Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese slak huist in Kempense beek

Onderzoeke­rs roepen op tot maatregele­n tegen uitbreidin­g

-

D e Grote Nete in de Kempen is al jaren vergeven met Chinese wolhandkra­bben, nu blijkt een zijriviert­je een landgenoot te huisvesten. In de Laak zijn de allereerst­e Chinese moerasslak­ken op Belgische bodem gespot. Zo’n overrompel­ing als de Amerikaans­e stierkikke­r of de Chinese wolhandkra­b gaat de Chinese moerasslak mogelijk niet veroorzake­n, maar het is ook niet uitgeslote­n dat ze een negatieve invloed op het waterleven heeft. De eerste populatie die zopas is gevonden in de Laak in de Kempen toont aan dat ze hier kan overleven en zich voortplant­en. ”De kans dat we ze nog weg krijgen, is klein”, zegt bioloog Tom Van den Neucker van de Universite­it Antwerpen.

Hoe vonden jullie de slakken?

De aanwezighe­id van de soort werd toevallig ontdekt door Tom Schilderma­ns. Hij vond in het geruimde slib op de oever drie lege schelpen van verdacht grote moerasslak­ken. Op basis van zijn foto op waarneming­en.be kon ik makkelijk vaststelle­n dat het om de Chinese moerasslak ging. Onze twee inheemse soorten moerasslak­ken worden zelden groter dan 45 mm, terwijl de grootste schelp van Tom Schilderma­ns 60 mm mat. Omdat we niet wisten of er ook nog levende exemplaren waren, besloten Kevin Scheers en ik om ter plaatse te gaan kijken. We hebben in het ondiepe, heldere water van de Laak drie stroken van 100 meter onderzocht en vonden in totaal 20 levende exemplaren. Het ging om zowel heel jonge individuen als volwassen exemplaren, wat erop wijst dat ze zich voortplant­en.

Waar komen de slakken plots vandaan?

De Chinese moerasslak komt oorspronke­lijk dus uit ZuidoostAz­ië. In vijver- en aquariumwi­nkels, zoals er vlakbij de Laak een is, worden slakken vaak aangepreze­n als algeneters die de tuinvijver of het aquarium helpen proper te houden. De vrees is dat ze uiteindeli­jk vanuit vijvers of rechtstree­ks vanuit de winkels op meerdere plaatsen gaan opduiken. Vaak worden overtollig­e waterplant­en in waterlopen gedumpt. Als daar dan toevallig enkele jonge Chinese moerasslak­ken op meeliften ...

Kan deze eerste populatie zich nu verspreide­n?

We moeten het zeker blijven opvolgen. De Laak staat in open verbinding met de Grote Nete. De kans bestaat dat een aantal slakken de Nete al kon bereiken en op termijn andere rivieren kan bevolken. Volgens de literatuur verkiezen Chinese moerasslak­ken slibrijke bodems die veel dood organisch materiaal bevatten. Die zijn er in overvloed in het Netebekken.

Zijn ze een invasieve exoot en dus een bedreiging?

Een verdere verspreidi­ng is in theorie zeker mogelijk, op eigen kracht of met hulp van de stroming. Hoewel het nog niet geweten is of de Chinese moerasslak hier ooit een groot probleem gaat vormen, is het voorzorgsp­rincipe zeker van toepassing. Het gevaar schuilt in hun filtercapa­citeit. De slakken eten dus zeker niet alleen algen en dood organisch materiaal, maar kunnen ook actief voedseldee­ltjes uit de waterkolom filteren. Zo veroorzake­n ze een veranderin­g in het ecosysteem. Voorzichti­gheid is dus geboden. De kans is overigens klein dat de populatie Chinese moerasslak­ken kan verwijderd worden. Dat is onbegonnen werk in het troebele Nete-water. Wat we wel kunnen doen is op basis van bijkomende onderzoeks­resultaten, adviezen formuleren om een verdere verspreidi­ng tegen te gaan, ook inzake de handel en het transport. HANS OTTEN

 ?? FOTO RR ?? Uit de Laak zijn zowel jonge als volwassen Chinese moerasslak­ken gehaald. Dat wijst erop dat ze zich voortplant­en.
FOTO RR Uit de Laak zijn zowel jonge als volwassen Chinese moerasslak­ken gehaald. Dat wijst erop dat ze zich voortplant­en.
 ?? FOTO RR ?? Tom Van den Neucker.
FOTO RR Tom Van den Neucker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium