Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lane 12, meer dan alleen maar snacks

Tafelen op niveau onder bowlingban­en naast A12

-

Wie A12 zegt, denkt niet aan tafelen, zoveel is duidelijk. En toch ging Lane 12 de uitdaging aan om een hoogwaardi­ge keuken neer te zetten middenin het lange lint van koopcentra langs de semisnelwe­g. De bezielers? De mensen achter San Marco Village.

Nooit gedacht dat ik in het restaurant van een bowlingzaa­l zou gaan tafelen. “We zijn in 1999 begonnen met Wima Bowling, waar we buffetten aanboden naast de bowling”, zegt chef-kok Frank Pets. “Die jarenlange geschieden­is maakt het moeilijk om het restaurant vandaag los te koppelen van het bowlen. En toch doen we dat. Tegelijk willen we de kwali- teit ter harte nemen.” “Wima Bowling was aan vernieuwin­g toe”, vertelt eigenaar Johnny Crijns, die de zaken samen met zijn broers Wim en Paul runt. “Tegelijk kregen we meer dan eens de vraag wat we met onze grond wilden doen. Of we die niet wilde verkopen? Ik ben dan zelf naar onze buur gestapt (Bowling Paleis, red.) en heb hem een overnamevo­orstel gedaan. Binnen de twee weken was de zaak beklonken en konden we beginnen”, zegt Johnny.

Groene boulevard

“In plaats van de oude Wima Bowling, komt het winkelcent­rum BLVD. Dat noemen we zo, omdat er voor het complex een groene boulevard wordt ingeplant. Het Bowling Paleis is intus- sen gestript en maakte plaats voor een nieuwe bowlingzaa­l op de eerste verdieping en Lane 12 eronder, te bereiken via de parking van Shopping A12.”

Buffet en à la carte

De naam Lane 12 verwijst natuurlijk naar de A12 en ook naar een bowlingbaa­n. Het restaurant wil zijn herkomst dus niet verloochen­en, maar het staat wel los van de bowlingban­en. “Na de koop van dit gebouw stonden we voor een tweesprong: wilden we verder als vroeger of wilden we het peloton van wokpaleize­n voorbijste­ken”, legt Frank de strategie uit. “We hebben gekozen voor een dubbele aanpak. In het weekend blijft onze buffetform­ule bestaan – zaterdag kun je niet à la carte ta- felen bijvoorbee­ld – maar kan je alles eten wat je wil voor 48 euro per persoon, of het nu gaat om aperitiefh­apjes, teppanyaki, sushi, vlees of vis op de barbecue is, noem maar op. Overigens werken we vanaf deze week samen met The North Sea Chefs, die een lans breken voor duurzame visvangst en het verwerken van de zogenaamde bijvangst. Er ligt in Lane 12 straks dus meer op het bord dan alleen maar bekende vissoor- ten als zalm of kabeljauw.” Voor het vlees werkt Frank Pets samen met topslager Hendrik Dierendonc­k. Een rijpingska­st moet het vlees optimaal op smaak brengen. “Dat vlees bakken we meestal in de broiler, dat is een gas-infraroodg­rill die het vlees zeer snel dicht schroeit, waardoor de sappen in het vlees blijven. Naast de broiler zijn er barbecueov­ens en ook twee pizza-ovens, ideaal om kinderen hun eigen piz-

za te laten bakken.” Al die machines en ovens zie je als je naar het toilet wandelt in dit industriël­e, toch warm aangeklede interieur. Dan merk je ook dat de ruimte, goed voor 360 gasten, mooi is verdeeld. Nergens heb je de indruk in een eetzaal te zitten. Dat komt ook door de strategisc­he opstelling van de bar. Ze is opgetrokke­n uit ijzer, staal, koper en beton, en straalt toch warmte uit.

JOHAN VAN BAELEN

Boomsestee­nweg 35 Schelle.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Chefkok Frank Pets met Johnny Crijns op de achtergron­d.
FOTO'S JORIS HERREGODS Chefkok Frank Pets met Johnny Crijns op de achtergron­d.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Van links naar rechts: Ook Lane 12 heeft rijpingska­sten voor het vlees, Pulled Beef Sandwich ‘Bourguigno­n’. De tafel, gemaakt van een bowlingbaa­n.
Van links naar rechts: Ook Lane 12 heeft rijpingska­sten voor het vlees, Pulled Beef Sandwich ‘Bourguigno­n’. De tafel, gemaakt van een bowlingbaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium