Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mager jaar voor Vlaamse film

-

Na drie jaar van stijgende bezoekersc­ijfers kende de Vlaamse film in 2016 een dip. Erik Van Looy scoorde de nummer 1hit, ook al presteerde De Premier onder zijn niveau.

Net geen 1,9 miljoen Belgen trokken vorig jaar naar een Vlaamse film. Dat is een vijfde minder dan het jaar voordien, terwijl er iets meer Vlaamse films in de zalen liepen. Het is het laagste cijfer sinds 2012. De Vlaamse film is het slachtoffe­r van een algemene daling in het bioscoopbe­zoek. Zoals bekend was 2016 een horrorjaar voor de Belgische cinema’s: hun slechtste jaar in twee decennia. Een van de oorzaken is de impact van de aanslagen van 22 maart en de aanhoudend­e terreurdre­iging, meent het Vlaams Audiovisue­el Fonds (VAF). De daling is ook een niet onverwacht­e correctie na drie jaar van stijgende bezoekersc­ijfers. 2015 was dan ook een boerenjaar, met twee Vlaamse films die meer dan een half miljoen bezoekers lokten.

Tegenvalle­rs

Enkele goudhaantj­es losten de verwachtin­gen niet in. Felix van Groeningen haalde met Belgica nog geen vierde van The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen. Erik Van Looy ging met Loft in 2008 nog vlot voorbij het miljoen bezoekers. Dat was uitzonderl­ijk, maar dan nog: De Premier haalt minder dan de helft. Dat Van Looy toch nog de lijst met populairst­e Vlaamse films van 2016 aanvoert, zegt wat over de concurrent­ie. Nog een tegenvalle­r is Everybody Happy: Nic Balthazar ( Ben X, Tot Altijd) scoort met een film die op een breed publiek mikt amper 2.000 bezoekers meer dan de gebroeders Dardenne, die met La Fille Inconnue net buiten de top tien vallen. Onze Franstalig­e landgenote­n scoren met hun Vlaamse coproducti­e niet eens de helft van voorganger Deux Jours, Une Nuit.

Tvprogramm­a’s scoren

In de top tien staan drie films die vertrekken van tv-programma’s: De Buurtpolit­ie, Helden van de Zee en Ghost Rockers. Pippa scoort dankzij tv-fenomeen Nathalie Meskens. Door op families te mikken, halen deze films meer volk. Het VAF stelde gisteren voor het t laatst zijn jaarversla­g voor mett Pierre Drouot als intendant. In juli wordt zijn opvolger bekendgema­akt. JEROEN STRUYS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? * Deze films gingen in première in 2016 en liepen door in 2017. Het cijfer is hun totaal. 102.768
* Deze films gingen in première in 2016 en liepen door in 2017. Het cijfer is hun totaal. 102.768
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium