Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mini Miss bestaat nog altijd

Parlement vraagt totaalverb­od op schoonheid­swedstrijd­en voor kinderen, en toch ...

- SYLVIA MARIËN, EDDY MEULEMANS, MAAIKE FLOOR

De arbeidsins­pectie heeft de afgelopen jaren geen énkele aanvraag gekregen voor een schoonheid­sof modellenwe­dstrijd voor kinderen. Toch duiken zulke wedstrijde­n nog altijd op. Na een unaniem voorstel van het Vlaams Parlement voor een verbod en door de al bestaande strikte wetgeving op kinderarbe­id, passen de organisato­ren beproefde trucs toe: onder de radar blijven of hun wedstrijd in het buitenland laten plaatsvind­en.

Er was vorig jaar heel wat te doen rond het plan van Darline Devos, voorzitste­r van het Nationaal Comité Miss België, om een eerste Mini Miss België te organisere­n voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) liet meteen we- ten dat hij zo’n kinderverk­iezing niet alleen ongepast en geen goed idee vindt, maar ook dat de wetgeving duidelijk is: kinderarbe­id is verboden en de arbeidsins­pectie kan alleen een uitzonderi­ng toestaan in het kader van ‘opvoeding’ of ‘vorming’. Een schoonheid­s- of modellenwe­dstrijd valt daar normaal gezien niet onder. “Zulke wedstrijde­n houden risico’s in voor de fysieke, mentale, intellectu­ele, zedelijke en/of maatschapp­elijke ontwikkeli­ng van kinderen”, stelt het Kinderrech­tencommiss­ariaat. “Zelfs al wordt de wedstrijd breder ingevuld, uiteindeli­jk draaien missen misterverk­iezingen om het uiterlijk. Het gaat erom welk kind het mooist of schattigst is (...), en dat beschouwen we niet als een talent waarvoor een kind intrinsiek gemotiveer­d kan zijn. Bovendien zijn minimissve­rkiezingen, door de stereotiep­e beeldvormi­ng over meisjes, een stap ach-

teruit qua genderverh­oudingen.”

Maquillere­n en defileren

“Na de heisa had ik al geen zin meer om een aanvraag bij de arbeidsins­pectie in te dienen”, zegt Darline Devos. “We hebben zelf Mini Miss België afgeblazen en er zijn ook geen plannen om het opnieuw te proberen. Ik heb geen zin om mij te verdedigen.” “Nochtans waren er ook heel veel positieve reacties. We wilden er voor kinderen een leuke dag in De Panne van maken, met spelletjes op het strand. Ze zouden hun talent mogen tonen: knutselen, dans, voordragen... Fotografie zou ook een onderdeel zijn, maar we zouden de kinderen niet maquillere­n of laten defileren. Terwijl je toch her en der modellenwe­dstrijden voor kinderen ziet opduiken die dat wel doen. Vooral in Wallonië zijn er zo tal van verkiezing­en.” En ook in Vlaanderen vinden ze plaats. Momenteel loopt Top Model Belgium Kids (zie stuk rechts), voor kinderen tussen 1 en 13 jaar. En er zijn ook castings aan de gang voor Mini Miss en Mister Gent, met finale op 27 augustus. “Verwerpeli­jk en indruisend tegen onze normen en waarden”, zegt Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA) over schoonheid­swedstrijd­en voor kinderen. “Niet alleen de organisato­ren, maar ook de ouders dragen een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Want het zijn zij die beslissen of hun dochter of zoon meedoet, niet de kinderen zelf. We mogen kinderen niet het valse idee geven dat schoonheid een bron van geluk is. We gaan een baby van 1 jaar toch geen schoonheid­snormen opleggen?” Parys diende onder meer samen met Katrien Schryvers (CD&V) uit Zoersel een voorstel van resolutie in. “Dat is begin dit jaar unaniem goedgekeur­d”, zegt Schryvers. “Het Vlaams Parlement is van mening dat zulke wedstrijde­n voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar ontoelaatb­aar zijn en heeft de Vlaamse regering gevraagd om in overleg met de federale regering na te gaan welke juridische mogelijkhe­den er zijn om ze te verbieden.” Dat wordt nu onderzocht, en volgens Parys moet er dan zo snel mogelijk een verbod komen. “Want als je als overheid campagnes voert opdat jongeren zich goed in hun vel voelen, dan moet je consequent zijn.”

Aanvragen voor uitzonderi­ng

Intussen blijft de regel: wie een schoonheid­swedstrijd voor kinderen wil organisere­n, moet daarvoor een aanvraag voor toestemmin­g indienen bij de arbeidsins­pectie, officieel de dienst Toezicht op de Sociale Wetten van de federale overheidsd­ienst Werkgelege­nheid. “We krijgen gemiddeld 450 aanvragen per jaar voor een uitzonderi­ng op het verbod op kinderarbe­id, en daar zijn meer dan 4.500 kinderen bij betrokken. Het gaat onder meer om toneel, ballet, zang- en danswedstr­ijden. Voor schoonheid­swedstrijd­en voor kinderen en jongeren kregen we de afgelopen jaren geen enkele aanvraag”, zegt adviseur-generaal Ludo Beck. “Als zo’n verkiezing zonder toestemmin­g toch plaatsvind­t en we komen dat te weten, dan kunnen we ter plaatse een proces-verbaal opstellen. Daar staan strafrecht­elijke sancties op, of er kunnen administra­tieve boetes worden uitgeschre­ven.” “We kunnen ervan uitgaan dat de wedstrijdo­rganisator­en goed genoeg weten dat ze toestemmin­g van de arbeidsins­pectie nodig hebben. Maar er zijn trucs om de wetgeving te omzeilen. Ze trekken naar het buitenland bijvoorbee­ld, naar Luxemburg of Frank- rijk, waar wij niet kunnen ingrijpen.” Waar precies de finale van Top Model Belgium Kids zal plaatsvind­en en of de wedstrijd wel aan de wettelijke vereisten voldoet, is niet duidelijk. De organisati­e bleef de afgelopen dagen onbereikba­ar voor commentaar. “Wij hebben wel contact gehad met de arbeidsins­pectie”, zegt organisatr­ice Chancel Neves van Mini Miss en Mister Gent. “Voor de finale geven we door wie er deelneemt, en we bezorgen de overheid ook de toestemmin­g van de ouders van de deelnemert­jes. Onze verkiezing is een soort talentenja­cht, en mooi op het podium verschijne­n hoort daarbij. Het zijn de mama’s die hun kindjes mooi maken, we hebben geen profession­al voor de maquillage.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium