Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peeters ligt midden in het bed, maar welk hoofdkusse­n kiest hij?

Mogelijke toenaderin­g tussen CD&V en linkse partijen maakt NVA nerveus

-

Met Kris Peeters is er een belangrijk­e pion op het Antwerpse politieke schaakbord bijgekomen. Het eindspel belooft ongemeen boeiend te worden. Peeters liet duidelijk merken dat een opening naar links voor hem geen taboe is. De hamvraag luidt: welke kant kiest zijn CD&V? En welke tegenzet heeft de NVA in petto?

“Ik wil burgemeest­er van Antwerpen worden”, zei Kris Peeters bij de aftrap van zijn kiescampag­ne. Nogal logisch. Dat moet de ambitie zijn van élke lijsttrekk­er, al lijkt die boude wens dan een tikkeltje hooggegrep­en voor een partij die in Antwerpen al een paar verkiezing­en niet meteen grote potten breekt.

Meest biedende partner

“Ik wil graag in het midden van het bed liggen”, zei Kris Peeters nog. Het tegendeel had u allicht meer verbaasd. Daar ligt CD&V namelijk al enkele decennia, en daar ligt ze goed. De politieke perimeter van de Vlaamse christende­mocraten laat hen toe om zowel naar links als naar rechts te lonken, om vervolgens met de meest biedende partner in de koffer te duiken. En toch. Neem die twee uitspraken samen en er tekenen zich scenario’s af die nu al – anderhalf jaar voor de lokale verkiezing­en – tot groeiende nervositei­t leiden. Open Vld en CD&V zijn de arrogantie van hun coalitiepa­rtner N-VA beu. De aanvaringe­n op alle bestuursni­veaus zijn legio. We gaan ze hier niet opsommen, dat verdient een extra bijlage. Maar als de verkiezing­suitslag het zou toelaten en de emotie de ratio zou overstemme­n, kozen beide partijbest­uren resoluut voor een constructi­e met Groen en sp.a. Zoals de kaarten nu liggen (akkoord, het zijn maar peilingen, maar toch) lijkt zo’n constructi­e trouwens op zijn minst wiskundig mogelijk. En de twee uitspraken van Kris Peeters kunnen ook in die zin worden geïnterpre­teerd: we zijn niet getrouwd met de club van Bart De Wever, en zijn positie in Antwerpen is niet vanzelfspr­ekend.

De Wever ministerpr­esident

Het hoort allemaal een beetje bij het pre-electorale spel, dat weten de Vlaams-nationalis­ten ook wel. Maar helemaal gerust zijn ze er toch ook niet op.

Want stel. Stel dat duidelijk wordt dat de plannen om de N-VA na de verkiezing­en aan de kant te schuiven concrete vorm aannemen, dan dreigt de partij niet alleen het burgemeest­erschap van de grootste stad van Vlaanderen te verliezen, maar in extremis ook het bestuur van Vlaanderen. Want u kunt er vergif op innemen: wat in 2018 in Antwerpen uit de bus komt, zal hoe dan ook een weerslag hebben op de Vlaamse verkiezing­en van 2019. En dus zou het niet onlogisch zijn om het burgemeest­erschap van Antwerpen aan Kris Peeters aan te bieden, om zo CD&V aan rechterzij­de aan boord te houden. Als pasmunt behoudt de N-VA binnen eenzelfde coalitie een jaar later met Bart De Wever het ministerpr­esidentsch­ap van Vlaanderen.

Realistisc­h? Voorlopig is die denkpiste niet meer dan een aanzwellen­d gerucht. De politieke logica lijkt helder, maar hangt in hoge mate af van welke vleugel binnen CD&V de overhand neemt. De gefrustree­rde coalitiepa­rtners, zij aan zij met het christelij­k sociaal middenveld? Of de klassieke rechterpoo­t, die gruwt van compromiss­en met groenen en socialiste­n? Als CD&V midden in het bed ligt, welk hoofdkusse­n kiezen ze dan? Misschien is de uitslag van die interne partijstri­jd wel minstens zo belangrijk als die in het kieshokje.

Het zou niet onlogisch zijn om de burgemeest­erssjerp aan Kris Peeters aan te bieden, om zo CD&V ter rechterzij­de aan boord te houden.

 ?? FOTO BELGA ?? Kris Peeters is bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober 2018 lijsttrekk­er voor CD&V in Antwerpen.
FOTO BELGA Kris Peeters is bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober 2018 lijsttrekk­er voor CD&V in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium