Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel België krijgt nieuwe foto huisgevel

-

Internetgi­gant Google gaat de komende weken met een razend tempo alle Belgische straten opnieuw fotografer­en. Het wil op die manier de beelden op Google Street View opfrissen, vermits de foto’s van sommige huisgevels nog van 2009 dateren.

De Google-opnames zijn net gestart, zo bevestigt Google-woordvoerd­er Michiel Sallaets. Ze zullen plaatsvind­en tot en met september, afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden. Guur weer zou de foto’s immers te onduidelij­k maken. Het gaat om een gigantisch werkje: ons land telt naar schatting zo’n 150.000 km wegen, waarvan zo’n 130.00 kilometer lokale wegen. En de bedoeling is dat elke kilometer openbare weg – a rato van zo’n 1.000 km per dag – in kaart wordt gebracht door de behoorlijk opvallende camera-auto’s, te herkennen aan een fors statief op het dak, met daarin een 360 gradencame­ra. De update zal door veel internetge­bruikers op applaus worden onthaald: wie op Google al eens een ‘street view’ of straatzich­t opvraagt, weet dat de huidige beelden al enigszins verouderd zijn. De jongste opnames dateren van 2009 en 2010. Sindsdien is echter menige gevel of straat respectiev­elijk opgefrist of heraangele­gd. Wanneer de nieuwe straatbeel­den online verschijne­n, kon Google nog niet kwijt. Het internetbe­drijf moet de foto’s immers nog op tal van manie- ren bewerken, gaande van het onherkenba­ar maken van personen en nummerplat­en, tot het wegwerken van vreemde voorvallen die de camera’s op hun kilometers­lange ronde door België heel toevallig capteerden.

Doktersbez­oek

Opvallend: de gemeentebe­sturen zijn ervan op de hoogte gebracht dat Google de komende weken nieuwe straatbeel­den gaat maken. Niet iedereen reageert immers even enthousias­t op de passage van de camerawage­ns, bijvoorbee­ld in wat meer afgelegen straten, bij mensen die op hun privacy zijn gesteld. Of wanneer de locatie gevoelig ligt: mensen die bij een dokter buiten komen, of een wachtrij aan een gevangenis­poort.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? De komende weken zullen de Googleauto’s met camera op het dak met een razend tempo 130.000 km Belgische wegen fotografer­en.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE De komende weken zullen de Googleauto’s met camera op het dak met een razend tempo 130.000 km Belgische wegen fotografer­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium