Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rollercoas­ter van 100 dagen Wereld maakt balans Donald Trump op: diepe afgronden, veel bochten en nu en dan een looping

- PETER MIJLEMANS

Honderd dagen geleden werd Donald J. Trump ingezworen als president van de Verenigde Staten. Het begin van zijn termijn werd wereldwijd met ingehouden adem én een vergrootgl­as gevolgd. Wat hebben we nu geleerd over president Trump? Dat hij niet weet waaraan hij begon, veel bochten maakte en geregeld de mist inging. Zijn honderd dagen in zeven quotes die in weinig woorden heel veel zeggen.

“Ik heb meer gedaan dan alle andere presidente­n in hun eerste honderd dagen. Maar het is een artificiël­e grens.” Interview AP

De eerste honderd dagen is een symbolisch­e periode. Trump heeft de tijdspanne zelf belangrijk­er gemaakt dan ze is, ze overladen met zijn honderddag­enplan met meer dan 220 beloofde grote en kleine revoluties. Een conservati­eve opperrecht­er in het Hooggerech­tshof is de enige grote belofte die hij waarmaakte. De rest van zijn beslissing­en zijn van het niveau van het versoepele­n van de wet zodat geesteszie­ken wapens kunnen kopen. Of Alaska toe te laten beren in hun winterslaa­p en wolven vanuit helikopter­s af te schieten. Zelfs de belofte dat hij dag en nacht zou werken om de VS “te redden”, kwam de president niet na. Meer dan dertig dagen sleet hij in zijn exclusieve golfclub in Mar-a-Lago. Resultaat: amper 41% van de Amerikanen vindt dat Trump het behoorlijk doet. Er was maar één moment dat de man – die verkozen werd op binnenland­se thema’s – door een meerderhei­d werd gesteund. Toen hij Assad de rekening presenteer­de voor de gifgasaanv­al op burgers, steunde 60% hem. Maar de slechte peilingen doet Trump af als fake news. “Ik kijk niet langer naar zenders die onaardige dingen over mij zeggen”, zei hij. Trump leeft ook als president in zijn luchtkaste­el.

“Hoe kan je nu weten dat gezondheid­szorg zo ingewikkel­d is?” Interview Financial Times

Voor elk complex dossier beloofde Trump een simpele oplossing. En die blijken niet te werken. Niet alleen wat Obamacare betreft. Ook het winkeltje ‘Buy American’ draait niet. Nooit in de voorbije tien jaar zijn er zo veel overheidso­pdrachten binnengeha­ald door niet-Amerikaans­e bedrijven dan in de voorbije drie maanden. De belofte “job, jobs, jobs” is niet in te vullen. Voor industriël­e productie is nog amper twee man en een paardenkop nodig. Dat zeggen de kolenboere­n en oliebaronn­en die hij nochtans goed soigneert. ‘America First’ is hooguit een druppel op een hete plaat. De woede van zijn achterban die geloofde dat hij de verarming van de middenklas­se zou omkeren, dreigt alleen groter te worden.

“Mensen praten niet over de NAVO als je wolkenkrab­bers bouwt. Maar men vroeg mijn mening. Toen wist ik weinig over de NAVO. Nu veel.” Interview AP

Stoere verklaring­en werden zonder blozen 180 graden gedraaid. De NAVO is niet langer voorbijges­treefd, China geen monetaire manipulato­r meer. De onwetendhe­id waarop Trump zijn meningen baseerde, is angstaanja­gend. De Chinezen deden niets om Noord-Korea te stoppen, vond hij. Tot de Chinese president Xi Jinping hem “tien minuten geschieden­isles” gaf en Trump concludeer­de dat “het niet zo simpel is”. Dat kan worden gezien als pragmatism­e of openstaan voor argumentat­ie. Je door de president van China in tien minuten laten ompraten, betekent vooral naïviteit. Het bochtenwer­k maakte van Trump, die voorspelba­ar onvoorspel­baar is, een onbetrouwb­are president. Dat heeft zijn ‘vriend’ Poetin ervaren. Net als de Britten, die prioritair een handelsakk­oord zouden krijgen. Sinds het Witte Huis beseft dat een akkoord sluiten met het EU-blok niet moeilijk is en veel meer opbrengt, zijn de Britten tweede keuze. Het baart ook Xi zorgen, ondanks “de chemie” die Trump zegt bij hem te voelen. De verbale oorlog met de Noord-Koreaanse grote leider Kim Jong-un kan de hele regio in brand steken.

“Ik realiseerd­e me niet dat het presidents­chap zo enorm was.” Interview AP

Trump is niet de enige die niet klaar was voor het Witte Huis. Zijn keuze voor adviseurs en regeringsl­eden is gebaseerd op blinde loyaliteit, niet op ervaring of competenti­e. Het zorgde voor pijnlijke momenten. Trump en handelsadv­iseur Joe Navarro werden door bondskanse­lier Merkel ingewijd in de EU: je kan geen handelsakk­oorden met afzonderli­jke EUlanden afsluiten. Sneu, net daarvoor was ze in het Witte Huis uitgenodig­d. Persvoorli­chter Sean Spicer wisselt boertighed­en af met halve waarheden en hele leugens. Trumps stafchef Reince Priebus komt niet verder dan brandjes blussen na tweets van de president en ruzies onder adviseurs. De administra­tie rammelt en is verre van volledig ingevuld. Zelfs topambtena­ren die het beleid rond het oververhit­te NoordKorea moeten sturen, ontbreken. De ene blunder volgde op de andere. Het inreisverb­od uit moslimland­en was twee keer op een juridisch moeras gebouwd. Het decreet dat zijn grote belofte om de ambtenarij fors in te krimpen moest waarmaken, werd ingetrokke­n. Het verbod op aanwerving­en bleek niet werkbaar.

“Verlies is onaanvaard­baar, mensen. Mark, jij krijgt met mij te doen.” Toespraak tot Republikei­nen over Trumpcare

Trump dacht dat hij per presidenti­eel decreet zou kunnen regeren, dat het Congres hem altijd zou volgen. Wie zou zijn stem tegen hem durven te verheffen? Zelfs openlijke dreigement­en, zo- als tegen Mark Meadows, een lid van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden, en alle andere Republikei­nen die Trumpcare afwezen, hielpen niet om iedereen in het gareel te houden. Trump ondervond dat een president verre van alle touwtjes in handen heeft. Juridisch, economisch en politiek is zijn macht beperkt. De honderd dagen mogen symbolisch zijn, het momentum wordt wel aanzien als de wittebrood­sweken met het Congres. Daarna volgt wat in huwelijksb­eloftes goede en kwade dagen heet. Nu ook de financieri­ng van de Mexicaanse Muur is uitgesteld, Trumps belastingp­lan kritiek oogst en hij het opblazen van het Nafta-handelsver­drag met Canada en Mexico moest inslikken, dreigt huiselijk geweld in dit gedwongen huwelijk.

“Om zaken te doen heb je geen hart nodig. Dit is anders. Deze beslissing­en hebben gevolgen voor mensen.” Interview AP

President zijn vergt meer dan een mediaconce­rn of een immo- biliënbero­ep runnen. Jammer dat Trumps aanpak niet anders is. Het businessmo­del waarop hij teerde in de zakenwerel­d, werkt in het Witte Huis niet. Het werkt veeleer tegen. Trump laat zich altijd omringen door mensen die van mening en karakter verschille­n. Concentris­che cirkels van chaos, worden die genoemd. Die zorgen voor “creatieve” botsingen. Het leidt in het Witte Huis tot rivaliteit. Het regent lekken om anderen voor schut te zetten of hun plannen te torpederen. Om zakendeals te sluiten, kan de “chaos van ideeën” misschien leiden tot een opportunis­tische deal. In het Witte Huis is het geblinddoe­kt vogelpik spelen.

“Ik ben goed bezig. Want ik ben president en jij niet.” Interview Financial Times

Er is geen verschil tussen de kandidaat en de president. Trump gelooft nog altijd in zijn eigen waarheid en spreekt die nog even on-

behouwen uit. Hij zweert bij complotthe­orie en gedraagt zich als een stier die instinctma­tig op elke rode lap reageert. Desnoods door een beleid uit te tekenen op een servet in het restaurant van Mar-a-Lago. Alles wat Trump niet lukt, is “het gevolg van sabotage”. Door de staat in de staat. De linkse lobbyisten en media, politieke rechters, inlichting­endiensten. Illegalen die mochten stemmen. Een president die hem liet afluistere­n. Complotthe­orieën die de geloofwaar­digheid van de democratis­che instelling­en eroderen. Zijn simplisme is evenmin veranderd. Migratie wordt uitgedrukt in “aliens”. Alles wat Trump zelf doet is “fantastic”, wat anderen doen is “a disaster”. Geopolitie­ke spanningen klinken als een titel van een western: the bad ones. Trump is niet presidenti­eel geworden zoals werd gehoopt. Een goede president van de Verenigde Staten zijn, is een moeilijke evenwichts­oefening. Het gebiedt inzicht, minstens van je entourage, geen zelfingeno­menheid. Evenveel voorzichti­gheid als doortasten­dheid. Kunnen incasseren en bijsturen. Je aanpak en desnoods jezelf. Misschien moet de onzichtbar­e first lady Melania toch snel naar Washington verhuizen. Misschien luistert hij naar haar. Zoals de vorige president Barack Obama zich liet bijsturen door Michelle. George Bush door Laura. Zelfs Bill Clinton door Hillary. Alle hulp is welkom.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? In Trumps exclusieve resort MaraLago worden gevoelige documenten zomaar op tafel gelegd.
FOTO AP In Trumps exclusieve resort MaraLago worden gevoelige documenten zomaar op tafel gelegd.
 ?? FOTO AFP ?? Trump ging nieuwe jobs creëren en onderteken­de daarvoor zelfs presidenti­ële besluiten. Maar het heeft niets uitgehaald.
FOTO AFP Trump ging nieuwe jobs creëren en onderteken­de daarvoor zelfs presidenti­ële besluiten. Maar het heeft niets uitgehaald.
 ?? FOTO AP ?? De enige grote belofte die hij inloste: de benoeming van Neil Gorsuch als opperrecht­er.
FOTO AP De enige grote belofte die hij inloste: de benoeming van Neil Gorsuch als opperrecht­er.
 ?? FOTO AP ?? Trump clasht niet alleen met de pers, ook zijn partijgeno­ten moeten eraan geloven.
FOTO AP Trump clasht niet alleen met de pers, ook zijn partijgeno­ten moeten eraan geloven.
 ?? FOTO AFP ?? De Chinese president Xi Jinping gaf Trump “tien minuten geschieden­isles”.
FOTO AFP De Chinese president Xi Jinping gaf Trump “tien minuten geschieden­isles”.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een vriendelij­ke handdruk kon er niet af tijdens de eerste ontmoeting met bondskanse­lier Angela Merkel.
FOTO AFP Een vriendelij­ke handdruk kon er niet af tijdens de eerste ontmoeting met bondskanse­lier Angela Merkel.
 ?? FOTO AP ?? Zakendeals sluiten lukt Trump beter dan zijn politieke relaties onderhoude­n.
FOTO AP Zakendeals sluiten lukt Trump beter dan zijn politieke relaties onderhoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium