Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De match van het jaar (die niemand had v erwacht)

- FOTO'S BELGA

Normaal was AA Gent Anderlecht een leuke maar doordeweek­se wedstrijd geweest, met paarswit dat al bijna kampioen was. Maar opeens is het de match van het jaar. De Buffalo’s gaan volle gas geven om hun allerlaats­te kansje op de titel te grijpen. Paarswit heeft eigenlijk genoeg aan een puntje, maar staat wel onder stress. Alle ogen zijn op de Ghelamco Arena gericht. Ook die van derde hond, Club Brugge.

b

Hoe heerlijk is ons competitie­systeem? Rewind naar 12 maart. Toen moest Gent op de laatste speeldag van de reguliere competitie tegen KV Mechelen zelfs vechten voor zijn plaats in Play-off 1. Ze wonnen, maar het scheelde geen haar of ze waren er niet eens bij geweest. De Buffalo’s telden elf punten achterstan­d op leider Anderlecht en dat waren er na de halvering nog steeds zes. Maar in deze Ju- piler Pro League kun je vijf keer sterven en evenveel keer verrijzen.

Alle druk bij Anderlecht

Zenuwen moet Gent alvast niet hebben. Omdat het vanuit het niets terugkeert, is het al een huzarenstu­kje dat het überhaupt nog meedoet voor de prijzen. Niet slecht voor een ‘ploegje’ dat tijdens de eerste 30 speeldagen buitenshui­s maar twee matchen won.

Echt, alle druk ligt bij Anderlecht. Daar werd gisteren geen persconfer­entie meer georganise­erd voor de topper. René Weiler spreekt al even niet meer voor wedstrijde­n, maar nu verscheen er zelfs geen speler. Niets mocht de jongens destabilis­eren.

In Brussel heerst er stress. Tot voor de nederlaag tegen Charleroi telde Anderlecht acht punten voorsprong. Alleen Standard gaf in Play-off 1 ooit een grotere marge - negen punten - nog uit handen. Verliezen zou voor Anderlecht een worstcases­cenario zijn.

Gent moet aanvallen

Paars-wit zal wel een val spannen voor de Buffalo’s. Hoewel de spanning stijgt is er nog geen reden tot paniek. Halfweg de play-offs vijf en zes punten voorsprong op respectiev­elijk AA Gent en Club Brugge is niet slecht. Nooit eerder reed een ploeg een perfect parcours in zo’n helse titelstrij­d. Aan één puntje in de Ghelamco Arena heeft Anderlecht genoeg. Tijd dus voor hun geliefde spelletje: de Gentse storm opvangen en dan hopen op minstens één goeie counter. Goed voetbal zal hen worst wezen. Anderlecht werd in de voorbije matchen tegen Gent telkens gedomineer­d - het had twee keer amper 37 % balbezit - maar het verloor niet tegen de Buffalo’s. ‘Laat ze maar in onze val lopen’, denkt Weiler. Al zal Teo dan wel weer eens moeten beginnen scoren.

Grabbelton

Gent kende na zijn midweekmat­ch trouwens een dag meer rust dan Anderlecht. Ontzettend belangrijk in deze fase van de competitie. De leider had tegen Charleroi duidelijk last van decompress­ie. Dendoncker en co maalden nog wel hun kilometers af, maar de mentale scherpte was niet dezelfde als tegen Club en Man United. Ironisch genoeg begon Weiler tegen de Carolo’s eindelijk eens met exact dezelfde elf als in de match ervoor en net nu verloor hij. Voor de clash in Gent moeten de Brusselaar­s zich over die mentale vermoeidhe­id heen zetten. Al zal ook Vanhaezebr­ouck zijn troepen oppompen zoals hij dat deed tegen Tottenham Hotspur. Door alle wintertran­sfers heeft Hein zelfs een groter arsenaal aan spelers die bijna allemaal een hoog niveau halen. Perbet of Coulibaly, Mitrovic of Troost-Ekong... Het is een grabbelton, maar het maakt niet zoveel uit wie hij eruit vist. Dit Gent moet frisser zijn dan de tegenstand­er.

15 tot 25 miljoen

Het is ook een match van 15 tot 25 miljoen. De inzet is niet alleen de titel,

JÜRGEN GERIL, MICHAËL VAN DAMME

maar net zo goed het rechtstree­kse ticket voor de Champions League en de daaraan verbonden 15 tot 25 miljoen euro. Toen Gent vorig jaar schitterde op het kampioenen­bal blies Anderlecht tussen zijn tanden toen ze hoorden hoeveel het had opgeleverd. Als de Buffalo’s dat nog eens kunnen herhalen, worden ze een van de rijkste clubs van het land. Michel Louwagie heeft deze zomer niet de intentie om veel te verkopen en plakt daarom nu al riante prijzen op toppers als Simon. Met extra Champions League-miljoenen zou hij helemaal safe zitten. Anderlecht heeft dan weer dat hoogste podium nodig om sterkhoude­rs als Dendoncker of Teo te overtuigen om eventueel te blijven.

Meesterzet

Een titel voor Gent zou na de verkoop van sterkhoude­rs Kums, Depoitre en Sels meesterlij­k zijn. Het ultieme bewijs van het vakmanscha­p van Hein. Wel opvallend: sinds Vanhaezebr­ouck de naam Kums niet meer uitspreekt, spelen zijn troepen bevrijd. De vergelijki­ng woog te zwaar en Gent is nu al tien competitie­matchen ongeslagen. Hein gaat triomferen als hij Anderlecht, de ploeg die hem vorig jaar wilde binnenhale­n als coach, nu een ferme hak zou zetten. Ja, AA Gent: dat is soms een onemanshow van zijn coach, maar het is tijd voor een tactische meesterzet. Molenwieke­n langs de lijn hoeft dit keer echt niet.

Club lachende derde

Voor Gent is het dus tijd om te verrijzen uit de as. Wint het, dan ligt de titelstrij­d weer open en kan ook Club Brugge naderen tot op drie punten. Preud’homme slaat alvast een extra portie pruimtabak in, want met verplaatsi­ngen naar Club Brugge en naar Charleroi lijkt Anderlecht daarna nog het moeilijkst­e programma te hebben. Gent heeft sowieso het voordeel dat als het alsnog op gelijke hoogte eindigt met Anderlecht, het altijd in het voordeel is omdat Anderlecht er na de puntenhalv­ering een halfje bijkreeg. Club Brugge heeft dat dan weer niet. Men moet er wat voor kunnen rekenen, maar die Belgische play-offs: we love it.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium