Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leg complexe problemen beter uit aan kiezers”

-

“Zo dramatisch als de sociaaldem­ocraten in Nederland of Frankrijk zijn afgestraft, zie ik het hier niet gebeuren. De sp.a zal wel moeten afraken van haar mosselnoch­visimago”, zegt Hendrik Vos, politicolo­og aan de Universite­it Gent

Hendrik Vos vertaalt de slechte resultaten van de sociaaldem­ocratische partijen in West-Europa niet als een ‘algemene’ neergang van het socialisme. “Elk land heeft zijn verhaal, maar de neergang is vooral merkbaar in de landen waar de socialiste­n deel uitmaken van het bestuur”, zegt hij. “Verder is de opvallends­te tendens het grote gevoel van machteloos­heid bij de kiezers. Dat uit zich het meest zichtbaar in de winst van extreemrec­hts, en in mindere mate extreemlin­ks. Dat laatste zie je in Wallonië met het succes van de PTB (PVDA in Vlaanderen, red.), en in Frankrijk met Jean-Luc Mélenchon.”

Wir schaffen das

“De grote thema’s vandaag zijn migratie, terrorisme, grootschal­ige belastingo­ntduiking en sociale dumping. Erg complexe problemen waarvoor geen wondermidd­el bestaat. En onderling verschille­n de visies in Europa enorm. Gaan we voor wir schaffen das of voor een prikkeldra­ad? Kiezen we voor besparinge­n of voor solidarite­it? Dat vraagt een sterke, gezamenlij­ke aanpak. Maar de kiezer ziet traag, inefficiën­t geploeter. In plaats van die complexite­it uit te leggen, steken de klassieke partijen de schuld op Europa en de gesloten compromiss­en. Terwijl ze natuurlijk mee aan tafel hebben onderhande­ld. Zo delven ze hun eigen graf, door een negatieve sfeer te creëren van een politiek die geen grip heeft op de zaken.” Volgens Vos zijn het vooral de traditione­le socialisti­sche partijen die het er moeilijk mee hebben hun kiezers uit te leggen dat ze water bij de wijn hebben moeten doen. “Zo laten ze de oplossinge­n over aan extreemrec­hts dat de EU wil afschaffen en extreemlin­ks dat alles wil heronderha­ndelen.”

Geloofwaar­digheid

Toch ziet hij de dramatisch­e uitslagen van de sociaaldem­ocraten in Frankrijk en Nederland zich niet herhalen in Vlaanderen. “Alles heeft te maken met geloofwaar­digheid. In Nederland heeft minister Jeroen Dijsselblo­em van de PvdA zich geprofilee­rd als gezicht van de harde besparings­politiek, maar ook als gezicht van steun aan de zwakkeren. Dat is niet overtuigen­d. De Franse president François Hollande van de PS heeft de hemel beloofd, maar weinig gerealisee­rd. En in het VK heeft de Labour Party zich totaal verslikt in de Brexit en zal ze in juni wellicht slecht scoren.” “Voor de sp.a is het tijd om intern de onenighede­n op te lossen en van het mossel-noch-vis-imago af te raken. Maar de complexe problemen waar Europa voor staat, zijn ook niet in slogans op te lossen. Het is zoeken naar een sterke geloofwaar­digheid zonder te vervallen in populisme. Zoals Martin Schulz in Duitsland (SPD, red.) bijvoorbee­ld, die dat wel heel overtuigen­d doet.” “Wallonië is een ander verhaal, daar stellen de problemen zich scherper. Je niet afzetten tegen de graaicultu­ur en intussen volop meedoen, is niet geloofwaar­dig. Daarom scoort de PTB van Raoul Hedebouw er zo sterk.”

 ??  ??
 ??  ?? Professor Hendrik Vos. FOTO CARLO COPPEJANS
Professor Hendrik Vos. FOTO CARLO COPPEJANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium