste­erde beslissing van België om voor Saudi-Arabië in de VN-commissie voor vrouwenrec­hten te stemmen. Hij liet ook weten dat er niet zoveel tijd was om daarover een oordeel te vellen.

“Reclame maken voor België”

Maar gisteren diste Groen mails op waaruit blijkt dat het kabinet van minister van Buitenland­se Zaken – en dus niet de FOD Buitenland­se Zaken – bijna een volledige dag had om zijn fiat te geven. Op woensdag 19 april, iets na middernach­t, ontving het kabinet een mail van de Belgische ambassadeu­r bij de VN waarin wordt gezegd dat ons land van plan is de 13 kandidaten voor de commissie – waaronder Saudi-Arabië – te steunen. Bijna een werkdag later, om 15.34 uur, volgt het antwoord dat het kabinet het daarmee eens is. “Ik heb besloten alle kandidaten te steunen”, staat in de mail. Dat het kabinet de ambassadeu­r de opdracht geeft om de betrokken lan- den daarvan op de hoogte te brengen, ziet Groen als een platte manier om reclame te maken voor de Belgische kandidatuu­r om in 2019 en 2020 in de VN-Veiligheid­sraad te zetelen. “Ofwel heeft de premier de Kamer blaasjes proberen wijsmaken, ofwel heeft hij verkeerde informatie gekregen van Reynders. In beide gevallen hebben de twee wat uit te leggen”, zegt Groen-fractielei­der Kristof Calvo. Het woord liegen neemt hij niet in de mond. “Er wordt wel creatief omgesprong­en met de waarheid.” Reynders was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de stemming. Dat is ook niet gebruikeli­jk, maar het waren niet de Belgische diplomaten die alles op eigen houtje hebben afgehandel­d, zoals eerder werd gezegd. Het was dus Reynders’ kabinet die het licht op groen zette. “Wanneer een minister de premier in het parlement iets laat zeggen wat nadien niet helemaal blijkt te kloppen, dan is dat bijzonder vervelend”, valt binnen de meerderhei­d te horen.

Nieuwe richtlijn

Niet dat Reynders binnen de coalitie echt in vraag wordt gesteld. Ook bij de premier zelf zegt men niet zwaar te tillen aan de nieuwe onthulling­en. Ondertusse­n besliste de ministerra­ad gisteren wel om de procedure voor dergelijke stemmingen te veranderen. Reynders stuurde zijn diplomaten de richtlijn om vanaf nu alle stemmingen aan hem persoonlij­k voor te leggen. Reynders zal die in het kernkabine­t ter sprake brengen. Wie wel zwaar tilt aan de heisa van de voorbije dagen zijn de diplomaten en de FOD Buitenland­se Zaken. Zij nemen het niet dat werd geïnsinuee­rd dat zij hun werk niet hebben gedaan en dat Reynders niet op de hoogte zou zijn gebracht. FARID EL;MABROUK

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mails waarop Groen de hand kon leggen, bewijzen dat het kabinetRey­nders op de hoogte was van de steun aan SaudiArabi­ë.
FOTO PHOTO NEWS Mails waarop Groen de hand kon leggen, bewijzen dat het kabinetRey­nders op de hoogte was van de steun aan SaudiArabi­ë.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium