Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet verantwoor­delijk voor fouten uit het verleden”

Tom Meeuws, voorzitter sp.a Antwerpen

- KARIN VANHEUSDEN

“De socialiste­n hebben fouten gemaakt en ik besef dat de mensen teleurgest­eld zijn. Maar dat is het verleden, er staat nu een nieuwe, wakkere en strijdbare generatie klaar”, zegt Tom Meeuws (sp.a).

Tom Meeuws, voorzitter van de Antwerpse sp.a, kijkt uit naar zijn eerste 1 mei-toespraak maandag. Hij maakt zich schijnbaar weinig zorgen over de toekomst. Nochtans waren de resultaten van de laatste opiniepeil­ing van de VRT en De Standaard niet zo opbeurend voor de Vlaamse socialiste­n. De sp.a strandt op 13,2% en moet behalve Open Vld nu ook Groen laten voorgaan.

Strijdbaar

“Peilingen zijn peilingen, het is nu aan ons om onze boodschap strijdbaar te vertolken”, zegt Tom Meeuws. “En ja, het klopt dat we wel wat wakkerder hadden mogen zijn. Dat we wat meer gewicht in de schaal hadden mogen leggen vooor het creëren van een sociaal Europa. Maar dat is het verleden. Dus neen, ik laat deze Dag van de Arbeid níét overschadu­wen door een mindere opiniepeil­ing of door de slechte resultaten elders in het buitenland. Ik voel me absoluut niet verantwoor­delijk voor hoe onze socialisti­sche collega’s in de rest van Europa zich kapot hebben geregeerd en daar nu de gevolgen van dragen. Ik ben een nieuweling en ik sta klaar om de mensen ervan te overtuigen dat we samen moeten vechten voor sociale rechten, want dat is waarover de mensen zich grote zorgen maken. De socialisti­sche beweging is daar altijd voor opgekomen en zal dat nu ook blijven doen.” In de speech die Tom Meeuws maandag wil brengen, raakt hij thema’s als migratie, vluchtelin­gen, terreur en veiligheid niet aan. “Uiteraard zijn dat zeer belangrijk­e kwesties, waarvoor in alle rust oplossinge­n moeten worden gevonden. Wat die thema’s betreft, zijn de meerderhei­dspartijen trouwens niet het juiste pad ingeslagen. Die falende aanpak en de afbraak van sociale rechten creëren grote onzekerhei­d en angst bij de mensen.”

Bestaansze­kerheid

“Er wordt geroepen dat de economie weer aantrekt, maar intussen hebben steeds meer mensen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer kunnen ze met pensioen en hoeveel krijgen ze? Zullen ze hun water- en elektricit­eitsfactur­en nog kunnen betalen? Vinden ze wel een job? Antwerpen telt vandaag 36.000 werklozen, en het OCMW is trots omdat het 20 miljoen euro winst heeft geboekt. Niet verwonderl­ijk dat mensen zich afkeren van de politiek en zich in burgerbewe­gingen organisere­n.” “Mijn boodschap voor 1 mei is dat we nu de krachten moeten bundelen, vanuit de vereniging­en, de vakbond, de mutualitei­t, met de vuist omhoog. Mensen hebben recht op de bestaansze­kerheid waarnaar ze verlangen. Uiteraard is migratie een belangrijk thema, maar mensen willen niet op hun kleur of geloof worden aangesprok­en, wel op hun kansen. Kansen om gezond te leven, om te studeren, om te werken, om van een fatsoenlij­k pensioen te genieten. Die zorgen worden door de nieuwe generatie socialiste­n ernstig genomen.”

 ??  ?? Tom Meeuws. FOTO FREDERIK BEYENS
Tom Meeuws. FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium