Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dury naar Club? 5 pertinente vragen

- FRANK BUYSE

“Schrijf maar dat Mazzu voor Club een betere coach zou zijn. Dan stoppen al die verhalen over Club en Dury”, zuchtte de coach van Zulte Waregem vorige week. Maar het stopte niét: deze week werd bevestigd dat Club echt denkt aan Francky Dury. “Meer dan aan Mazzu”, valt te horen in de entourage van de Charleroit­rainer. Geen verhalen meer nu, maar niets dan de waarheid: vijf pertinente vragen aan Esseveebes­tuurder Willy Naessens en aan Dury zelf. “Mag ik de antwoorden van Willy weten?”

1. Is er, formeel of informeel, al enige vraag geweest vanuit Club Brugge aan het bestuur of aan Francky Dury of er gepraat kon worden?

Naessens: “Neen. Francky vroeg me al: President – zo noemt hij me nog altijd – je zal het mij toch laten weten? Ik heb hem verzekerd: Binnen de minuut, Francky. Maar ook al is Vincent Mannaert met mij en Francky altijd contact blijven houden, Club Brugge heeft zoveel klasse dat het, indien het inderdaad aan Francky denkt, pas na de play-offs contact gaat opnemen. Dat weet ik bijna zeker.” Dury: “Er is met mij (Dury werkt zonder manager, red.) echt nog geen enkel contact geweest.”

2. President, áls de vraag komt, bevat zijn contract, dat nog tot 2023 loopt, een clausule waardoor hij weg kan en/of probeert Essevee hem tegen te houden? Naessens: “Ja, er is een clausule dat hij weg kan. Maar laatst zei hij mij dat hij misschien vroeger, al op zijn 65e, zou willen stoppen als trainer. Hij wordt dit jaar 60. En neen, we zouden het wel doodjammer vinden, maar we zouden hem niet proberen tegen te houden. Al twee keer maakte Lille nipt een andere keuze, hij hád al weg kunnen zijn, hé. Ik had het er gisteren nog over met algemeen manager Eddy Cordier, met wie hij ook al zo lang kameraad is. Het zou geen zin hebben hem tegen te houden, vind ik persoonlij­k. Dan heb je een ongemotive­erde coach. Als een appel te rijp wordt, valt hij, hé.”

3. Coach, áls de vraag komt, zeg je dan: 1) Mmm, ik heb interesse; 2) Neen, ik zit goed in Waregem en ik wil mijn project hier afmaken; 3) Oh ja, na Gent wil ik bewij zen dat ik het ook bij een topclub kan? Dury: (zuchtend) “Ik wil de kans om een ander antwoord te geven. 1) Het is een hypothetis­che vraag waar ik niet wil op antwoorden. En 2) de club is er ook nog. Zei Willy: Kameraden onder elkaar? Volgende vraag graag. Of neen, wat die topclub betreft: wat wij hier de laatste vijf jaar hebben gepresteer­d, is niet minder dan kampioen spelen met Club of Anderlecht. Ik weet dat, ik hoef die appreciati­e niet van buitenuit. En ons project loopt nog. Het stadion breidt uit, we komen al aan een budget van 14 miljoen. Met 18 miljoen kan ik hier ook kampioen spelen. ”

4. Hoeveel verschil maakt het dat Dury een mindere band heeft met het nieuwe sterke duo hoofdaande­elhouder Tony Beeuwsaert­gedelegeer­d bestuurder Hendrik Deruyck dan met zijn kameraden sinds 30 jaar NaessensCo­rdier, van wie hij eigenlijk altijd zou mogen terugkeren? Naessens: “Geen verschil. Wij kennen elkaar natuurlijk al veel langer, maar Tony wil evenzeer Francky hier houden, hoor. Zoals iedereen in het bestuur, we beslissen alles eenparig. Al heeft Tony zich nog nooit met het sportieve gemoeid.” Dury: “Met Willy heb ik een fantastisc­h lang parcours achter de rug, Tony is een meerderhei­dsaandeelh­ouder die Essevee ongeloofli­jk heeft geholpen en met wie ik zeker en vast dezelfde relatie kan opbouwen.”

5. In mei 2011 was er een akkoord tussen Club Brugge en Dury om er na het seizoen Adrie Koster op te volgen. Maar Michel Louwagie ontdekte verdacht veel telefoons van Dury met Vincent Mannaert en de Brugse fans gingen zwaar in het verzet. Club blies geschrokke­n alles af en er werd een financiële regeling getroffen. Dury: “Ik geef daar geen antwoord op. Maar veel is niet juist.” Naessens: “Er was een engagement dat Francky zou overnemen van Koster. Maar toen dat niet kon doorgaan, is er een financiële schikking geweest, ja. Eén die goed was voor alle partijen, ook voor AA Gent. Hij heeft zonder verdere problemen afscheid genomen van beide contracten, geen problemen met een vooropzeg en zo. En dan is Francky naar de bond gegaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium