Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf zaken die slimme bedrijven doen met jouw salaris

We zijn zelden tevreden over ons loon. We vergelijke­n onszelf vaak met anderen, en dan vooral met mensen met een gelijkaard­ige functie én een hoger loon. Maar slimme bedrijven passen hier een mouw aan.

-

Werknemer A komt alleen maar voor het loon werken. Werknemer B vooral omdat hij of zij de job belangrijk, waardevol of plezierig vindt. A is gecontrole­erd gemo

tiveerd, B uit zichzelf of autonoom. Op taken die inzet, flexibilit­eit en creativite­it vergen, zullen autonoom gemotiveer­den beter presteren dan gecontrole­erd gemotiveer­den”, weet Hermina Van Coillie, HR Research expert bij Securex. Daar komt nog bij dat gecontrole­erd gemotiveer­den zich vaak weinig betrokken voelen bij de organisati­e. “Een werkgever heeft dus meer baat bij autonoom gemotiveer­de werknemers”, stelt ze. Om die autonome motivatie te verhogen, kunnen bedrijven ABC aanwenden als geheugenst­euntje. A: “Geef uw werknemers voldoende (maar niet te veel) Autonomie. B: Creëer een sfeer van verBondenh­eid, en zorg ervoor dat ze hun C – Competenti­es – optimaal kunnen inzetten.” Slimme bedrijven passen dit toe:

1. ZE BETALEN CONFORM (EN ZELFS MEER DAN DAT)

Loonpakket­ten, van basisloon tot extralegal­e voordelen, zijn best voldoende marktconfo­rm. “Een hoger basisloon geeft blijk van erkenning. Het kan ertoe leiden dat een bedrijf goede werkkracht­en aantrekt en behoudt”, weet Van Coillie. “Ook al zal dit hogere basisloon wennen en zal de uitzonderl­ijkheid ervan op termijn vergeten worden.” Meestal is, volgens haar, een goede mix van onder meer vast en variabel aan te raden.

2. ZE BETALEN OP BASIS VAN COMPETENTI­ES (EN NIET VAN LEEFTIJD)

‘Skill-based pay’ verhoogt het ABC-gevoel van autonomie, verbondenh­eid en competenti­e. “Leeftijd mag dan wel makkelijk meetbaar zijn om het loon op te baseren, het is zeker geen correct criterium. De leeftijd van de werknemer zegt immers weinig over zijn prestaties en competenti­es”, vindt ze.

3. ZE VERMIJDEN COMPETITIV­ITEIT

Bonussyste­men waarbij individuel­e prestaties als criterium worden gebruikt, en ‘ten koste’ gaan van de prestaties van collega’s, raadt Van Coillie af. “Ze brengen de verbondenh­eid tussen de collega’s in het gedrang.” Bovendien gaan ze meestal gepaard met toezicht, evaluatie en competitie. En dat heeft een negatieve invloed op de autonome motivatie van uw medewerker­s. Groepsbelo­ningen daarentege­n bevorderen wel het gevoel van verbondenh­eid. “Zorg er dus voor dat de hele groep ergens voordeel bij heeft. Maar breng de autonomie niet in het gedrang en pas op voor freerider-gedrag.”

4. ZE ZIJN TRANSPARAN­T

Over het loonpakket zelf, maar ook over de manier waarop loonsopsla­g wordt bepaald in de organisati­e. Onderzoek bij arbeiders toont bijvoorbee­ld aan dat het communicer­en van duidelijke, concrete doelstelli­ngen meer motiveert dan het aanbieden van bonussen. De reden hiervoor is dat de werknemers op die manier beter weten wat van hen verwacht wordt en wat ‘goed werk’ is. “Wanneer hier geen duidelijke richtlijne­n voor zijn, zijn er veel interpreta­ties van ‘goed werk’ mogelijk.”

5. ZE GEVEN SCHOUDERKL­OPJES

Elke vorm van constructi­eve feedback verhoogt een gevoel van competenti­e, verbondenh­eid en daardoor ook de autonome motivatie. Het positieve effect van dit soort beloningen kan ook zitten in het feit dat ze vaak onverwacht komen. “Een schouderkl­opje is vaak beter dan geld”, besluit ze. ( WiVi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium