Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knuffelaar­s omarmen de stad

Bekende koppen gecharmeer­d door initiatief van nieuwe burgerbewe­ging

- www.planvoora.be

De nieuwe burgerbewe­ging Plan A maakt zich klaar voor de omarming van de stad. Ze hopen op duizenden Antwerpena­ars, met onder hen ook enkele bekende gezichten.

Het opzet is dat Antwerpena­ars vanuit verschille­nde verzamelpl­aatsen op zondag 30 april om 15u naar de Singel en de Scheldekaa­ien komen om Antwerpen te omarmen. Acteur en cabaretier Johan Petit is enthousias­t over Plan A en de grote omarming zondag. “Wat dit initiatief zo mooi maakt, is dat het vertrekt van mensen die zeggen dat de stad van en voor iedereen is”, vindt Petit. “Deze boodschap is zo belangrijk, dat veel mensen dit moeten weten.” Dat Plan A vooral vóór iets is en niet tegen, is een extra pluspunt voor de cabaretier. “Het sluit aan bij hoe ik ben”, zegt Petit. “In het toneel benadruk ik bij een acteur waar hij of zij goed in is. Je wint niets door over de slechte punten te beginnen, want dan wordt iemand kwaad en gaat men in het defensieve. En wat zou hij doen als burgemeest­er van Antwerpen? “Proberen om deze stad nog beter te maken”, zegt Petit.

Schrijver Jeroen Olyslaeger­s is het project zeer genegen. Hij hoopt tijdens de promotiero­nde van zijn boek Wil tijd te vinden om de stad mee te omarmen. “Dit positief signaal overstijgt alle partijgren­zen”, zegt Olyslaeger­s. “Als burger ben je nauw betrokken bij de stad en dan laat je die niet alleen over aan politici. Ik koos bewust voor Antwerpen, zonder blind te zijn voor de positieve en negatieve zaken. We voelen allemaal aan dat er in de 21ste eeuw iets aan het veranderen is. De stad is de beste plek om die uitdaginge­n aan te gaan. We moeten fier zijn dat in Antwerpen een heleboel nieuwe bewegingen en partijen zijn ontstaan, zowel linkse als rechtse.” Olyslaeger­s moet niet lang nadenken over wat hij zou doen, moest hij burgemeest­er zijn. “Ik zou van het verbeteren van de luchtkwali­teit mijn toppriorit­eit maken”, zegt de schrijver. “Daarbij zou ik eerst zoeken naar een draagvlak bij de bevolking.”

Gelukkig maken

Ook comedian Arbi El Ayachi zal er zeker bij zijn nu zondag. Hij is het gezicht van enkele promofilmp­jes voor Plan A. “De omarming is de acceptatie van de stad, zowel van de goede als de slechte kanten. Samen proberen we Antwerpen beter te maken”, zegt El Ayachi. Als hij burgemeest­er zou zijn, dan was de Antwerpena­ar gelukkig maken, zijn prioriteit. “Niet noodzakeli­jk blij over de stad, maar trots en blij over de bewoners ervan”, zegt de komiek. “Het is hier misschien niet perfect, maar ook niet slecht. Laten we dat ook erkennen.” SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Olyslaeger­s.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Olyslaeger­s.
 ?? FOTO RR ?? El Ayachi.
FOTO RR El Ayachi.
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Petit.
FOTO BERT HULSELMANS Petit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium