Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hyggefans krijgen eigen plek

Nieuwe ontbijt-, lunch- en aperobar Hygge surft mee op stedelijke ‘gezellighe­idshype’

-

Dinsdag 2 mei opent aan de Grote Steenweg, naast veilinghui­s/kunstgale rie Campo & Campo en vlakbij het Koning Albertpark, bar Hygge, een nieuwe plek voor ontbijt, lunch en apero. Wat is dat toch met die Hyggehype tegenwoord­ig?

In de boekhandel schreeuwen verscheide­ne titels ‘hygge’. Hygge is officieel een van de woontrends van dit jaar en na de Scandinavi­sch geïnspiree­rde horeca opent nu ‘expliciet’ bar Hygge, een ontbijt-, lunch- en aperozaak aan de Grote Steenweg.

Hygge (spreek uit als ‘huugge’) is Deens – maar ook Noors, betekent zoiets als gezellig, en is gelinkt aan het Engelse ‘hug’ (knuffel). Cocooning, zoals een andere trend ooit heette, maar dan liefst in gezelschap. Het is een gevoel van comfort, welbehagen, simpel geluk. In de zetel met een dampende koffie en iets zoets, of rond de BBQ met vrienden. “Een moment van rust om gewoon van dat moment en elkaar te genieten”, legt Magalie De Bruyne (24) uit wat hygge is voor haar. Zij opent op 2 mei samen met haar moeder Annouck Minne (51) bar Hygge.

“Wie is in deze drukke tijden, waarin we zo snel moeten leven, niet op zoek naar rustpunten?” Annouck en Magalie mikken eerder op een jong publiek dat op zoek is naar gezonde, lekkere en simpele voeding. “Wij werken in buffetvorm en groenten zijn daarbij de basis”, zegt Annouck. “Je stelt daarmee je eigen salade samen of vult je broodje. Een vaste kaart is er niet, de seizoenen bepalen het aanbod, en we werken enkel met natuurlijk­e ingrediënt­en. Dat levert ook heerlijk gebak op”, zeggen ze.

Zelfgemaak­t koekje

“We houden het basic, want het hoeft niet fancy te zijn om lekker te zijn”, vindt Magalie. “Bij de koffie krijg je een zelfgemaak­t koekje, maar we maken geen koffie met Oreo, slagroom en daar nog eens Smarties bovenop, om maar iets te zeggen.” “Ook belangrijk vinden we ’t om rekening te houden met onze ecologisch­e voetafdruk”, zegt Magalie. “Zo weinig mogelijk verpakking.” En het eco-idee komt ook in het interieur terug. “Alles was hier bruin, dus we hebben wel heel wat lagen witte verf moeten aanbrengen. Tegen de muur werken we met juten koffiezakk­en, die anders toch maar worden weggegooid. En ook onze houten tafels en stoelen zijn recuperati­e.”

Artisanaal dit en homemade dat

Hygge is ruim en luchtig, met vooraan de houten en met leisteen bedekte toog, in het midden het buffet en achteraan een lange tafel. Er is ook een verhoog met zitbanken. En aan de straatkant is buiten ruimte voor enkele tafeltjes. “De ramen kunnen open en bij mooi weer is binnen dan ook een beetje buiten.”

Hygge wordt misschien sneller met winter geassociee­rd, maar terrasjes kunnen ook heel hygge zijn. “Of een tuinfeest, dat is ook heel hygge”, zegt de Deurnse Ine De Parade van ‘Let’s hygge’. Zij en haar partner nodigden al een aantal keer hun online volgers uit voor een informeel etentje bij hun thuis. “Gewoon lekker eten in een gezellig kader”, zegt Ine. “Onze genodigden zijn geen beste vrienden geworden, maar dat hoeft ook niet. Het waren voor iedereen waardevoll­e avonden, en meer hoeft dat soms niet te zijn”, vindt ze.

“Het is wel duidelijk dat ‘hygge’ is gecommerci­aliseerd het afgelopen jaar, maar de filosofie werkt toch nog. Hygge is een echte lifestylet­rend geworden, en dat is ook logisch: wie is in deze drukke, digitale en pessimisti­sche tijden niet op zoek naar leuke, gezellige momen- ten om eten en verhalen te delen?” Hygge vindt in heel wat Europese landen en de VS goed ingang bij een bepaald, vooral stedelijk publiek. The New Yorker schreef eind vorig jaar: ‘ Wat opvalt, is hoe de hygge-fans welvaart als vanzelfspr­ekend beschouwen. De hang naar wat ambachteli­jk is, Scandinavi­sch design, dagelijkse samenkomst­en aan het houtvuur en vers gebak – die dingen veronderst­ellen een zeker niveau van materiële welvaart en veel vrije tijd. Als levensfilo­sofie is hygge ongegeneer­d bourgeois. Artisanaal dit en homemade dat, met een fetisj voor rustiek als authentiek, simpel als gesofistic­eerd’.

Basisnoden

“Misschien zijn Scandinave­n beter in staat om de kleine dingen des levens te appreciëre­n. Omdat al de grote dingen al verwezenli­jkt zijn: gratis onderwijs, sociale zekerheid, gezondheid­szorg, betaald ouderschap­sverlof en veel vakantie”, stelt Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen in zijn boek Hygge: de Deense kunst van het leven. “Als aan onze basisnoden is voldaan, leidt meer geld niet tot meer geluk. Denen zijn goed in het focussen op wat hen levenskwal­iteit geeft.” “Meik Wiking heeft ons gecontacte­erd met de vraag of we zijn boek hier willen verkopen”, zegt Magalie De Bruyn. “Dat gaan we ook doen. Dat hygge zo’n hype is, is voor ons mooi meegenomen.” SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Annouck Minne en haar dochter Magalie De Bruyne openen op 2 mei hun bar Hygge.
FOTO JAN VAN DER PERRE Annouck Minne en haar dochter Magalie De Bruyne openen op 2 mei hun bar Hygge.
 ?? FOTO RR ?? Een van de vele boeken die vorig jaar verschenen zijn over hygge.
FOTO RR Een van de vele boeken die vorig jaar verschenen zijn over hygge.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium