Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bar Paniek trapt dit weekend de zomer op gang

Programma vol theater, muziek en performanc­e in De Loods

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Geen zomer op het Eilandje zonder Bar Paniek, de artistieke zomerbar. Liefhebber­s van de gemoedelij­ke locatie aan het Kattendijk­dok mogen zich dus in de handen wrijven. De Loods, waar Bar Paniek deel van uitmaakt, opent vandaag de deuren. Met een uitgebreid driedaags programma wordt de site weer helemaal tot leven gewekt.

Het waren spannende tijden voor kunstenaar­scollectie­f Time Circus, bekend van onder meer het drijvende Welvaert-ponton aan het MAS en het houten labyrint vorig jaar op het Sint-Jansplein. Pas eind januari kregen ze van het stadsbestu­ur te horen dat ze ook de volgende vier jaar de loods aan het Kattendijk­dok als hun thuisbasis mogen beschouwen. Met als gevolg dat ook het geliefde Bar Paniek een terugkeer kent. Dit weekend is het moment eindelijk daar. “Dan openen we De Loods met een uitgebreid, driedaags programma”, vertelt drijvende kracht Bram Soli van Time Circus. “Iedereen die deel uitmaakt van het project zal er zichzelf en zijn of haar werk voorstelle­n. Want Time Circus, waar Bar Paniek een nevenproje­ct van is, palmt slechts een derde van de loods in. We spraken verschille­nde andere kunstenaar­s uit allerlei discipline­s aan, om samen met ons van deze locatie een dynamische plek te maken.” Zo zullen (muziek)theater- en performanc­egezelscha­ppen Post uit Hessdalen en Tuning People er hun intrek nemen. Ook Antwer- pen Kunstensta­d maakt deze zomer deel uit van De Loods en staat er in voor atelier- en repetitier­uimtes, opname- en muziekstud­io’s.

Stef Kamil Carlens

“Het hele weekendpro­gramma zal ter plekke uithangen, zodat bezoekers weten wat ze op welk ogenblik mogen verwachten.” Theater, performanc­e en muziek slaan er de hoofdnoot, naast natuurlijk het gezellig vertoeven in de bar. Zaterdagav­ond kan er ver-

BRAM SOLI Time Circus “Bezoekers kunnen ons aan het werk zien in het open atelier. Nonstop zal hier een spektakel aan de gang zijn.”

der gefeest worden in Het Bos tijdens Bosdans. Op maandagavo­nd wordt er afgesloten met muzikant Stef Kamil Carlens. Het belooft dus een kennismaki­ngsweekend met de bedrijvige zielen die de komende dagen, weken en maanden een frisse wind doorheen De Loods zullen blazen, zij het voor een deel onzichtbaa­r voor de bezoeker. “Want de verschille­nde atelierrui­mtes zijn enkel dit weekend uitzonderl­ijk geopend. Het publieke aspect van De Loods wordt ingevuld door Bar Paniek.” Een Born in Antwerp-vervolg zit er dit jaar dus niet in. “Maar eigenlijk merken we dat de mensen die doorheen de zomermaand­en Bar Paniek opzoeken, niet komen voor optredens of een bepaalde programmat­ie. Ze komen hier om gezellig een goedkoop pintje te drinken en rustig te babbelen met elkaar.” Bar Paniek zal elke dag geopend zijn tussen 11 en 23u. “Dat sluitingsu­ur, evenals een decibelbep­erking, kregen we opgelegd om overlast voor de buurt tegen te gaan.” Mede om die reden slaat het collectief de handen in elkaar met kunstencen­trum Het Bos. “Zij zullen hier een zomeragend­a aan het water voorzien en wanneer ons terras ’s avonds nog vol zit, kunnen we met z’n allen naar hun zaal in de Ankerrui trekken om daar verder feesten tot in de vroege uurtjes.”

Landschip richting vrijheid

Maar er is nog iets. Iets waar bezoekers deze en de komende vier zomerperio­des lang hun ogen op kunnen uitkijken. “Zolang onze overeenkom­st met de stad loopt, bouwen we hier met Time Circus aan een Landschip: een soort mobiele stad. Een groot voertuig waarin we al onze expertise verwerken en waarmee we, wanneer onze concessie in 2021 verloopt, willen gaan reizen.” Dat Landschip moet hun meesterwer­k worden. Aangedreve­n door mankracht, zullen ze met dit amfibievoe­rtuig eens te land, dan te water de wereld rondtrekke­n, met als eerste tussenstop Griekenlan­d en nadien verder richting vrijheid. “Mensen kunnen ons aan het werk zien in ons open atelier. Non-stop zal hier een spektakel aan de gang zijn.” Een keer per jaar zal Time Circus met zijn Landschip naar buiten treden. “Dit jaar staat dat gepland voor september, tijdens het Festival van de Architectu­ur in deSingel.” Het belooft dus een levendige zomer te worden aan het Kattendijk­dok. Nu al is het er alle hens aan dek. “Want omdat we nog niet zo heel lang weten dat we hier kunnen blijven, maakt dat dat we ons nog maar net goed en wel aan het organisere­n zijn. Maar nu we hier nog enkele jaren zitten, kunnen we echt iets maken van deze plek. En daar zijn we natuurlijk heel erg blij om.”

 ??  ?? De bende achter De Loods en Bar Paniek. “Iedereen die deel uitmaakt van het project zal zijn of haar werk dit weekend voorstelle­n.”
De bende achter De Loods en Bar Paniek. “Iedereen die deel uitmaakt van het project zal zijn of haar werk dit weekend voorstelle­n.”
 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium