Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben compleet door elkaar gerammeld”

-

Ook Wuustwezel­naar Marc Herremans, voormalig triatleet en oprichter van het revalidati­ecentrum To Walk Again in Westerlo, duikt op in

Op Weg Met Jan. Samen met Jan Van Looveren trok hij naar Peru. “Gezien mijn beperking was de tocht geen pretje.”

Door zijn ongeval raakte Marc Herremans van borst tot tenen verlamd. Samen met Jan trok hij naar de hoogste toppen van het Andesgeber­gte. De tocht, die op 22 mei te zien is op Eén, werd geen tussendoor­tje. “Het was bijzonder zwaar, en voor mij nog eens extra”, vertelt Herremans. “Ik was al oververmoe­id door een overvolle agenda en sinds mijn verlamming was ik niet meer op grote hoogtes geweest. Ik wist dus niet hoe mijn lichaam erop zou reageren. Bovendien hebben we amper goede wegen gehad. Vaak waren het ellenlange routes met putten en bulten in de weg. Normaal spannen je spieren samen om de schokken in de weg te absorberen. Mijn lichaam kan dat niet meer. Daardoor heb ik elke oneffenhei­d in de weg dubbel en dik gevoeld. Tegen de avond was ik compleet door elkaar gerammeld.”

Stunten vliegwerk

Last van hoogteziek­te had Marc niet. “Alleen onze lokale gids is ziek geworden. Toch was het voor mij best spannend.” Marc had wel zelf voor Peru gekozen. “Omdat ik wist dat er prachtige natuur te vinden was. We hebben altijd in onherbergz­ame streken gereden, nooit in steden. Soms zagen we amper mensen of auto’s.”

“Mijn aflevering zit pas later in de reeks, maar het was wel de eerste die is opgenomen. Dat heb ik af en toe gemerkt. Zo had men al inschattin­gsfouten gemaakt qua af te leggen afstand. Soms was het stunt- en vliegwerk om op tijd ergens te raken. We zaten altijd op grote hoogte in de bergen en dan kun je niet snel rijden.” Zijn medewerkin­g aan dit programma is behoorlijk uitzonderl­ijk. “Sinds een tijdje probeer ik zo veel mogelijk uit de media weg te blijven”, zegt Marc. “Vroeger zei ik bijna op alles ‘ja’, voor mijn organisati­e To Walk Again (die beweging promoot voor mensen met een fysieke beperking, red.). Maar nu dat op poten staat, is mijn missie geslaagd.”

 ?? FOTO VRT ?? Marc Herremans met Jan Van Looveren in Peru: “Die grote hoogtes waren best spannend.”
FOTO VRT Marc Herremans met Jan Van Looveren in Peru: “Die grote hoogtes waren best spannend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium